6 d'abril, 15 de juny, 13 d'octubre i 14 de desembre de 2022

La Cuina del MACBA és una cuina situada en el context de la crisi ecosocial. Les participants en aquest grup de treball es reafirmen en la importància de “sentipensar” una cuina ecofeminista i estan especialment interessades en els sabers de persones, projectes i experiències que treballen a l’entorn del coneixement desplaçat en relació amb la sobirania alimentària.

Les guerres i el colonialisme deixen una empremta en els sistemes alimentaris —la circulació dels aliments, les condicions dels seus cultius—, i aquestes empremtes es poden llegir des de les cuines. També a través de les cuines ens acostarem a la vivència íntima d’aquestes violències, tant en l’impacte que tenen sobre les vides quotidianes com en les infinites formes de lluitar per la dignitat, no des de l’enfrontament sinó des de la cura, la custòdia i la creació.

El guariment de la ferida colonial a través de la memòria històrica, ritualista i de les celebracions culinàries, i l’art i els processos de justícia alimentària són temes que travessen el dia a dia de La Cuina. Aquest any obrim La Cuina i convidem artistes, pensadores i col·lectius especialitzats a reflexionar amb nosaltres i amb tothom que comparteixi les mateixes inquietuds.

Aquesta activitat forma part d'Education from Below, un projecte amb el suport del programa Europa Creativa de la Unió Europea
logo- def- cofinanciado por el programa Europa Creativa de la Unión Europea
Fulla de col embolicada

Programa

14 de desembre

Explotació i extractivisme pesquer en temps de crisi climàtica a les costes africanes i relació amb la situació actual de la pesca a l’Estat espanyol. Amb la participació d’Àgueda Vitòria, Lamine Bathily —membre del Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona (Sindicat de Manters)— i Marina Monsonís.

13 d’octubre

Sobirania alimentària, coneixements desplaçats i reparacions anticolonials en temps de crisi ecològica a través de l’agroecologia migrant i diversa. Durant aquesta sessió cuinarem i tastarem un sancocho diaspòric i ocra fregida d’Horta l’Africà.En el marc de la Biennal del Pensament. Amb la participació d’Adrianna Quena, Laia Barres i Mady Keita —membres del col·lectiu Horta l’Africà—, i Marina Monsonís.

15 de juny

Ecofeminisme al plat. Presentació a càrrec de Yayo Herrero i conversa amb Marina Monsonís.
La crisi de combustibles, la recuperació dels sabers populars i la creació d’imaginaris cap a la transició ecosocial.

6 d' abril

Las cocinas de Gaza i La cocina situada. Conversa a càrrec de Laila El-Haddad, Maggie Schmitt i Marina Monsonís.
Laila El-Haddad, Maggie Schmitt i Marina Monsonís conversen sobre la importància d’una cuina situada, on la memòria històrica i els sabers populars són al centre.

Davant l’estrèpit de la guerra que es fa present a les nostres pantalles i consciències, canviarem la mirada a les cuines com a punt de partida per llegir les complexitats geopolítiques des del rebost i aprendre sobre l’assossec des de les cassoles.

Durant la conversa cuinaran una recepta de malva, superaliment actualment menyspreat com a “mala herba” a Catalunya i un ingredient humil però preuat de la cuina palestina.

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.