Residencias de investigación

Les residències d’investigació garanteixen la disponibilitat d’un espai d’estudi individual o col·lectiu, l’accés als recursos de la Biblioteca i l’Arxiu, i el suport de part del personal. D’altra banda, els residents també podran gaudir del servei de préstec de documents intern, obtenir el carnet d’Amics del MACBA de forma gratuïta i presentar el seu projecte al personal i a altres investigadors del CED. 

EL CED – Centre d’Estudis i Documentació del MACBA ofereix, a més, residències per a persones que desenvolupin la seva activitat professional en altres arxius i biblioteques amb l’objectiu de compartir experiències i coneixements sobre els processos i metodologies relacionats amb la gestió del patrimoni documental.  

Residències

Aquest Programa de Suport a la Investigació està destinat a investigadors acadèmics, artistes i altres persones especialitzades en pràctiques artístiques contemporànies.  

La residència individual implica el dret a utilitzar un espai físic ubicat al Fons Bibliogràfic del Centre equipat amb ordinador personal, accés a Internet, programari d’oficina i accés a les bases de dades, catàlegs i altres recursos del Centre d’Estudis, que inclou l’assistència del personal de la Biblioteca. 

L’assignació d’aquestes places es concedeix per períodes d’entre 1 i 3 mesos, i excepcionalment pot prorrogar-se fins a un màxim de 6 mesos.

Bases del Programa de Suport a la Investigació per a residències individuals

El Programa de Suport a la Investigació per a grups d’investigació en residència ofereix un espai de reunió i estudi col·lectiu per a grups d’investigadors. Poden sol·licitar aquest tipus de residències tots aquells grups de persones que s’hagin especialitzat en art i cultura contemporanis i estiguin desenvolupant un projecte d’investigació relatiu a aquests àmbits en temes d’art i cultura contemporanis. Durant l’estada, el grup comptarà amb la possibilitat de fer una activitat pública relacionada amb el tema de la seva investigació. 

Els períodes de residència tindran una durada màxima de 10 mesos, i les places s’assignaran a un màxim de tres grups dins d’aquest període.  

Bases del Programa de Suport a la Investigació per a Grups

Per sol·licitar una plaça, individual o en grup, cal enviar la documentació següent a aquesta adreça: psi [at] macba [dot] cat.

  • Carta de presentació, en la qual cal incloure-hi les dates proposades per iniciar i finalitzar el període d’estada.
  • Descripció del projecte que es vulgui desenvolupar, especificant-hi la rellevància dels recursos que aplega el Centre d’Estudis i Documentació per a aquest projecte (en un màxim de 3.000 caràcters).
  • Currículum acadèmic i professional.

Es valoraran cartes de referència o informes emesos per institucions artístiques o acadèmiques que donin suport al candidat sol·licitant.

Els candidats sol·licitants rebran una resposta en un màxim de 60 dies a partir de la data de la recepció de la sol·licitud.

Residents individuals

Blanca Jové Alcalde, How are discursive public programmes conceived at contemporary art institutions?

Període de residència: del 07/01 al 03/04/2020

Emmarcat dins de la seva tesi doctoral, l’estudi de Blanca Jové és una resposta a les premisses actuals que argumenten que els programes públics discursius poden desenvolupar esferes d’acció social i política dins de les institucions d’art. La Blanca utilitza l’ètica de cures com una metodologia disruptiva que busca aportar una visió crítica d’aquestes pràctiques, especialment en relació a la manca de col·laboració i participació esbiaixada de les mateixes. Durant la seva residència, el seu objectiu es construir un cos de treball teòric que proposi formes de pensament alternatives per a aquests programes; abordant la importància de reconèixer la nostra interdependència amb tots els éssers vius.

Ricardo Iglesias, Connected bodies. Art, tecnologia, utopia y robòtica

Període de residència: del 03/01 al 03/04/2020

A partir d’una investigació inicial realitzada a l’any 2018 al Centre d’Estudis i Documentació del MACBA, l’artista i investigador desenvolupa un metaestudi, una línia paral·lela sobre els processos utòpics en els rangs històrics, estètics, socials i tecnològics. Centrats principalment en el subjecte humà, en el cos, entès com individualitat susceptible de modificació, transformació i autorepresesntació, element-partícula fonamental en la construcció de societats i utopies.
Presenta una visualització crítica sobre l’impacte en l’entorn ciutadà, social i artístic actual de “l’explosió” tecnològica, plantejada com la IV Revolució Industrial des de les esferes-bombolles de la informació i la comunicació (TICs), la robòtica i la I.A. i el visual i el sonor.
www.ricardoiglesias.net

Marianne Márquez Blanco, Del productivisme al semiocapitalisme a través de la factografia

Període de residència: del 21/01 al 04/2020

El projecte de la investigadora Marianne Márquez Blanco sorgeix dins del marc del Programa d’Estudis Independents (PEI) del MACBA, especificament arran de les sessions d’Imaginació Política. La investigació es centra en la cerca d’una articulació entre aspectes del llegat productivista de les vanguardies ruso-soviètiques amb pràctiques artístiques actuals i el paper que la imatge digital juga en la producció de la subjectivitat en el context del “semiocapitalisme” actual, reprenent una noció de Franco Berardi “Bifo”.

Marina Ribot, «geografies de guerra: la graella com a infraestructura»

Període de residència: del 24/02 al 29/05/2020

«geografies de guerra» és una línia d’investigació que s’emmarca en el projecte de recerca i experimentació artística «la graella com a infraestructura», iniciat per Marina Ribot l’any 2018. En aquesta proposta utilitzarà imatges de l’Arxiu del Centre d’Estudis i Documentació del MACBA per construir una narració audiovisual que indagui en els usos instrumentalitzats de la graella. Amb i a través d’imatges relacionades amb el conflicte bèl·lic investigarà la capacitat que té aquesta estructura d’influir en la configuració d’estratègies geopolítiques i de regular l’experiència social i la política de creació de nous espais

Anteriors

 

Grups residents

Itxaso Corral Arrieta i Angelica Tognetti, Ex-citadas: Saliéndonos al encuentro de prácticas para el desborde

Període de residència: any 2020

Ens preguntem sobre què passa en les formes plegades que es generen quan vessem els límits normalitzats. Desitgem submergir-nos en el flux de l'arxiu pensant en corporalitats altres, cossos no continguts, oberts i protuberants, que s'excedeixen a si mateixos, alliberen les seves siluetes per al vessament obrint-se a altres organismes o materialitats. I, al mateix temps, explorar les pràctiques artístiques excitades que temptegen formes de sortir-se dels marges disciplinaris.
Proposem una lectura pròpia i particular de l’arxiu, en la què sense necessitat de partir d’un corpus específic, travessem les pràctiques artístiques sortint a la trobada, humides, poroses, esponjoses, permeables, desbordant categories, promovent l’aparició de noves formes de connectar, interrelacionar . Un procés plaent, intuïtiu, des del gaudi de l’habitar i conversar l’arxiu; que fregar-nos i excitar-nos sigui la manera d’aproximar-nos i d’explorar.
Entenem l'arxiu com camp de llavors o magma de ferments, latències on poder exposar-se al brot, al contagi, a la troballa i a múltiples formes de trobada amb l'altre i allò altre. En aquest sentit ens interessa també involucrar-nos amb les persones que habiten l'arxiu: amb les que s'encarreguen de la cura i permanència d'aquestes latències, i amb aquelles que en aquest moment estiguin investigant, coneixent les seves excitacions i modes de contacte.

Rebeca Pardo (UIC), Montse Morcate (UB), Marta Piñol-Lloret (UB, UOC y ESCAC) Representacions visuals de la malaltia i el dolor en l’art contemporani

Període de residència: any 2020

Tres investigadores del projecte “Visibilitzar el dolor: narratives visuals de la malaltia i storytelling transmedia” realitzen aquesta estada d’investigació per a estudiar el paper que han tingut alguns artistes tant en la creació com en la crítica als imaginaris col·lectius elaborats des dels mass media i el seu rol en la creació de narratives visuals alternatives, profunditzant en l’arxiu i la biblioteca del MACBA. Les tres investigadores centren la seva atenció en els processos de construcció i desconstrucció de la iconografia estigmatitzant de certes malalties en les arts visuals contemporànies i realitzaran una revisió bibliogràfica exhaustiva sobre el tema, així com una revisió documental i fílmica en els arxius. En aquesta primera fase s’identificaran els casos d’estudi en els que es focalitzarà l’anàlisi més profund de com interactuen l’experimentació artística i la investigació creativa amb el marc teòric i conceptual de les humanitats mèdiques i la comunicació en salut en el que s’insereix el projecte.


Estades formatives per a professionals

Amb la finalitat de fomentar la formació permanent, millorar les competències professionals, intercanviar coneixements i incentivar la col·laboració amb els professionals que treballin en biblioteques, arxius, centres de documentació, museus i institucions relacionats amb l’art contemporani, el Centre d’Estudis i Documentació del MACBA (CED) ofereix tres estades no remunerades l’any, d’entre 5 i 10 dies laborables de durada, per donar a conèixer els seus processos i metodologies de treball, el funcionament dels seus serveis i el desenvolupament de les seves activitats.

Sol·licitud de places d’estades formatives per a professionals

La convocatòria per sol·licitar les estades formatives és oberta de manera permanent a professionals que estiguin en actiu. Per sol·licitar una estada formativa, les persones interessades poden adreçar-se a pef [at] macba [dot] cat i enviar la documentació següent:

  • Carta d’autorització del responsable de la institució en què treballen en la qual es garanteixi el permís per fer l’estada. 
  • Carta de motivació, especificant-hi l’interès pel CED i les dates proposades d’inici i finalització del període d’estada sol·licitat.  
  • Currículum acadèmic i professional.

Els candidats sol·licitants rebran una resposta en un màxim de 60 dies a partir de la data de recepció de la sol·licitud.

Normativa de les estades formatives per a professionals

L’essència del fragment i del mòdul té un ressò profund en el meu treball.
Pep Agut