Quatre sessions durant el 2023

La Cuina del MACBA és una cuina situada en el context de la crisi ecosocial. Les participants en aquest grup de treball es reafirmen en la importància de “sentipensar” una cuina ecofeminista i estan especialment interessades en els sabers de persones, projectes i experiències que treballen a l’entorn del coneixement desplaçat en relació amb la sobirania alimentària.

A través de La Cuina oberta volem compartir amb el públic, en un format obert, temes d’interès, recerques i preocupacions que abordem habitualment en les nostres trobades setmanals. És també l’ocasió de convidar i posar en relació altres artistes, pensadors, projectes i col·lectius especialitzats amb qui traçar línies de col·laboració, establir diàlegs i reflexionar conjuntament.

Amb el suport de
EU co founded logo - L'Internationale - 2024

Finançat per la Unió Europea. Les opinions i punts de vista expressats només comprometen a les seus/ves autors/es i no reflecteixen necessàriament els de la Unió Europea o els de l'Agència Executiva Europea d'Educació i Cultura (EACEA). Ni la Unió Europea ni la EACEA poden ser considerats responsables d'ells.

Llavors esparcides sobre cotó

Programa

Activitat
Àlbum de cromos de "Chocolates Batanga". Barcelona, 1960. Archivo MUEC

Això del cacau és un cacau

Amb Andrés Antebi Arnó, Ana Felicien, Patricia del Razo Martínez, Marina Monsonís i Yazel Parra Nahmens
Dijous 9 de març de 2023

A la cuina del MACBA fa anys que hackegem cacau per garrofa i donem una resposta creativa a aquesta tradició catalana i espanyola extractiva i colonial del cacau que tan arrelada està als nostres costums. A través de tres projectes tornem a connectar sabers situats i diaspòrics, i volem posar sobre la taula la part més obscura de la tradicional tassa de xocolata amb xurros.

Activitat
Foto de cacao abierto

Espessint la xocolata

Amb Andrés Antebi, Elvira Dyangani Ose, Marina Monsonís i Yaneth Valencia
Activitat posposada fins a nou avís

La Cuina del MACBA és un espai de trobada(es), però també un laboratori social des d’on habitar el dissens. A la sessió anterior de la Cuina Oberta vam comptar amb la presència d’Ana Felicien, Andrés Antebi, Yazel Parra i Patrizia del Razo, que ens van ajudar a traçar una història del cacau travessada per les seves herències colonials, tan arrelades als nostres costums.

Aquesta sessió va posar de manifest la cara més amarga de la tradicional tassa de xocolata. La presentació d’Andrés Antebi sobre el saqueig colonial espanyol —i català— a Guinea Equatorial va generar un debat que no es va poder dur a terme per manca de temps. A la Cuina del MACBA creiem en la importància de cuinar a foc lent els debats i mantenir converses difícils amb la cura que es mereixen. Per això estem convocant una segona sessió monogràfica sobre el cacau, en la qual intentarem espessir la xocolata.

Activitat
Detall de llavors en estat de fermentació

Llavors d’aquí i d’allà

Amb el col·lectiu Eixarcolant, Marina Monsonís i Isadora Romero
Dijous 8 de juny de 2023

A La Cuina oberta continuem relacionant memòries i sabers locals, i, amb el guiatge de la narradora visual equatoriana Isadora Romero i del col·lectiu Eixarcolant, dediquem aquesta sessió a la sang que hi ha darrere dels sabers que desapareixen i el respecte als sabers que es recuperen.

La Isadora ens presentarà La sangre es una semilla, un vídeo que, a través d’històries personals, qüestiona la desaparició de les llavors, la migració forçada, el racisme, la colonització i la consegüent pèrdua de coneixements ancestrals. Eixarcolant ens parlarà de la importància de les llavors locals (tant de plantes silvestres comestibles, com de varietats agrícoles tradicionals) i dels coneixements populars associats per recuperar la sobirania alimentària. I també del dret dels pobles a escollir lliurement allò que cultiven i allò que mengen. Una sobirania en estat crític fruit de la globalització dels sistemes agroalimentaris, del poder de l’agroindústria, i dels lobbies de les llavors i els agroquímics. Una sobirania, tanmateix, que podríem recuperar amb facilitat si som capaços de conservar les llavors locals i fer que tornin a ser protagonistes dels camps, les botigues i les cuines. I és precisament per això que Eixarcolant reivindica les plantes oblidades com a eines de canvi; llavors de canvi per fer créixer un nou futur.

Acompanyarem la conversa amb un tast de galetes Eixarcolant, elaborades amb plantes silvestres i un te de flors silvestres oblidades de Montjuïc.

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.