Del 8 d'abril a l'11 de setembre del 2022

L’acte de teixir és per a Teresa Lanceta (Barcelona, 1951) una activació crítica de la imaginació que va més enllà dels límits materials. Per a ella, teixir es formula com un codi obert de ruptura i repetició des del qual es pot llegir, transformar i transmetre un coneixement sempre complex i plural. Una manera de fer sense cap esbós previ en què figura i fons, objecte i llenguatge, suport i imatge es construeixen alhora, assumint el que és imprevist, les errades i els encerts. Acceptar l’inesperat és per a Lanceta una forma d’aprenentatge d’un codi primigeni i universal que manifesta clarament una llei interna; una llei que traspassa fronteres físiques, temporals i culturals. Es tracta d’un coneixement «tècnic», d’una tekhné, que depèn d’un context geogràfic, cultural i humà determinat, ja sigui el barri del Raval de Barcelona –on Lanceta va viure– o l’Atles Mitjà –que va sovintejar anualment durant tres dècades. Són llocs on Lanceta torna esperonada pel seu interès en la feina de les dones, a través de la comunicació no verbal d’històries i afectes.  

Teresa Lanceta. Teixir com a codi obert ressegueix la trajectòria de l’artista des dels anys setanta fins a l’actualitat, i inclou una àmplia selecció de tapissos, teles, pintures, dibuixos, escrits i vídeos que constitueixen l’aproximació més exhaustiva al seu treball que s’ha fet mai. La mostra també explora l’interès de Lanceta per formats col·laboratius a partir del diàleg que estableix amb una sèrie de còmplices, entre els quals hi ha els artistes Olga Diego, Pedro G. Romero i Xabier Salaberria; la comissària Leire Vergara; el col·lectiu la Trinxera; la cineasta Virginia García del Pino; i l’artista i pensador Nicolas Malevé, que conjuntament amb els educadors del museu i els alumnes i docents de l’IES Miquel Tarradell, desenvolupen des de fa anys el projecte Els oficis del Raval.

Artista

Teresa Lanceta
L’exposició és una coproducció del MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona i de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM, València).
Logo IVAM

Es podrà veure al MACBA, del 8 d'abril al 11 de setembre de 2022 i a l'IVAM, del 6 d'octubre de 2022 al 16 d'abril de 2023.

Amb el suport de
Logo La Vanguardia - fons blau 2020
logo Tram
Amb la col·laboració de
Gobierno de España. Ministerio de Cultura y Deporte

Continguts relacionats

Activitats

Vídeos

Imatges

Teresa Lanceta "Ese olor", 2019
Hospital 56
Imatge de l'obra de Teresa Lanceta "Subían y bajaban", 1987
Teresa Lanceta, Nicolás Malevé, Institut Miquel Tarradell i Departament d’Educació MACBA Els oficis del Raval

Àudios

Son[i]a #353. Teresa Lanceta
25.05.2022

Publicacions