al

El programa 21 Personae proposa un seguit de trobades amb persones, llocs i col·lectius de Barcelona que, en conjunt, pretenen transformar el sentit i la intensitat de la nostra experiència de la ciutat. Així mateix, és una investigació sobre «formes de trobada», sobre maneres de viure i de fer conjuntament a la ciutat. El programa es desenvoluparà entre novembre de 2018 i març de 2019, a un ritme d’una trobada per setmana.

A Barcelona, 21 Personae amplia el pols curatorial de l’exposició Al descobert o d’amagat activant maneres de detecció de terrenys movedissos, sediments disposicionals i potents escenaris de vida a la ciutat. Un grup de participants del Programa d’Estudis Independents del MACBA ha creat una Barcelona específica, expressada als carrers, places i espais públics i entre els secrets públics.

S’invoca un ventall de personae: rols, llocs, càrrecs, pràctiques, persones, ports i monuments. Ens trobem amb habitants permanents, passavolants, viatgers, éssers que reviuen al vespre, a mitjanit, a l’hora de la migdiada o a l’alba; éssers que recorren constel·lacions fluides a través d’espais reals, hàbitats desitjats i ciutats imaginàries.

Junts aconsegueixen activar una cosa semblant a l’«efecte seguici» (concepte molt debatut en la farmacologia terapèutica en relació amb el cànnabis), segons el qual els components actuen molt millor en un camp relacional d’interacció i combinació amb d’altres que no pas de manera aïllada. En la natura, no hi ha res que actuï en estat pur.

Direcció del projecte: Raqs Media Collective, amb la col·laboració d’Aimar Arriola.
Comitè organitzador (PEI - Programa d’Estudis Independents 2017-2018): Héctor Acuña, Laura Arensburg, Emil Becerril, Marianne Blanco, Ricardo Cárdenas, Itxaso Corral, Vatiu Nicolás Koralsky, Julieta Obiols, Christina Schultz i Laura Valencia.

21 Personae a Barcelona és una recensió de 51 Personae presentat a la Biennal de Xangai el 2016. Recensió és un terme filològic que acompanya el nostre pensament des de fa més de dues dècades: des del desenvolupament de programari de codi obert fins a la pedagogia i la producció cultural a la xarxa. A parer nostre, les recensions són iteracions no rivals. El procés iteratiu elimina la plantilla i s’obre a les vicissituds d’un espai, inventa protocols d’investigació. Les trobades es generen a partir de debats específics, dels dubtes i preguntes dels protagonistes, així com de la constel·lació que desenvolupa el mateix procés.

La recensió de Barcelona, amb 21 personae, durarà uns quants mesos. S’ha dedicat –i ho continuarà fent– a explorar, inventar i improvisar protocols d’acollida i invitació. Tal com ho veiem nosaltres, constitueix un espai de potencialitat, ple d’altes tensions i remolins, que accepta improbabilitats i anticipa epifanies.

Raqs Media Collective

Coorganitzat:

L'Internationale. Our Many Europes. Co-funded by the Creative Europe Programme of the European Union
 

Our Many Europes és un programa de la confederació europea de museus "L'Internationale" i cofinançat pel Programa Europa Creativa de la Unió Europea. Els membres de L'Internationale (Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, Moderna Galerija (MG + msum), Ljubljana, Van Abbemuseum, Països Baixos, MACBA, Museu d'Art Contemporani de Barcelona, Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie, SALT Research and programs a Istanbul i Ankara, i el Museu Reina Sofia, Madrid) i els seus socis del National College of Art and Design y (NCAD), Dublín i Valand Academy (Gothenburg University) estan presentant més de 40 activitats públiques (conferències, exposicions, tallers) des d'ara fins a maig de 2022.

Rosa Barba 'Let Me See It', 2009

Programa

DEL 6 DE NOVEMBRE DE 2018 AL 27 DE MARÇ DE 2019
Trobades amb persones, llocs i col·lectius de Barcelona
Activitat gratuïta, excepte la trobada amb Graffiti Receptes del 18 de gener.

NOVEMBRE
- Dimarts 6, a les 20 h:Trobada okupada
- Dissabte 10, a les 10 h:Explorant Collserola
- Dissabte 24, a les 12 h:Joc de ping-pong
- Dilluns 25, a les 20 h:Les rutes invisibles de Montjuïc

DESEMBRE
- Dimecres 5, a les 18.30 h:El barri rebel
- Diumenge 16, a les 11.30 h:Ruta per la Barcelona trans
- Dilluns 17, a les 20 h:Ruta de reciclatge d’aliments

GENER
- Dissabte 5, a les 20 h:Visita antiracista al Monument a Colom
- Dissabte 12 de gener, a les 17 h:Llibreries feministes, llibertàries i cooperatives (I)
- Divendres 18, a les 19.30 h:Trobada amb Graffiti Receptes. Aquesta activitat té un preu de 15 € i s’ha de pagar directament al punt de trobada.
- Dissabte 26, a les 11 h:Una fisiologia de la ciutat
- Dimecres 30, a les 21.15 h:Cooperativisme a Barcelona

FEBRER
- Dissabte 2, a les 11 h:Llibreries feministes, llibertàries i cooperatives (II)
- Dissabte 9, a les 11 h:Botanografies de carrer
- Divendres 15, a les 19 h:Fer visible l’invisible (I)
- Dissabte 23, a les 16.30 h:Safari pel tercer paisatge

MARÇ
- Dissabte 2, a les 11 h:La Barcelona menyspreada
- Dimarts 5, a les 18.30 h:La biblioteca vivent
- Dilluns 11, a les 18.30 h:El futurible i el possible
- Dilluns 18, a les 19 h:Fer d’un llibre un oracle
- Dimecres 27, a les 18.30 h:Fer visible l’invisible (II)

Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68


Exposició


Continguts relacionats

Activitats

Imatges

"City of a Thousand Rebellions" Sarwar Road, July 26th 2011, Huma Mulji 2018

Publicacions