Carregant...

À chaque stencil une révolution, 2007

Per a cada plantilla una revolució, 2007
Instal·lació, Dimensions variables

À chaque stencil une révolution és una instal·lació de grans dimensions en què Latifa Echakhch evoca l’esperit revolucionari que es va viure a Europa i als Estats Units en els seixanta. El títol de l’obra reprodueix una frase de Iàsser Arafat (1929-2004), el primer president de l’Autoritat Nacional Palestina, que fa referència a les vagues del maig francès i a les protestes a Estats Units contra la guerra del Vietnam. En aquells anys, el paper de carbó i les màquines estergidores (les stencil) s’utilitzaven per imprimir i reproduir octavetes i missatges revolucionaris. Amb el temps, les tècniques d’impressió com la fotocopiadora i els mitjans digitals les van fer obsoletes.

Echakhch ha folrat les parets de la seva instal·lació amb nombrosos fulls de paper de carbó de color blau fosc que no duen cap missatge escrit. Després, els ha ruixat amb alcohol que ha regalimat i ha tacat de tinta blava el terra i ha originat variacions en la textura del paper carbó. Deixant de banda que l’element performatiu del seu gest i el color blau al·ludeixen al treball d’Yves Klein, l’obra s’erigeix com un subtil monument a les revolucions socials del passat recent, alhora que obre una crítica al poder revolucionari actual.

L’obra reflecteix a la perfecció l’element crític i poètic de les obres d’aquesta artista nascuda al Marroc i que es va formar a França. Latifa Echakhch acostuma a utilitzar símbols nacionals i objectes i elements de la vida quotidiana sense valor artístic que, fora de context, adquireixen un poder crític insòlit. A través d’un nou ús d’objectes en aparença banals i ordinaris, l’artista ens revela els codis socials i nacionals que s’hi amaguen. Així, catifes de pregària, tasses de te, sucres, papers oficials d’immigració, sobres de carta i fulls ciclostilats simbolitzen la repercussió de les polítiques postcolonials en la vida i la identitat de les persones.


Fitxa tècnica

Títol original:
À chaque stencil une révolution
Número de registre:
4055
Artista:
Echakhch, Latifa
Data de creació:
2007
Any d'adquisició:
2010
Fons:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Tipus d'objecte:
Instal·lació
Tècnica:
Paper carbó, cola i alcohol de metilé
Dimensions:
Dimensions variables
Número d'edició:
P.A. 2/2
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Copyright:
© Latifa Echakhch
Recursos d'accessibilitat:

Recursos d'accessibilitat
Audiodescripció

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.


Continguts relacionats

Vídeos

Exposicions

Àudios

Why and How do I Do what I Do?: a conversation between Latifa Echakhch and Soledad Gutiérrez
Son[i]a #109. Latifa Echakhch
09.09.2010

Publicacions