D'octubre del 2020 al juny del 2021

Aquest és un espai de trobada i autoformació per compartir coneixements i experiències entorn de la cuina i reflexionar sobre qüestions que la travessen en el context actual de crisi alimentària.

Converses a La Cuina
El grup de treball La Cuina segueix latent durant aquests temps incerts, i ara volem compartir algunes reflexions al voltant de la complexitat de molts dels temes abordats a les trobades presencials, així com de la necessitat d’ampliar i aprofundir en els coneixements adquirits. Durant més de dos anys, moltes han estat les persones convidades a La Cuina per transmetre els seus coneixements especialitzats. Una riquesa que ara volem compartir en un programa de converses on parlarem de receptaris de dones i memòria familiar, de com l’arquitectura i el disseny de les nostres cuines han condicionat els rols de gènere. Parlarem amb les convidades de la cuina i la ciència culinària en femení, i de les diferents formes d’associació entre la cuina i l’ecofeminisme, explorant el paper de les pastores i de la ramaderia extensiva, així com del veganisme popular associat al transfeminisme, i viatjarem també a través de les obres artístiques que han fet servir la cuina i el feminisme com a font d’inspiració, expressió i transformació.

Programa
Converses de Marina Monsonís amb Carmen Alcaraz del Blanco, periodista gastronòmica; Vanesa Freixa, pastora experta en ramaderia extensiva; Anabela Moreira dos Santos i Sandra Pereira da Rocha, activistes transfeministes, antiespecistes i ecologistes, i Isabel Segura Soriano, historiadora, investigadora i assagista especialitzada en història de l’àmbit feminista.

A càrrec de Marina Monsonís, artista.

El final de les energies fòssils, l’esgotament dels recursos, el canvi climàtic, la sobirania alimentària i el model actual de conreu i consum s’aborden des de la reflexió, la paciència i la lentitud, perquè l’emergència i la crisi reclamen precisament aturar-se, canviar de ritme i parar atenció per trobar alternatives que ens permetin esquivar la crisi i imaginar un altre futur possible. 

Mitjançant l’intercanvi de sabers entre els participants, hem desenvolupat un coneixement col·lectiu i sense jerarquies. Les respostes a les preguntes «què volem aprendre» i «què podem ensenyar» articulen el contingut de les sessions. Ens fixem en els sabers tradicionals, però el que més ens interessa de la tradició és el saber que s’adapta amb coherència als diferents contextos, el que resisteix als canvis i aborda els reptes de forma tàctica; en definitiva, el saber que conté el fons de cada recepta. Per això el hackeig i l’experimentació formen part de la nostra pràctica. 

Cuinem i tastem receptes, parlem de productes de temporada, d’ingredients oblidats i de cuina d’aprofitament, i compartim receptes de tot el món adaptades a altres tradicions, ingredients i sabers. En les properes sessions seguirem treballant sobre tots aquests temes des d’una cuina plàstica, flexible i resilient. 

Informació pràctica: 
  • Dates: D'octubre del 2020 al juny del 2021

  • Dirigit a: Proposta intergeneracional

  • Horari: Els dijous d’11 a 14 h

  • Preu: Gratuït. Amb inscripció prèvia 

  • Per formar part del grup, poseu-vos en contacte amb Yolanda Nicolás: ynicolas [at] macba [dot] cat. Durant el curs i tenint en compte les vacances de Nadal i Setmana Santa, s’obriran més períodes d’inscripció.

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68. 

Participant

Marina Monsonís
Amb la col·laboració de
Barcelona Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021