Carregant...

Fiesta 4 puertas, 2001

Fiesta, 4 portes, 2001
Projecció imatge fixa, Dimensions variables

Jon Mikel Euba forma part de la generació d’artistes bascos actius des de finals dels anys vuitanta. Amb un treball d’art d’acció que es nodreix del cinema d’autors com Alfred Hitchcock i Jean-Luc Godard, i també de l’art d’acció i performatiu dels anys setanta d’artistes pioners com Vito Acconci, Bruce Nauman i Paul McCarthy, les seves propostes demanen la participació activa de l’espectador. Tot i que no és un art polític, sí que cal vincular-lo al context social immediat del País Basc. Així, bona part de les seves obres ens remeten, en certa mesura, a uns codis de lectura de la imatge amb clares connotacions de violència social, com les dues obres que formen part de la Col·lecció MACBA.

Fiesta 4 puertas incorpora la immediatesa i la força visual del llenguatge multimèdia. Euba projecta, desdoblada en unes quantes pantalles, una coneguda greguería de Ramón Gómez de la Serna (1888-1963), un gènere de frase curta i punyent crítica social inventat per aquest escriptor i periodista destacat de l’avantguarda espanyola. Desplegat en una instal·lació, Euba converteix aquest material textual en un element cinematogràfic. Un simple canvi d’escala i de context li permet integrar el text i la imatge del text en un sistema narratiu que alhora incorpora el factor temps, fent que cada canvi d’imatge negui el significat de l’anterior.

Un cotxe solitari a tocar del bosc, una identitat oculta i l’acció d’enfosquir els vidres d’un vehicle són els elements narratius de què es serveix Euba a Gatika doble final. Enregistrat al municipi boscós de Gatika, a Biscaia, Euba ens convida a reflexionar sobre la idea de veritat i mentida, i sobre el fals dilema entre certesa i ficció. Inspirant-se en els treballs col·lectius dels anys setanta, l’artista enregistra l’acció de dues persones mentre pinten els noms d’altres artistes en els vidres d’un cotxe, enfosquint la visibilitat del vehicle fins al punt que conduir-lo seria il·legal. Jugant també amb la idea d’un paratge boscós en el context basc de finals dels anys noranta, crea un clima de desconfiança i de por. Si bé no hi ha cap signe de violència explícita i el so real de l’acció ens recorda que es tracta d’una performance, la gramàtica visual a què ens han acostumat el cinema i els mitjans fa que interpretem les accions d’Euba com si es tractessin d’un film de suspens.


Fitxa tècnica

Títol original:
Fiesta 4 puertas
Número de registre:
2467
Artista:
Euba, Jon Mikel
Data de creació:
2001
Any d'adquisició:
2004
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Projecció imatge fixa
Tècnica:
5 projeccions simultànies de diapositives
Dimensions:
Dimensions variables
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Copyright:
© Jon Mikel Euba, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.


Continguts relacionats

Imatges

Jon Mikel Euba "Fiesta 4 puertas", 2001
Jon Mikel Euba "Fiesta 4 puertas", 2001
Jon Mikel Euba "Fiesta 4 puertas", 2001