Presentacions de la col·lecció

Una pareja de visitantes observan una obra del museo

Des que es va inaugurar el museu, les obres que integren la Col·lecció MACBA han donat lloc a diverses presentacions, cosa que ha generat una gran quantitat de discursos i relacions entre elles. A més, els fons també es difonen fora del MACBA a través d’exposicions temporals, així com d’itineràncies locals i internacionals.  

Després d’anys de presentacions anuals de la Col·lecció MACBA, des del 2018 la Col·lecció s’exhibeix de nou com una col·lecció permanent però amb canvis periòdics; per tant, també dinàmica i plural. Sota el títol Un segle breu: Col·lecció MACBA i comissariada per l’equip curatorial del museu, proposa un recorregut cronològic des del 1929 fins al present. La presentació està concebuda per narrar la història de l’art modern i contemporani a través dels temes i les perspectives particulars que la Col·lecció MACBA ha desenvolupat des que es va crear.  

Quant a les itineràncies locals, cal destacar l’exposició Entusiasme. El repte i l'obstinació en la Col·lecció MACBA (2017-2019), la qual –gràcies a l’acord amb la Diputació de Barcelona– ha reunit obres icòniques de la Col·lecció i s’ha pogut veure a nou ciutats de la demarcació de Barcelona. 

Finalment, exposicions temporals com From Barcelona to Abu Dhabi: Works from the MACBA Art Collection in Dialogue with the Emirates (Abu Dhabi, 2018), entre altres, contribueixen a difondre la Col·lecció a escala internacional.  

Publicacions

La Col·lecció MACBA, eix vertebrador del museu, permet traçar un recorregut a través de les línies fonamentals de la creació artística contemporània, al mateix temps que contribueix a l’exercici de la memòria crítica. Treballem en diverses publicacions que presenten i actualitzen aspectes de la Col·lecció, així com algunes que aprofundeixen en determinades obres.  

Penso que una obra d’art hauria de deixar perplex l’espectador, fer-lo meditar sobre el sentit de la vida
Antoni Tàpies