Del 16 de novembre de 2023 al 20 de maig de 2024

En les seves instal·lacions, escultures i creacions de realitat augmentada, Daniel Steegmann Mangrané aborda les urgències socials i ecològiques del present.

Aquesta és la primera exposició retrospectiva a l’Estat espanyol de Daniel Steegmann Mangrané, nascut a Barcelona el 1977 i establert a Rio de Janeiro fa dues dècades. Un lloc, assegura l’artista, que el posa en contacte de manera constant i directa amb les urgències del món contemporani, ja siguin ecològiques, polítiques o socials, temes que travessen tota la seva obra.

Interessat a explorar la complexa interdependència entre l’organicitat del món i l’acció humana, Steegmann centra la seva mirada en l’hàbitat selvàtic de l’Amazones. Incorpora també el marc teòric del reconegut antropòleg Eduardo Viveiros de Castro, que trenca la falsa dicotomia entre realitat humana i món animal, recuperant la idea que formem part d’un equilibri compartit i incorporant el paradigma del perspectivisme amerindi.

Amb un llenguatge estètic pròxim al neoconcretisme, l’artista explora la contaminació i afinitat de formes entre natura, art i arquitectura. Tant en les seves escultures, d’extrema fragilitat i que incorporen material orgànic intervingut, com en les projeccions i les creacions de realitat augmentada, Steegmann Mangrané experimenta amb les correspondències entre formes orgàniques i geomètriques, i amb la complexa xarxa de dependències que es produeixen en l’ordre biològic.

L’exposició aplega dibuixos, pintura, fotografies, escultures, pel·lícules i instal·lacions realitzades des de finals dels noranta fins avui. L’exposició s’acompanya d’un llibre d’artista, en el qual Steegmann Mangrané planteja un cicle visual circular que comença amb les primeres obres de l’artista i avança cap al present per tornar al passat, amb intervencions en collage en aquestes i altres obres. La publicació és una coedició amb el Museum of Contemporary Art Kiasma de Hèlsinki i l’editorial de llibres d’artista BOM DIA BOA TARDE BOA NOITE de Berlín.

Comissariada per

Hiuwai Chu, João Laia
Coproduïda amb
Logo Kiasma