Residencias de investigación

Les residències d’investigació garanteixen la disponibilitat d’un espai d’estudi individual o col·lectiu, l’accés als recursos de la Biblioteca i l’Arxiu, i el suport de part del personal. D’altra banda, els residents també podran gaudir del servei de préstec de documents intern, obtenir el carnet d’Amics del MACBA de forma gratuïta i presentar el seu projecte al personal i a altres investigadors del CED. 

EL CED – Centre d’Estudis i Documentació del MACBA ofereix, a més, residències per a persones que desenvolupin la seva activitat professional en altres arxius i biblioteques amb l’objectiu de compartir experiències i coneixements sobre els processos i metodologies relacionats amb la gestió del patrimoni documental.  

Residències

Aquest Programa de Suport a la Investigació està destinat a investigadors acadèmics, artistes i altres persones especialitzades en pràctiques artístiques contemporànies.  

La residència individual implica el dret a utilitzar un espai físic ubicat al Fons Bibliogràfic del Centre equipat amb ordinador personal, accés a Internet, programari d’oficina i accés a les bases de dades, catàlegs i altres recursos del Centre d’Estudis, que inclou l’assistència del personal de la Biblioteca. 

L’assignació d’aquestes places es concedeix per períodes d’entre 1 i 3 mesos, i excepcionalment pot prorrogar-se fins a un màxim de 6 mesos.

Bases del Programa de Suport a la Investigació per a residències individuals

El Programa de Suport a la Investigació per a grups d’investigació en residència ofereix un espai de reunió i estudi col·lectiu per a grups d’investigadors. Poden sol·licitar aquest tipus de residències tots aquells grups de persones que s’hagin especialitzat en art i cultura contemporanis i estiguin desenvolupant un projecte d’investigació relatiu a aquests àmbits en temes d’art i cultura contemporanis. Durant l’estada, el grup comptarà amb la possibilitat de fer una activitat pública relacionada amb el tema de la seva investigació. 

Els períodes de residència tindran una durada màxima de 10 mesos, i les places s’assignaran a un màxim de tres grups dins d’aquest període.  

Bases del Programa de Suport a la Investigació per a Grups

Per sol·licitar una plaça, individual o en grup, cal enviar la documentació següent a aquesta adreça: psi [at] macba [dot] cat.

  • Carta de presentació, en la qual cal incloure-hi les dates proposades per iniciar i finalitzar el període d’estada.
  • Descripció del projecte que es vulgui desenvolupar, especificant-hi la rellevància dels recursos que aplega el Centre d’Estudis i Documentació per a aquest projecte (en un màxim de 3.000 caràcters).
  • Currículum acadèmic i professional.

Es valoraran cartes de referència o informes emesos per institucions artístiques o acadèmiques que donin suport al candidat sol·licitant.

Els candidats sol·licitants rebran una resposta en un màxim de 60 dies a partir de la data de la recepció de la sol·licitud.

Residents individuals

Mireia c. Saladrigues, Behaving Unconventionally in Gallery Settings. Alteration and Strangeness in Cultural Practices as Fruitful Tension for Rearticulating Relations among Makers, Objects, Audiences, and (Virtual) Museums.

Període de residència: del 01/07/2019 al 17/01/2020

La investigadora i artista visual treballarà en la part escrita de la seva tesi doctoral que està tenint lloc a la University of the Arts Helsinki, a Finlàndia. Behaving Unconventionally in Gallery Settings documenta i fomenta situacions d’agència que podrien renovar els paradigmes de relació amb l’art. La recerca, que es basa en la pràctica artística, entén l’alteració cultural com quelcom conseqüent i simultani al condicionament social, i reacciona a la reducció del capital imaginatiu (real-virtual) proposant una relectura artística i teòrica de l’alteració i la no convencionalitat com a “eines” fèrtils.

Daniel Amorós o Daniel Loves The Sodomites, Formes d’autorepresentació. Dissidència de gènere i sexual en la fotografia, en la poesia (escrita i cantada), en la performance i el llibre d’artista.

Període de residència: del 02/09 al 06/12/2019

El treball de recerca de Daniel Amorós dóna continuïtat tant a la seva praxi d’investigació com a la seva pràctica artística, què pretén disseccionar de manera crítica i exhaustiva qüestions referents a la concepció del gènere i la sexualitat des de l’autorepresentació i la dissidència, així com d’altres aspectes ontològics dels mitjans i llenguatges dels què es serveix; com són la performance site-specific, la fotografia, el vídeo, la poesia, etc. En el nucli de la seva tasca roman la voluntat d’aplicar, transformar i materialitzar el resultat o les respostes obtingudes, en un llibre d’artista que posarà en diàleg la seva obra primerenca (fotogràfica) i la seva obra més recent (poètica), així com d’altres textos narratius i assajos.
danielandthesodomites.wordpress.com
vimeo.com/user40361978 e.issuu.com/embed.html#2322057/52575797

Christina Schultz, Ressonàncies, un cor experimental sobre el plaer i la diversitat sexual

Període de residència: del 02/09 al 06/12/2019

Christina Schultz, artista transdisciplinària, performer oral i nòmada lingüística, va cursar el Programa d’Estudis Independents del MACBA (2017/2018) i és resident permanent a SaTorre, espai d’art minimal. La seva investigació es centra en el projecte que duu a terme gràcies a la invitació de l’espai artístic Homesession i la beca de la Caixa Social de “Art for Change” i es una proposta en cooperació amb l’associació Stop SIDA. Treballa des de la teoria i la pràctica els temes relacionats amb la dissidència sexual i els desitjos de la comunitat LGTBI+. A més a més, l’eix de la seva proposta artística és la creació d’un cor experimental, agrupació vocal i corporal que, literalment, doni veu i cos de manera coordinada i col·lectiva a experiències relacionades amb les pròpies experiències del cor. Un cor com espai col·lectiu de llibertat i absència de judici, espai de creació i expressió col·lectiva on les diferències es sumen i s’harmonitzen. www.christinaschultz.com

Montse Morcate, El projecte de dol: respostes fotogràfiques de creació contemporània a la mort i la pèrdua.

Període de residència: del 02/09 al 06/12/2019

L’àmbit de recerca i de creació de Montse Morcate es centra en l’anàlisi de la representació de la malaltia, la mort i el dol, tant des de l’àmbit de la fotografia familiar, com de l’entorn online, així com també dins del projecte de creació contemporani, entre d’altres. Durant aquest període de residència té com a finalitat desenvolupar un corpus teòric sobre la representació del dol en les seves diverses accepcions dins del projecte de creació contemporani, abordant no només la fotografia sinó també altres medis de creació que complementin l’anàlisi d’obres dins de l’àmbit fotogràfic en curs.

Anteriors

 

Grups residents

Lior Zalis, Diego Posada, Ana Luiza Braga, Nous feixismes a Llatinoamèrica i en el món contemporani.

Període de residència: del 24/05/2019 al 22/05/2020

En aquest marc de recerca, es crearà un espai de trobada entre investigadors, artistes i activistes per tal de compartir reflexions entorn del creixement de les noves dretes a Llatinoamèrica i en altres llocs del món, mitjançant diverses eines i dispositius d’estudi en el camp de la teoria i de les pràctiques artístiques. A partir de casos concrets, es revisaran contextos situats per construir una caixa d’eines i un conjunt de pràctiques que ens ajudi a fer front a aquestes polítiques. Pensat des de la urgència i la complexitat de comprensió d’aquests fenòmens, aquest grup es planteja com un espai d’experimentació del present.


Estades formatives per a professionals

Amb la finalitat de fomentar la formació permanent, millorar les competències professionals, intercanviar coneixements i incentivar la col·laboració amb els professionals que treballin en biblioteques, arxius, centres de documentació, museus i institucions relacionats amb l’art contemporani, el Centre d’Estudis i Documentació del MACBA (CED) ofereix tres estades no remunerades l’any, d’entre 5 i 10 dies laborables de durada, per donar a conèixer els seus processos i metodologies de treball, el funcionament dels seus serveis i el desenvolupament de les seves activitats.

Sol·licitud de places d’estades formatives per a professionals

La convocatòria per sol·licitar les estades formatives és oberta de manera permanent a professionals que estiguin en actiu. Per sol·licitar una estada formativa, les persones interessades poden adreçar-se a pef [at] macba [dot] cat i enviar la documentació següent:

  • Carta d’autorització del responsable de la institució en què treballen en la qual es garanteixi el permís per fer l’estada. 
  • Carta de motivació, especificant-hi l’interès pel CED i les dates proposades d’inici i finalització del període d’estada sol·licitat.  
  • Currículum acadèmic i professional.

Els candidats sol·licitants rebran una resposta en un màxim de 60 dies a partir de la data de recepció de la sol·licitud.

Normativa de les estades formatives per a professionals

L’artista s’ha d’enfrontar al que és desconegut amb un tarannà positiu i clavar-hi queixalada sense por
Eduardo Chillida