Del 14 de maig del 2021 al 6 de juny del 2022

La Col·lecció Rafael Tous, donada al MACBA tot just fa un any, és el retrat d’un moment i d’unes pràctiques artístiques concretes. Vinculat al món del tèxtil i col·leccionista apassionat, Rafael Tous va apostar per l’art de concepte com un conjunt de pràctiques plurals que prioritzaven la idea i el procés per damunt de l’objecte. Sense intenció especulativa i d’una manera intuïtiva, Tous va configurar un fons que recull les actituds i els treballs experimentals portats a terme per un grup d’artistes, amb alguns dels quals va establir vincles d’amistat i els va acompanyar en el seu creixement artístic.

Aquesta col·lecció conté el testimoni d’una generació que, situada fora dels circuits convencionals de l’art, es va aplegar a l’entorn d’exposicions i espais culturals alternatius. Entre les primeres cal destacar la Mostra d’Art Jove de Granollers (1971 i 1972), 1.219 m3 al frontó de Vilanova de la Roca (1972) i Informació d’Art Concepte a la Llotja del Tint de Banyoles (1973). Pel que fa als espais que articulaven el teixit cultural de l’època –alternatives als inexistents circuits institucionals–, sobresurten la Petite Galerie de l’Alliance Française de Lleida, la Sala Tres de Sabadell, l’Espai B5-125 de la Universitat Autònoma de Barcelona, i la Sala Vinçon, les galeries G, Aquitània i Ciento, l’Escola Eina, la Sala de l’Associació del Personal de la Caixa de Pensions i els Instituts de Cultura estrangers, entre d’altres, a Barcelona. Cal remarcar el paper que va tenir en aquesta ciutat, a partir de 1980, l’espai Metrònom, creat i programat pel mateix Rafael Tous. Metrònom va actuar com a catalitzador de propostes que fusionaven la música, la performance i el site-specific, i va propiciar la creació de grans instal·lacions.

En temps real. La Col·lecció Rafael Tous d’art conceptual mostra un recorregut significatiu per les pràctiques experimentals dels anys setanta i vuitanta a Catalunya a través de diferents àmbits. L’art d’acció, la interacció amb la natura, l’interès pels mitjans de comunicació i el nou consumisme, la crítica social i política, la paraula i la incorporació de l’objecte són alguns dels aspectes tractats. Les obres presentades fan visibles les inclinacions i preferències del col·leccionista particular, que té, en el fet de col·leccionar, la seva manera d’expressar-se.

Artistes: Francesc Abad, Eugènia Balcells, Jordi Benito, Carmen Calvo, Jordi Cerdà, CVA (Comité de Vigilancia Artística), Benet Ferrer, Alicia Fingerhut, Teresa Gancedo, Ferran Garcia Sevilla, Eulàlia Grau, Josep Maria Joan i Rosa, Àngel Jové, Antoni Llena, Eva Lootz, Miralda, Fina Miralles, Muntadas, Pere Noguera, Jordi Pablo, Pilar Palomer, Carlos Pazos, Carles Pujol, Joan Rabascall, Àngels Ribé, Benet Rossell, Francesc Torres i Jaume Xifra.

Agraïments
Volem expressar el nostre agraïment a Rafael Tous per la seva generositat, dedicació i implicació en el projecte, així com a tots els artistes amb qui hem col·laborat estretament per fer possible aquesta exposició.

També volem donar les gràcies a les següents persones i empreses pel seu suport i complicitat: Vicenç Altaió; Víctor Aguado; AMEE (Associació de Música Electroacústica i Art Sonor d’Espanya); ENPLATER S.A.; Enric Farrés Duran; Barbara Held; Grupo Lacasa; Mont Marsà; Antoni Mercader; Gloria Moure; Gerardo Peral; Glòria Picazo; Ros Ribas; Valentín Roma; Ivo Sans Fingerhut; Manuel Segade; Nil Tous

Amb el suport de
Logo La Vanguardia - fons blau 2020
Amb la col·laboració de
Gobierno de España. Ministerio de Cultura y Deporte
barcelona capital cultural y cientifica logo
ENPLATER GROUP
La Casa

Visita virtual

Per preparar la visita, per emportar-te l’exposició, per fer el teu recorregut particular i per descobrir què van fer aquells qui, als anys setanta, es van atrevir a portar l’art conceptual a Catalunya. Des d’aquí pots accedir tant a la visita virtual pels espais de l’edifici Meier com també a les dues grans instal·lacions: No hay replay de Carlos Pazos, que es va presentar a la Capella del MACBA (fins a l'1 de novembre del 2021) i Les portes de Linares de Jordi Benito, que es va exposar a la sala Metrònom (fins al 24 d'octubre del 2021). El museu, a casa!


Continguts relacionats

Activitats

Vídeos

Imatges

Vistes de l'exposició "En temps real. La Col·lecció Rafael Tous d'art conceptual", 2021. Sala Metrònom. Foto: Miquel Coll
Vistes de l'exposició "En temps real. La Col·lecció Rafael Tous d'art conceptual", 2021. Capella MACBA. Foto: Miquel Coll
Vistes "En temps real. La Col·lecció Rafael Tous d'art conceptual"
Vistes "En temps real. La Col·lecció Rafael Tous d'art conceptual"
Vistes "En temps real. La Col·lecció Rafael Tous d'art conceptual"
Vistes "En temps real. La Col·lecció Rafael Tous d'art conceptual"
Vistes "En temps real. La Col·lecció Rafael Tous d'art conceptual"

Publicacions