Dimecres 1 i dijous 2 de juny de 2022

Aquesta trobada convida a compartir un espai de diàleg, poesia i pensament sobre les habilitats socials, espacials i temporals que emergeixen de l’acte de teixir com a codi obert. Un acte entès com a camp de significat, és a dir, com a procés estructural que possibilita la creació simultània del llenguatge i l’objecte. A més, es tracta d’una creació vehiculada pel cos. La coexistència lingüística i material permet abordar històries de comerç, intercanvi i violència, així com establir noves aproximacions des del present: les seves contingències geogràfiques i genealògiques.

En aquesta trobada, el treball de Teresa Lanceta funciona com un vèrtex des del qual ens acostarem a les polítiques del tèxtil. El títol fa referència a «Carrers oblics», un dels escrits en què l’artista aborda els codis dels cossos migrants que habiten el barri del Raval. Mirar de reüll, mirar esbiaixat pels carrers oblics d’un lloc travessat per la turistificació i la contradicció, és un codi de suspicàcia i de respecte mutu. Com també ho és la creació anònima de moltes dones de l’Atles Mitjà: les seves experiències, contínuament relegades als marges de la història, permeten desordenar els llenguatges normatius per comunicar des d’una altra banda. Les ètiques ecològiques i socials que molt sovint acompanyen els teixits posen de manifest que l’acte de teixir és una experiència política capaç de transmetre, dissentir i subvertir expectatives de vida.

Vista de l'exposició "Teresa Lanceta. Teixir com a codi obert".

Programa

Dimecres 1 de juny

 

18:00 h

Presentació del seminari a càrrec de Nuria Enguita i Laura Vallés Vílchez

Comissàries de l’exposició Teresa Lanceta. Teixir com a codi obert.

18:30 h

Bonaventure Soh Bejeng Ndikung

Conservador d’art contemporani, escriptor i biotecnòleg, Berlín.
19:15 h

Preguntes i debat

 

19:45 h

Iniciativa Sexual Femenina

En el context del seminari, i responent a un encàrrec específic de les comissàries de l’exposició, el col·lectiu Iniciativa Sexual Femenina presentarà una performance a les sales de l’exposició Teresa Lanceta. Teixir com a codi obert, que l’artista dedica al barri del Raval de Barcelona. Un espai geogràfic de diàspores i ple de vivències per a Teresa Lanceta, on hi va viure entre el 1969 i el 1985.
 
No caminen sinó que leviten. Les seves arracades de carrer i la cua del vestit no són guarniments sinó tallaplomes. Els talons que porten no són alts per ser elles altes, sinó per retallar la distància que les separa del cel. Sabates com cadires de vigilantes de la platja són les seves, però el que vigilen són les mirades dels mascles, els passejos de la fusta i les obres del MACBA. La sala és més seva que de ningú: elles són les perilloses.

 

Dijous 2 de juny

 

18:00 h

Grant Watson

Conservador i investigador al Royal College of Art, Londres.

Teixit social. En aquesta conferència analitzarem les «polítiques del tèxtil» en relació amb la naturalesa interescalar del teixit, com a camp de significat social vinculat al treball, el comerç, la violència colonial, l’apropiació cultural i l’intercanvi, així com la seva supervivència gràcies a relacions subjectives. Sovint cal buscar l’origen del teixit en una altra banda, en unes mans anònimes que es troben al principi d’obscures cadenes de producció determinades per factors com ara la raça, el gènere i la classe, i que funcionen a través de jerarquies globals d’explotació i distribució comercial. Això ens planteja qüestions que afecten la deslocalització, l’ecologia i la justícia social.

Com a artefactes culturals, els teixits també tenen el potencial d’expressar valors, de generar disrupcions i dissentir a través de la creació de significat i de l’estil, com s’ha vist amb el feminisme, l’alliberament gai i les sensibilitats queer.  Aquesta diversitat de formes de «polítiques del tèxtil» s’examinaran prenent com a referents una sèrie de projectes de Watson com ara Textiles: Art and the Social Fabric (2010), Social Fabric (2012), Textiles: Open Letter (2013) i Folded Life: Talking Textile Politics (2021).

18:45 h

Natasha Ginwala

Conservadora i escriptora, Gropius Bau, Berlin i Colomboscope, Sri Lanka.

Teixeixo el teu nom al teler de la meva ment. A partir de la saviesa de Kabir, poeta místic i teixidor indi del segle quinze, i de l’obra de l’artista i poeta xilena Cecilia Vicuña, aquest excurs compara el Taana-baana (l’ordit i la trama) de les pràctiques artístiques que emergeixen de les narratives de la migració, la producció testimonial i el debat sobre la pertinença. El fil traça cartografies personals, salts temporals i fa ressonar subversions. Aquesta capacitat de ruptura i reparació és precisament el que abordem en les obres d’Areez Katki, Hema Shironi i Vinoja Tharmalingam que formen part de Language is Migrant, la setena edició del festival d’arts interdisciplinàries Colomboscope a Sri Lanka.

19:30 h

Preguntes i debat

 

20:00 h

Luz Pichel i Teresa Lanceta

Lectura de poemes i textos a les sales de l’exposició Teresa Lanceta. Teixir com a codi obert.

L'activitat és presencial a l'Auditori Meier del MACBA, però també pots seguir-la en directe des de la pàgina web del museu i al canal de YouTube, excepte les dues sessions performatives que es duran a terme a les sales de l’exposició. La sessió serà en anglès amb servei de traducció simultània només per al públic a l’Auditori. Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de educacio [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.


Exposició