Imatge
-

Pere Sousa va cursar estudis d’escultura i belles arts, que va abandonar per dedicar-se a l’art postal. Durant la dècada dels noranta va dirigir la publicació P.O.BOX, revista de referència de l’art postal a Espanya, i va crear la factoria d’activisme cultural Merz Mail. El fons donat al MACBA per Pere Sousa es va crear gràcies a l’intercanvi amb diferents artistes postals d’arreu del món a partir de les convocatòries de Merz Mail i, sobretot, a partir de la correspondència habitual de Sousa amb un grup més reduït d’artistes.

Fitxa tècnica

Autor:
Pere Sousa (productor)
Número de registre:
A.PSO.F
Idioma:
Català, Castellà, Anglès, Francès, Alemany, Llatí, Portuguès, Neerlandès, Italià, Japonès, Rus
Descripción:

Volum i suport: 1,80 m (4 capses, 4 carpetes, 1 flascó de vidre, 6 arxivadors, 576 unitats documentals (fons)

Data:
1969-2007
Crèdit:

Col·lecció MACBA. Centre d'Estudis i Documentació. Fons Pere Sousa


Autor del fons

Pere Sousa Lleida, 1955

Pere Sousa va cursar estudis d'escultura i Belles Arts que va abandonar per dedicar-se a l’art postal. A la dècada dels noranta va dirigir i editar la publicació P.O.BOX, revista que va arribar a ser una referència de l'art postal a Espanya.

També va crear la Factoria d'Activisme Cultural Merz Mail, des de la qual ha promogut diverses trobades de poesia experimental, exposicions d’art postal, l'edició de publicacions artístiques i recopilacions de poesia de les avantguardes, a més de recitals de poesia a diversos llocs del país. La denominació “Merz Mail” es va crear arrel de la seva admiració per l’obra de l’artista alemany Kurt Schwitters, fundador del moviment Dadà de Hannover, que anomenava Merz a la seva particular mirada sobre l’art.

Des de la Factoria d'Activisme Cultural Merz Mail i la publicació P.O.BOX, va impulsar la Huelga de Arte dels anys 2000–2001. L’artista alemany Gustav Metzger fou el creador d’aquesta idea, basada en la concepció de l’art com una activitat autodestructiva. Entre els anys 1990 i 1993 es va convocar la primera vaga d’art promoguda pel grup d’artistes Praxis. Posteriorment, Pere Sousa va reprendre la mateixa idea proposant que els artistes abandonessin les seves activitats durant un període en el qual no hi hauria ni inauguracions, ni exposicions, ni lectures.

Una vegada finalitzat aquest període, Sousa es va centrar en el desenvolupament i promoció de la poesia fonètica i sonora, recopilant produccions poètiques contemporànies.

Actualment es dedica a la promoció de l’art postal, tant des de la plataforma del recital, com des de la seva pàgina web. També realitza seminaris sobre poesia fonètica a les universitats de Tarragona, Cantàbria, País Basc i Granada.

El fons

El fons donat al MACBA es va crear gràcies a l’intercanvi artístic amb diferents artistes postals de tot el món, a partir de convocatòries de “Merz Mail” i, sobretot, a partir de la correspondència habitual de Sousa amb un grup més reduït de corresponsals amb els quals tenia certa amistat i afinitat, com els artistes sud-americans Edgardo Antonio Vigo (Argentina), Clemente Padín (Uruguai) i Guillermo Deisler (xilè que en aquesta època vivia a Alemanya); els nord-americans John Held, Gerard Barbot, Jas W. Felter i Ray Johnson; i els europeus Vittore Baroni, Guy Bleus i Ruud Janssen.

El fons conté material divers de l’arxiu “Merz Mail” relacionat amb l’art postal, que inclou correspondència fins a targetes postals, sobres, material gràfic i objectes d’Edgardo Antonio Vigo i Ray Johnson entre d’altres, així com publicacions i segells d’artista.

 Segells

 Objectes

 Cartes i sobres

 Material gràfic

L’or no s’associa amb la brutícia. I l’or, com els diamants, és un material exalçat. Té un grau d’abstracció tal que et situa –si el fas servir artísticament– en un nivell encara més elevat.
James Lee Byars