Carregant...

The Nature of Visual Illusion, 1994-1997

La naturalesa de la il·lusió visual, 1994-1997
Instal·lació, Dimensions variables

A principi dels anys noranta, Juan Muñoz va començar a produir instal·lacions escultòriques figuratives de caràcter narratiu i amb múltiples referències a la història de la cultura d’Occident que han suposat una renovació en el llenguatge de l’escultura contemporània. Muñoz situa figures humanes inquietants, titelles i saltamartins, aquests ninots de base esfèrica que sempre tornen a la seva posició vertical, en entorns inesperats. Són entorns com espais oberts amb baranes i balcons cecs que no porten enlloc, o ambients tancats concebuts com escenaris, amb terres que creen un cert il·lusionisme òptic al públic que hi camina. Els rostres de les seves figures, que es presenten en grup o solitàries i lleugerament inferiors a la mida real, sovint somriuen i mostren trets orientals. Exhibeixen un estranyament, un silenci solitari i una rara comunicació que sónreferències directes al món contemporani. The Nature of Visual Illusion comparteix tots els trets propis del llenguatge escultòric de Juan Muñoz.

L’obra consisteix en un grup de figures humanes de trets orientals que somriuen d’una manera inquietant. Tres formen un semicercle i una quarta, solitària, està situada a distància. Aquest grup humà es presenta davant d’un teló i al damunt d’un terra emmirallant que reflecteix les figures. El conjunt, que convoca un silenci estrany i màgic, convida l’espectador a relacionar-s’hi i l’interpel·la directament perquè passi a formar-ne part. Les figures, com és habitual en les obres de Muñoz, són monocromes, d’un color gris plom. Tot i el seu gest humà, tot i el somriure, la seva manca de particularització i absència d’individualitat, així com el fet que semblen mirar dins seu i no l’espectador, són aspectes que incomoden i alhora les converteixen en universals. Muñoz opta per la provocació, per crear enigma i ironia, sorpresa i diàleg. La teatralitat i l’il·lusionisme, la narrativitat, l’estranyesa i la incomunicació de les seves figures no deixen indiferent l’observador.


Fitxa tècnica

Títol original:
The Nature of Visual Illusion
Número de registre:
2828
Artista:
Muñoz, Juan
Data de creació:
1994-1997
Any d'adquisició:
2007
Estat:
En exposició
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Instal·lació
Tècnica:
Acrílic sobre tela i resina de polièster
Dimensions:
Dimensions variables
Sala:
Edifici Meier, Planta 1, Sala 10
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA. Dipòsit de l'Estate Juan Muñoz
Copyright:
© Juan Muñoz Estate
Recursos d'accessibilitat:

Recursos d'accessibilitat
Audiodescripció

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.

L’or no s’associa amb la brutícia. I l’or, com els diamants, és un material exalçat. Té un grau d’abstracció tal que et situa –si el fas servir artísticament– en un nivell encara més elevat.
James Lee Byars