Pasillo con cajoneras y baldas a los dos lados
estanterías con documentación
Fachada del Centre d'Estudis i Documentació MACBA
Estantería con carpetas grises colocadas verticalmente
Cajones con publicaciones
Carpetas colocadas en estanterías con etiquetas verdes o amarillas
Dos estanterías con carpetas grises
Revistas y folletos encima de una mesa

Localització

Centre d’Estudis i Documentació MACBA
Plaça dels Àngels, 8.
08001 Barcelona.
Visualitza-ho a Google Maps

Horaris

De dilluns a dijous: 10:00 - 14:00 h.*
Dimarts: 15:30 - 18:30 h.*
Festius i agost: tancat.
 

*Per consultar els fons de l’Arxiu, cal concertar una cita amb una antelació mínima de 48 hores. Sol·licitar cita

La creació de l’Arxiu deriva de la convicció que des de principis del segle passat, i sobretot a partir dels anys cinquanta, la producció artística no es pot entendre únicament a través de l’obra d’art, sinó que el document forma part del llenguatge que compon una producció cultural complexa com és l’art. Amb la seva tasca, a més, l’Arxiu aspira a rectificar la poca atenció que fins ara han rebut els fons documentals en el nostre context específic.

L’Arxiu del Centre d’Estudis i Documentació MACBA reuneix essencialment dos tipus de documents:

  • Publicacions, en general editades en sèrie i els autors de les quals són artistes visuals.
  • Materials especials, com ara documents de rellevància històrica que no han estat generats per artistes, materials no «publicats», com seria el cas de les sèries de correspondència, negatius i fotografies, etc.

Els materials s’organitzen, en un primer nivell de classificació, segons la seva procedència. Així doncs, els fons documentals han estat generats i organitzats per una persona o una entitat concreta en el desenvolupament de la seva activitat o en l’exercici de les seves funcions. Entre aquests fons, hi ha arxius personals d’artistes i crítics d’art, així com arxius de galeries d’art, col·lectius artístics i el mateix arxiu institucional del MACBA. La resta de documents, sobre la base d’alguna característica comuna pel que fa a tipologia o continguts, s’estructuren en col·leccions documentals que s’amplien a mesura que s’incrementen els materials de l’Arxiu. 

L’Arxiu agraeix la donació de publicacions d’artista i d’altres documents de la seva especialitat, sempre que no estiguin duplicats en el seu fons. Si vols fer una donació o obtenir més informació, escriu-nos a arxiu [at] macba [dot] cat especificant l’objecte de la donació.

arxiu [at] macba [dot] catUbicació

L’Arxiu es troba al Centre d’Estudis i Documentació MACBA, que està situat a la plaça dels Àngels, número 8, just al costat de l’edifici principal del museu. 

Accés i consulta 

L’accés als documents de l’Arxiu és públic i gratuït. No obstant això, recomanem llegir la normativa que regeix l’accés als espais del Centre d’Estudis i Documentació MACBA i l’ús d’aquests espais. 

Si no tens el carnet del Centre d’Estudis i Documentació, la primera vegada que visitis l’Arxiu hauràs de presentar el DNI o el passaport al mostrador de la planta baixa del Centre d’Estudis i Documentació, i a la sala de lectura podràs obtenir el carnet de manera gratuïta. També hi pots accedir amb el carnet d’Amics del MACBA.

L’Arxiu està obert de dilluns a dijous de 10:00 a 14:00 hores i dimarts de 15:30 a 18:30 h. Tanca els festius.   

Per consultar l’Arxiu és necessari sol·licitar una cita a arxiu [at] macba [dot] cat amb una antelació mínima de 48 hores.

Consulta les condicions generals per a la consulta de fons i documents.

Sol·licita consultar un document o fons documental

Visites en grup

Les institucions educatives i els col·lectius professionals poden sol·licitar una visita en grup per conèixer l’espai i els serveis de l’Arxiu escrivint a arxiu [at] macba [dot] cat.

Les visites guiades a la col·lecció de publicacions d’artista de l’Arxiu es poden sol·licitar a educacio [at] macba [dot] cat.  

Repografia

No està permès fotocopiar els documents de l’Arxiu. En aquests casos, es pot utilitzar la fotografia digital com a mitjà de reproducció, sempre que les còpies obtingudes tinguin com a finalitat la recerca i l’estudi acadèmic, segons el que estableix la legislació vigent sobre la propietat intel·lectual. 

Connexió a Internet

El Centre d’Estudis i Documentació ofereix connexió wifi. Per accedir a la xarxa, necessites un nom d’usuari i una contrasenya, que pots demanar al mostrador de la Biblioteca.  

Busca a l'Arxiu


Explora l'arxiu

Fons i col·lecció documentals

Conjunt documental sobre les performances d’Esther Ferrer
Conjunt documental sobre les performances d’Esther Ferrer

Des de mitjans dels anys seixanta, les accions han estat una constant en la pràctica artística d’Esther Ferrer. Gràcies a la col·laboració de l’artista, el 2009 l’Arxiu del MACBA va reunir una col·lecció digital de vídeos i fotografies de les performances que havia fet des del 1975.

Col·lecció documental Between the Frames (1983-1993): gravacions originals, entrevistes
Col·lecció documental Between the Frames (1983-1993): gravacions originals, entrevistes

Entre 1983 y 1993, Muntadas entrevistó a 156 profesionales vinculados al mundo del arte y, a partir de las más de 200 horas de grabación en vídeo obtenidas, editó ocho «capítulos» que forman parte de la instalación Between the Frames: The Forum (Barcelona), 1983-1993 (2011). 

Fons Galeria Ciento
Fons Galeria Ciento

La història de la galeria, que va estar oberta a Barcelona entre el 1974 i el 1991, i dels artistes que hi van exposar queda reflectida als llibres i als documents que la galerista va donar al MACBA.

Fons Luis Claramunt
Fons Luis Claramunt

L’exposició organitzada pel MACBA l’any 2012 sobre l’obra de l’artista Luis Claramunt va permetre mostrar, juntament amb les seves pintures, projectes menys coneguts pel públic, entre els quals hi havia llibres autoeditats, maquetes de llibres, dibuixos preparatoris i dossiers amb fotografies, entre d’altres.

Fons Maria Lluïsa Borràs
Fons Maria Lluïsa Borràs

La trajectòria professional de Maria Lluïsa Borràs es va desenvolupar en àmbits diversos, com ara el comissariat d’exposicions, la docència, les publicacions i la recerca sobre art, en què destaca l’estudi sobre l’artista Francis Picabia.

Documents destacats


Consulta de documents

Per consultar l’Arxiu, cal concertar una cita a arxiu [at] macba [dot] cat amb una antelació mínima de 48 hores.  

Sol·licita consultar un document o fons documental

Sol·licitud d’imatges

El museu disposa d’un banc d’imatges de la Col·lecció i l’Arxiu del MACBA adreçat a investigadors, editorials i institucions artístiques que vulguin reproduir o publicar imatges en qualsevol suport. 

Més informació sobre el préstec d’imatges