Carregant...

La distancia correcta, 2002-2003

La distància correcta, 2002-2003

L'estatut de la imatge i la seva centralitat en el món contemporani són objecte de reflexió en els vídeos, fotografies i instal·lacions de Mabel Palacín. La distancia correcta, coproduïda pel Centre d'Art Santa Mònica de Barcelona i el Museu de la Universitat d'Alacant (MUA) l'any 2003, és una obra que situa l'espectador en una posició diferent de l'habitual en la seva relació amb les imatges. Es tracta de dos vídeos retroprojectats en dues pantalles, en què es projecten accions en paral·lel. S'hi explica la història d'un personatge que arriba en un espai tancat i indeterminat que podria ser un garatge, un magatzem o un soterrani, per preparar-hi un artefacte explosiu. En l'espai hi ha alguns objectes i una gran pantalla en què es projecten fragments de pel·lícules i imatges del mateix protagonista i dels seus encontres amb altres persones. Amb una certa tensió entre l'escena real i la projectada, el protagonista no aconsegueix fabricar l'explosiu fins que no pren la distància correcta de les imatges projectades a la pantalla, fins que no es entén les imatges projectades com el que són: imatges.

En aquesta confusió entre realitat i ficció, el so hi té un paper central: dóna pistes per entendre la diferència entre realitat i ficció. La banda sonora, composta per Mark Cunningham i Sílvia Mestres, es combina amb la projecció de fragments de pel·lícules d'autors referents del cinema com Jean-Luc Godard, Alain Resnais, Michelangelo Antonioni, Ingmar Bergman, Alfred Hitchcock, Martin Scorsese i Billy Wilder.
Palacín construeix una situació que desplega lògiques dispars i llança l'espectador a un joc laberíntic. Com el protagonista, s'adona que està en una situació semblant a la del personatge i que, en la nostra lectura de les imatges, cal prendre la distància correcta perquè la mediatizació del món no substitueixi la realitat. Quina és la distància correcta, si és que n'hi ha, entre imatges i fets?


Fitxa tècnica

Títol original:
La distancia correcta
Número de registre:
2810
Artista:
Palacín, Mabel
Data de creació:
2002-2003
Any d'adquisició:
2006
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Mèdia-instal·lació
Tècnica:
Projecció de vídeo doble canal, color, so, 8 min 30 s
Número d'edició:
Ed. 2/5 + 1 H.C.
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA. Obra adquirida gràcies a Agrolimen
Copyright:
© Mabel Palacín, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.


Continguts relacionats

Imatges

Mabel Palacín, "La distancia correcta", 2005
Mabel Palacín, "La distancia correcta", 2005
Mabel Palacín, "La distancia correcta", 2005
Mabel Palacín, "La distancia correcta", 2005
Mabel Palacín, "La distancia correcta", 2005
Mabel Palacín, "La distancia correcta", 2005
Mabel Palacín, "La distancia correcta", 2005
Mabel Palacín, "La distancia correcta", 2005