Presentacions de la col·lecció

Una pareja de visitantes observan una obra del museo

Des que es va inaugurar el museu, les obres que integren la Col·lecció MACBA han donat lloc a diverses presentacions, cosa que ha generat una gran quantitat de discursos i relacions entre elles. A més, els fons també es difonen fora del MACBA a través d’exposicions temporals, així com d’itineràncies locals i internacionals.  

Després d’anys de presentacions anuals de la Col·lecció MACBA, des del 2018 la Col·lecció s’exhibeix de nou com una col·lecció permanent però amb canvis periòdics; per tant, també dinàmica i plural. Sota el títol Un segle breu: Col·lecció MACBA i comissariada per l’equip curatorial del museu, proposa un recorregut cronològic des del 1929 fins al present. La presentació està concebuda per narrar la història de l’art modern i contemporani a través dels temes i les perspectives particulars que la Col·lecció MACBA ha desenvolupat des que es va crear.  

Quant a les itineràncies locals, cal destacar l’exposició Entusiasme. El repte i l'obstinació en la Col·lecció MACBA (2017-2019), la qual –gràcies a l’acord amb la Diputació de Barcelona– ha reunit obres icòniques de la Col·lecció i s’ha pogut veure a nou ciutats de la demarcació de Barcelona. 

Finalment, exposicions temporals com From Barcelona to Abu Dhabi: Works from the MACBA Art Collection in Dialogue with the Emirates (Abu Dhabi, 2018), entre altres, contribueixen a difondre la Col·lecció a escala internacional.  

Publicacions

La Col·lecció MACBA, eix vertebrador del museu, permet traçar un recorregut a través de les línies fonamentals de la creació artística contemporània, al mateix temps que contribueix a l’exercici de la memòria crítica. Treballem en diverses publicacions que presenten i actualitzen aspectes de la Col·lecció, així com algunes que aprofundeixen en determinades obres.  

El blau protegeix el blanc de la innocència. El blau s’emporta el negre. El blau és la foscor feta visible.
Derek Jarman