
Aprendre i investigar
Programa educatiu
El MACBA concep l’educació com un eix vertebrador que articula el paper del museu al barri, la tasca amb la Col·lecció, amb el cos, i ho fa alliberant la pedagogia o qüestionant la normalitat. Es tracta d’un àmbit d’acció ambiciós, que pretén involucrar tots els actors que conviuen al voltant del museu i promoure la reflexió i la participació col·lectives a través de tallers, cursos, grups de treball o visites, sempre amb l’acompanyament d’artistes educadors.
Activitats educatives
Grups de treball
El museu promou i acull grups d’estudi que es reuneixen periòdicament per tal de treballar i reflexionar al voltant de temàtiques relacionades amb les nostres línies de recerca. L’objectiu d’aquests grups, formats per persones amb interessos coincidents però amb trajectòries diferents, és construir una experiència col·lectiva i horitzontal d’autoformació en un espai d’experimentació i intercanvi de coneixements i pràctiques.
Arxiu
L’Arxiu conserva la documentació generada per l’activitat del MACBA, així com altres fons documentals d’artistes, crítics, galeries i institucions artístiques. Aquests documents, juntament amb una col·lecció de publicacions d’artista, estan destinats a la recerca sobre les pràctiques artístiques contemporànies, i es poden consultar amb reserva prèvia.
Fons destacats
Explora l'Arxiu
La Biblioteca
La Biblioteca és un espai destinat a l’art contemporani que, a través d’una col·lecció de llibres, revistes, recursos digitals i altres materials documentals, facilita el descobriment i la reflexió sobre les pràctiques artístiques al públic general i especialitzat.
A la Biblioteca pots accedir als fons digitals del Repositori Digital del MACBA i a la col·lecció de videoart del Repositori Digital de la Mediateca de ”la Caixa”.
Repositori Digital
El Repositori Digital del MACBA conserva el fons digital, tant artístic com documental, del museu, i facilita l’accés en obert a una selecció de continguts a través d’Internet i des de qualsevol ubicació. Des de la Biblioteca del MACBA pots accedir a una quantitat més gran de continguts, no disponibles en obert a causa de les restriccions legals que afecten les obres i els documents conservats al Repositori.
RWM
Ràdio Web MACBA (RWM) és un projecte radiofònic del MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona. Una ràdio fora de la ràdio que es mou en les interseccions i plecs entre el pensament crític, l'art contemporani, la recerca artística, l'activisme, la transferència de coneixements, el sonor... i tot el que queda entremig. Produïm podcasts, disponibles en línia o per a descàrrega i/o subscripció, però també assajos, textos i documentació relacionada, tocant amb la punta dels dits el filecasting.
Residències d'investigació
El Centre d’Estudis i Documentació (CED) del MACBA ofereix programes de suport a la recerca adreçats a investigadors i a grups de treball especialitzats en art contemporani i matèries afins amb la finalitat de donar suport a la comunitat investigadora, promoure la producció de coneixement, fomentar el diàleg entre la recerca i les pràctiques artístiques contemporànies i establir xarxes de treball amb entitats que tinguin interessos similars.
A més de les residències de recerca, el CED ofereix estades formatives per a professionals que treballin en biblioteques, arxius, museus i altres institucions relacionades amb l’art contemporani i que vulguin conèixer els processos i les metodologies de l’Arxiu i la Biblioteca.
Centre d’Estudis i Documentació (CED)
El Centre d’Estudis i Documentació (CED) promou la recerca, la difusió del pensament i la construcció de lectures sobre l’art contemporani. Duu a terme aquesta missió a través de l’Arxiu i la Biblioteca, que conserven els fons documentals i bibliogràfics del MACBA, de les residències de recerca, del contacte amb universitats i amb altres centres de documentació i de les exposicions i les activitats que es fan a partir dels seus fons.
Programa d’Estudis Independents
El Programa d’Estudis Independents (PEI) del MACBA és un dispositiu d’aprenentatge que té com a objectiu fonamental mobilitzar el pensament crític i activar la imaginació política des de la intersecció entre pràctiques artístiques, ciències socials i intervencions politicoinstitucionals.
Recerca i xarxes
A través dels Programes públics, del Centre d'Estudis i Documentació MACBA i del Programa d’Estudis Independents (PEI), el MACBA s’associa amb entitats, institucions i individus que contribueixen a enriquir un nou tipus de patrimoni. Aquestes tres plataformes fan possible una connexió vital i necessària entre la preservació del patrimoni i la difusió del coneixement que se’n deriva.