Divendres, 15 de gener, 19 de febrer, 19 de març. 9 d'abril, 6 de maig i 18 de juny del 2021

El que pot un llibre és un cicle de trobades amb artistes, editors i persones del context artístic més proper que escriuen llibres i que ens donaran a conèixer el que s’amaga o es pot arribar a amagar rere les seves publicacions.

Prendrem els artefactes –llibres– com a punts de partida; com a cossos que es relacionen amb altres cossos i espais porosos per generar múltiples i infinites noves formes i situacions.

El llibre també és un cos que es resisteix a esdevenir normatiu.

Parlarem més de pràctica que de llibres, de la pràctica artística de fer llibres. I l’emmarcarem en el cos del treball i l’imaginari dels seus autors. I en el de l’arxiu del MACBA. També parlarem de comunitat, dissidència, situacionisme, performativitat, immaterialitat, lectura, distribució, traducció, economies, construccions i afectes. I més. Perquè de fet ningú, fins ara, ha determinat el que pot un llibre.

A càrrec d'Anna Pahissa, gestora cultural, editora i especialista en publicacions d’artista.

El que pot un llibre

Programa

Activitat
El que pot un llibre #9. Enrique Doza Romero

El que pot un llibre #9. Enrique Doza Romero, artista, editor, i responsable de Tiendaderecha

Programa de presentacions de publicacions a cura d’Anna Pahissa
Divendres 15 de gener de 2021

Conversarem amb Enrique Doza Romero per abordar aspectes ideològics, ètics i pràctics vinculats a l’edició i l’autogestió. Productor i actiu participant de l’escena artística barcelonina, Doza desenvolupa projectes a través de la ràdio, la música o els fanzins, posant en relleu els seus múltiples interessos, com són les relacions entre el món digital i el món analògic, la cultura popular i el nou folklore, i l’impacte d’aquestes relacions en l’art contemporani. En l’àmbit de l’edició, Doza, juntament amb Ariadna Serrahima, té l’editorial TD Papeles, que compta amb un catàleg de més de 80 publicacions “de caràcter breu i impreses en blanc i negre”. Com a productor cultural, des de 2006 és el responsable de la galeria Tiendaderecha, dedicada a la promoció d’artistes locals i internacionals.

Activitat
El que pot un llibre #10. Lluc Mayol

El que pot un llibre #10. Lluc Mayol, artista, docent i activista cultural

Programa de presentacions de publicacions a cura d’Anna Pahissa
Divendres 19 de febrer de 2021

En aquesta sessió conversarem amb Lluc Mayol sobre la seva llarga i suculenta trajectòria vinculada a l’edició, entesa com una pràctica artística, experimental, política i performativa que genera artefactes —tot allò que pugui ser imprès—, situacions i estructures en les quals posar en joc qüestions vinculades a la col·laboració, la mediació, l’autogestió o la pedagogia. Impulsor de projectes com “Saladestar” i la “Fanzinoteca”, i membre de col·lectius com L’Automàtica o La Figuera, recentment ha presentat el projecte “Suar iogurt, carbó, greix i tinta” en el marc del cicle “Ser sense ser-hi”, a cura de nyamnyam, a la Capella de Sant Roc, i que planteja un projecte en què es confonen els límits entre la dimensió expositiva, editorial i de medició en context.

Activitat
El que pot un llibre #11. Irma Marco

El que pot un llibre #11. Irma Marco, artista i investigadora

Programa de presentacions de publicacions a cura d’Anna Pahissa
Divendres 19 de març de 2021

L’artista ens presentarà el seu ampli cos de treball en l’àmbit de l’edició, que, com en els altres mitjans que utilitza, desenvolupa des d’una perspectiva expandida i a través d’una pràctica que s’allunya d’allò hegemònic per reivindicar conceptes com ara l’apropiació, la contaminació, la col·laboració, el context o el soroll.

Activitat
Francesc Ruiz, El que pot un llibre

El que pot un llibre #12. Francesc Ruiz, artista

Programa de presentacions de publicacions a cura d’Anna Pahissa
Divendres 9 d'abril de 2021

Francesc Ruiz és un dels artistes fonamentals en el context de les publicacions d’artista del país i de més enllà. La seva obra se centra en la investigació i en la producció de còmics —i de còmics expandits— per vehicular narratives associades a les subcultures o a la construcció d’identitats (individuals, socials, sexuals, urbanes...), utilitzant estratègies conceptuals i situacionistes.

Tot i que també ha publicat llibres, gran part del seu treball amb les publicacions està vinculat a projectes expositius que ha presentat en diverses ciutats arreu del món, on les publicacions i els seus espais d’exhibició i distribució (llibreries, quioscos...) són activats pel públic alhora que es converteixen en dispositius generadors de situacions i recorreguts. Parlarem amb ell sobre la seva trajectòria i les múltiples capes d’interès que impregnen el seu treball: la història del còmic o la distribució de continguts i cossos que desenvolupa amb el seu projecte “distribución perturbadora”. En els darrers anys, la seva obra s’ha exposat, entre d’altres espais, al Centro de Arte Dos de Mayo de Madrid, la galeria Florence Loewy de París o el pavelló espanyol de la 56a Biennal de Venècia.

Activitat
Crèdits Enric Farrés Duran

El que pot un llibre #13. Aparicions. Enric Farrés Duran, Clara Plasencia i Mela Dávila

Programa de presentacions de publicacions a cura d’Anna Pahissa
Dijous 6 de maig de 2021

Quina relació s’estableix amb l’arxiu i les publicacions? Són les publicacions un arxiu en si mateix? En una publicació els crèdits no juguen. Expliciten qui és qui i què ha fet què, i com vol veure-s’hi representat. Als crèdits no pot haver-hi ficció, són les metadades del llibre, i reflecteixen amb una exactitud total el poder, l’autoria i les responsabilitats al voltant de les publicacions editades pel museu al llarg dels últims 25 anys.

Aquesta publicació s’edita amb motiu de l’exposició Coses que passen. Coses que passen és un projecte d’Enric Farrés Duran, que combina el seu treball artístic amb la docència universitària i projectes editorials independents. Amb motiu del 25è aniversari del MACBA, Enric Farrés Duran ha desenvolupat un projecte amb l’arxiu històric del museu. A través d’un procés d’investigació, l’artista s’ha deixat travessar per l’arxiu, revisant els límits de les seves definicions, per mostrar-ne les entranyes específiques.

Activitat
El que pot un llibre Nyamnyam

El que pot un llibre #14. Nyamnyam, espai i col·lectiu de pensament crític, pedagogies i curadoria

Programa de presentacions de publicacions a cura d’Anna Pahissa
Divendres 18 de juny de 2021

Nyamnyam és un espai i col·lectiu que els artistes Iñaki Álvarez i Ariadna Rodríguez van crear el 2012. Unint les seves formacions i deformacions en diverses disciplines, el seu treball té com a objectiu promoure la creació, la difracció, l’intercanvi de coneixement i la cultura mitjançant estratègies d’interacció. Utilitzen dinàmiques i eines pròpies de la creació artística per plantejar diverses intervencions, situades en cada context glocal en què treballen. L’objectiu és activar el teixit de cada context en un sentit holístic, incorporant organismes (tant a escala humana com en d’altres escales), sistemes, ambients, relacions...

En aquesta cruïlla entre arts en viu, pensament crític, pedagogies i interacció social, el treball de nyamnyam es mou entre la creació de projectes (com a col·lectiu d’artistes) i el paper d’acompanyar i col·laborar en el treball d’altres persones, col·lectius i/o institucions. Molts dels seus projectes estan travessats per la deriva i l’experimentació amb la publicació en diferents formats, així com la creació de col·leccions editorials que comentarem en la nostra conversa.

Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68

Jo pinto com si anés caminant pel carrer. Recullo una perla o un crostó de pa; és això el que dono, el que recullo
Joan Miró