La biblioteca, foto de José Navarrete

La Biblioteca aplega catàlegs, llibres d’assaig, publicacions periòdiques, documents audiovisuals i material de difusió sobre artistes, entitats, etc. A la secció de reserva es destinen aquelles publicacions que requereixen condicions de consulta restringides, ja sigui per les seves característiques físiques ‒com en el cas dels fotollibres i les publicacions de formats especials, per exemple‒ o bé per la seva raresa, com passa amb certs catàlegs d’exposició o amb primeres edicions de publicacions de rellevància històrica. Igualment, la Biblioteca facilita l’accés dels usuaris a bases de dades especialitzades de consulta en línia. 

Per conèixer els fons de la Biblioteca pots consultar el catàleg en línia, que està integrat en el Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC)

Consulta el catàleg de la Biblioteca

Localització

Plaça dels Àngels, 8. Planta, 3.
08001 Barcelona
Veure a Google Maps

Accés públic i gratuït.

Horaris

De dilluns a dijous: 10:00 - 19:00 h
De divendres a diumenge: tancat
Festius i agost, tancat
 

Contacte

+34 934 813 366
biblioteca [at] macba [dot] cat

Repositori Digital MACBA

El Repositori Digital MACBA permet la preservació, gestió i difusió del fons digital del MACBA, que inclou fotografies, gravacions audiovisuals i sonores, materials gràfics i documents. Aquest fons s’organitza en dos grans grups: el fons artístic, format per les obres digitals de la Col·lecció, i el fons documental, compost per fons personals d’artistes i altres agents relacionats amb l’art contemporani, pel Fons Històric MACBA i per col·leccions documentals de l’Arxiu i la Biblioteca. 
 
L’activitat contínua del museu i la digitalització permanent dels fons fan del Repositori una eina en creixement constant. El Repositori facilita l’accés en obert a continguts seleccionats a través d’Internet i des de qualsevol ubicació. Des de la Biblioteca del MACBA pots accedir a un nombre més gran de continguts, no disponibles en obert a través d’Internet per les restriccions legals que afecten les obres i els documents conservats al Repositori.  

Explora el Repositori Digital MACBA
 

Repositori Digital de la Mediateca “la Caixa”

El Repositori Digital de la Mediateca aplega 378 obres en vídeo que van formar part de la Mediateca de la Fundació ”la Caixa” i que actualment pots consultar a l’espai dedicat a la col·lecció de videoart de la Mediateca ”la Caixa”, a la Biblioteca del MACBA. 

El projecte Mediateca de la Fundació ”la Caixa” es va iniciar l’any 1994 i la primera seu física es trobava al Palau Macaya, on hi va restar fins al 2001. El 2002 es va traslladar tot el fons a la nova seu de la fàbrica Casaramona, i el 2012 va tancar al públic i va cessar l’activitat. 

El fons de la Mediateca de la Fundació ”la Caixa” comprenia des dels inicis documents sonors, música contemporània, obres monocanal en vídeo, art multimèdia, art en xarxa, obres interactives, imatges, llibres especialitzats en noves tecnologies i hemeroteca especialitzada, entre d’altres. La selecció disponible a la Biblioteca del MACBA inclou únicament una part dels vídeos de la col·lecció de videoart de la Mediateca ”la Caixa” que representen diferents moments de les pràctiques audiovisuals contemporànies des de la dècada del 1970 fins a l’actualitat. Hi són representats artistes com Nam June Paik, Michael Snow o Antoni Muntadas, entre d’altres. 

Pots consultar el Repositori Digital de la Mediateca ”la Caixa” en l’horari habitual de la Biblioteca del MACBA. 

A la Biblioteca pots consultar bases de dades en línia especialitzades, algunes accessibles només a través dels ordinadors de la Sala de Lectura.

  • Art Full Text i Art Index Retrospective: 1929-1984Especialitzades en art, citen articles de revistes internacionals des del 1929 i ofereixen articles a text complet de publicacions múltiples posteriors al 1984. Idioma de consulta: anglès. Accés a la Sala de Lectura.
  • Contemporary Culture IndexIndexa revistes i diaris d’àmbit internacional sobre arquitectura, art, cinema, estudis culturals, disseny, literatura, música, filosofia, fotografia i ciències socials. Idioma de consulta: anglès. És de consulta lliure, després de registrar-s’hi.
  • DialnetÉs una base de dades de sumaris i servei d’alertes bibliogràfiques multidisciplinària, principalment d’àmbit hispànic. Inclou el text complet de revistes amb accés lliure a través d’Internet. És multilingüe.
  • JSTORInclou articles a text complet de revistes acadèmiques d’humanitats i ciències socials. Idioma de consulta: anglès. Accés a la Sala de Lectura.

La Biblioteca aplega una extensa col·lecció de revistes, seleccionades per la qualitat, l’interès i el potencial per compondre un panorama de l’activitat artística a través de diferents àmbits geogràfics i temàtics. Els continguts que tracten, com els formats respectius, són molt diversos: investigació artística, fotografia, performance, restauració, gènere, història de les exposicions, art sonor, ficció literària, etc.  
 
Entre els 1.900 títols disponibles aproximadament, més de 200 corresponen a revistesfanzíns amb subscripció activa, publicats per universitats, museus, editorials, col·lectius i artistes independents. El fons històric restant creix també constantment, gràcies a les donacions de particulars i a les adquisicions del Centre d’Estudis i Documentació MACBA, dirigides a completar el fons amb els títols de més rellevància. 

Consulta les subscripcions de revistes

El Centre d’Estudis i Documentació MACBA manté un programa d’intercanvi de publicacions molt actiu, del qual formen part institucions i entitats independents de tot el món. Entre aquests ens, a més d’un gran nombre d’institucions especialitzades en pràctiques artístiques contemporànies, hi ha molts centres autogestionats per artistes i altres col·lectius impulsors de la investigació artística, les publicacions dels quals acostumen a circular fora dels canals comercials més habituals. 

La Biblioteca agraeix la donació de llibres i d’altres materials sobre la seva especialitat, sempre que no estiguin duplicats al fons. Si vols fer una donació o obtenir més informació, escriu-nos a biblioteca [at] macba [dot] cat i especifica’ns l’objecte de la teva donació.

Ubicació

La Biblioteca es troba al Centre d’Estudis i Documentació MACBA, que és a la plaça dels Àngels, 8, just al costat de l’edifici principal del museu. 

Accés

L’accés a la Biblioteca és públic i gratuït per a qualsevol persona interessada en l’art i la cultura contemporanis. Tanmateix, et recomanem la lectura de la normativa que regeix l’accés i l’ús dels espais del Centre d’Estudis i Documentació MACBA.

No cal que demanis cita. El primer cop que visitis la Biblioteca, hauràs de presentar el DNI o el passaport al taulell de la planta baixa del Centre d’Estudis i Documentació i a la sala de lectura podràs obtenir el carnet de la Biblioteca de forma gratuïta. També hi pots accedir amb el carnet d’Amics del MACBA.

La Biblioteca és oberta de dilluns a dijous, de 10:00 a 19:00 h. Festius, tancat.

Reprografia i servei d’obtenció de documents 

Com a norma general, pots copiar (mitjançant fotocòpia en blanc i negre o color, escàner o fotografia digital) seleccions dels materials pertanyents a la Biblioteca que estiguin en bon estat de conservació, sempre que el procés de còpia no afecti l’estat d’aquests materials i que les còpies obtingudes tinguin com a finalitat la investigació i l’estudi acadèmic, segons el que estableix la legislació vigent sobre la propietat intel·lectual. La fotocopiadora és d’autoservei i funciona amb monedes, però no torna canvi. A la sala de reprografia hi ha una màquina que canvia bitllets per monedes. No és permès de fotocopiar els documents de la reserva bibliogràfica ni tampoc els de l’Arxiu. En aquests casos es pot utilitzar la fotografia digital com a mitjà de reproducció. 

La Biblioteca ofereix també un servei d’obtenció de documents d’altres biblioteques. 

Pots consultar les tarifes del servei de reprografia i obtenció de documents.

Préstec

La Biblioteca no ofereix servei de préstec.

Visites en grup 

Les institucions educatives i els col·lectius professionals poden sol·licitar una visita en grup per conèixer l’espai i els serveis de la Biblioteca escrivint a biblioteca [at] macba [dot] cat.

Conexió a internet

El Centre d’Estudis i Documentació ofereix connexió wifi. Per accedir a la xarxa cal el nom d’usuari i la contrasenya, que pots sol·licitar al taulell de la Biblioteca.

DESIDERATA

Si vols proposar l’adquisició d’algun llibre o revista, o un altre tipus de material per a la Biblioteca, emplena el formulari següent. Estudiarem el teu suggeriment i et respondrem tan aviat com sigui possible.

Compra de publicacions

Imatges

Biblioteca - Sala de lectura
Biblioteca - Sala de consultas especiales
Biblioteca - Consultas especiales
Biblioteca - Revistas