Carregant...

Mémoires Jumelles, 1992

Memòries bessones, 1992

L’obra de Jaume Plensa reflecteix el seu interès per conceptes com volum, espai i tensió. Entre la producció escultòrica de començaments dels anys noranta, destaca la instal·lació Mémoires Jumelles. Onze puntals de ferro com els que s’utilitzen en construcció han estat situats de forma horitzontal entre dues parets oposades. Tensats perquè s’aguantin, sostenen un objecte a cada extrem, allà on es troben amb la paret. Són objectes quotidians com el recipient de plàstic d’una ampolla d’aigua i altres procedents probablement de l’entorn quotidià de l’artista, que ha estat reproduïts en bronze.

Construïda com un entramat d’estructures en tensió –els puntals es sostenen per pura tensió– i situada a una alçada que permet que les persones hi caminin per sota, la instal·lació convida a transitar-hi. Com en altres obres de l’artista, Memòries bessones no ocupa un espai, sinó que en crea un altre generat per la pressió i la distància que plantegen els objectes. El mateix artista es referia a la geometria variable seva instal·lació en aquest text de 1992.Els meus ulls darrere els teus.Dempeus com un gos de circ: jo i la meva ombra.el teu nom bessó.la meva ombra. Omplir-te de negre. Semblar un arbre.Sostenir amb el meu dit el teu petit silenci groc.el gos que parla.o com un mirall.He oblidat els meus hàbits. i el meu cos vestit esdevé impossible de reconèixer.Trenta-set possibilitats de dubte i cap de saber.l’ombra d’un gos de circ.Dempeus... Quotidià... Impossible de reconèixer.

Fitxa tècnica

Títol original:
Mémoires Jumelles
Número de registre:
5508
Artista:
Plensa, Jaume
Data de creació:
1992
Any d'adquisició:
2017
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Instal·lació
Tècnica:
Bronze i ferro
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA. Dipòsit particular
Copyright:
© Jaume Plensa, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.

Penso que una obra d’art hauria de deixar perplex l’espectador, fer-lo meditar sobre el sentit de la vida
Antoni Tàpies