Dijous 17 i divendres 18 de març de 2022

Com llegir, des d’allò que ens afecta i ens preocupa en el present, aquelles pràctiques artístiques que s’han definit historiogràficament com a “conceptuals” en aquest context? L’objectiu del seminari és proposar relectures i actualitzacions que afectin i tergiversin el relat de la història de l’art contemporani a Catalunya i a l’Estat espanyol.

Quins són els efectes de pensar les pràctiques d’artistes com Fina Miralles, Eulàlia Grau, Àngels Ribé o Carlos Pazos des dels feminismes o el pensament queer? Si la historiografia va tendir a proposar paral·lelismes amb l’art conceptual estatunidenc, quins desviaments del relat hegemònic es produeixen si relacionem aquestes pràctiques amb els conceptualismes a l’Amèrica Llatina, on en diversos països també hi havia règims dictatorials? Si el relat de l’art conceptual s’ha centrat en l’axioma de la desmaterialització, com llegir la importància del component matèric en moltes de les propostes del conceptual català? 

Comissariat per Maite Garbayo. Amb la participació d’Andrea Valdés, Pilar Bonet Julve [Visionary Women Art-Research Group], Fernando Davis i El Palomar.

L'activitat és presencial a l'Auditori Meier del MACBA, però també pots seguir-la en directe des de la pàgina web del museu i al canal de YouTube.

Aquesta activitat forma part d'Education from Below, un projecte amb el suport del programa Europa Creativa de la Unió Europea
logo- def- cofinanciado por el programa Europa Creativa de la Unión Europea
Imatge final de la secuència fotogràfica de l'acció

Programa

Dijous 17 de  març

19:00 h -  Presentació del seminari, a càrrec de Maite Garbayo Maeztu

19:15 h - Andrea Valdés. La creació com a forma d'hospitalitat

La presentació partirà d’una lectura de l’espai que va construir Carla Lonzi en el seu llibre Autoritratto (1969) i el que es veu a la pel·lícula Fuga (1979), de l’artista Eugènia Balcells; tots dos, exemples d’obres que es van concebre des de l’hospitalitat, a partir d’elements com el so, la llum i els gestos. En paral·lel, s’establirà una contraposició de la seva estructura i forma amb altres obres que van capturar el tancament domèstic, com la sèrie d’Eulàlia Grau Discriminació de la dona (1977) o el reportatge de Colita “Alcoholismo femenino” per a Vindicación feminista (1979).

20:00 h - Maite Garbayo Maeztu. Enorme desig enorme (de pervivència).

La conferència explorarà les materialitats d’una extensa i llarga investigació centrada en aspectes relacionats amb l’art conceptual a Catalunya. Un recorregut per tot allò que s’amaga i que només es pot veure a posteriori recuperant les veus, els sons, les trobades i les empremtes, atenent l’arxiu, entès com a organisme viu, com a lloc d’inici i no de final. Unes fotografies enganxades a altres, la seva repetició, documents que es toquen els uns amb els altres, obligats a conviure a partir d’ara, compartint carpeta. L’arxiu guarda un repertori de gestos, d’actes voluntaris i involuntaris: la gota de cafè, la cremada de cigarret, la guixada, l’esborrament, la ruptura. Quan es mostren les empremtes, la imatge absent o la veu entretallada, comencen a aparèixer els fantasmes. Es mostren les estratègies i les fonts de la investigació, la seva materialitat.

Divendres 18 de març

18:30 h - Pilar Bonet Julve [Visionary Women Art-Research Group]. Tanca els ulls i mira. Desembastant el patró hermenèutic de dones visionàries de l’art conceptual.

D’entre tots els processos i lectures de l’art espanyol del segle xx, el que correspon a l’imprecís patronatge del denominat art conceptual és, sens dubte, un dels menys tractats des de perspectives atentes a la condició de gènere de les autores. L’aplicació de codis interpretatius estàndards, basats en l’espai de les idees, el temps del procés o l’acció de la denúncia, omet altres perspectives espirituals de mirada holística o vocació sanadora des de l’ecosofia que sostenen algunes artistes d’aquesta generació. Autores com Fina Miralles, Silvia Gubern, Àngels Ribé o Eugènia Balcells ens conviden a treure l’embasta d’una costura historiogràfica provisional que no s’ajusta a l’experiència interior que germina en el seu treball.

19:30 h - Fernando Davis. Alberto Greco a Espanya. Art viu, deriva, escriptura.

Durant la seva estada a Espanya a partir del 1963, Alberto Greco (Buenos Aires, 1931 – Barcelona, 1965) va agitar les projeccions poètiques i crítiques d’un programa d’acció que un any abans havia iniciat a París. Allà es va pronunciar per un “art viu” i va convidar a provocar, assenyalar i observar situacions i objectes de la realitat quotidiana a través de marques, inscripcions i escriptures efímeres que va dispersar als carrers i murs, desbordant els límits de l’art. En un escenari travessat per la repressió i la violència de la dictadura franquista, l’art viu va enfilar deriva de carrer i escriptura, cos i empremta, i va contribuir a encendre revoltes minoritàries de la imaginació política. Flâneur puto, Greco va fer de deambular a la ciutat, del cos errant que descentra els ordres disciplinaris del traçat urbà en el temps “perdut” o “improductiu” del vagareig, una estratègia que travessa la seva obra. Així, també, sobre l’escriptura, va diagramar un dispositiu nòmadi que va estendre en nombrosos textos (com Guillotine murió guillotinado i Besos brujos, del 1963 i 1965, respectivament), dibuixos en tinta i collages. Traficant registres i intensitats de la paraula que passen de la narració ficcional al diari autobiogràfic, de la poesia a la conversa, de la carta al manifest, els textos de Greco convoquen la desmesura i l’anècdota escatològica, el melodrama i el camp. Un seguit de grafismes atapeïts es nuen, per moments, en lletra il·legible i rabiosa, en text indesxifrable; esdevenen taca, empremta, guixada, gargot. Una “mala lletra” que traeix la correcta cal·ligrafia que s’emmotlla a través de tota una pedagogia disciplinària del cos i de la mà, el flux de la qual —inconstant, tort— obeeix a les intensitats del cos, a l’experiència de la deriva a la ciutat. Artefacte trànsfuga, ambulant, l’escriptura de Greco es gargoteja a la deriva del cos.

20:30 h - El Palomar. Overground: transmaricabollo i el conceptual.

En aquesta ponència, El Palomar repassa diversos posicionaments transmaricabollo davant dels dogmes de l’art conceptual català. Des del 2013, el col·lectiu ha flirtejat amb la idea i les formes de l’art conceptual establert, per tergiversar els seus mètodes i qüestionar-lo políticament. Aquest recorregut, que comença abans que els seus artífexs formessin col·lectiu, descriu les dificultats d’introduir narratives queer, per part d’artistes en vida i en actiu, en el relat institucional català dels anys 2000 en endavant, però també diferents estratègies de crítica, resistència i creació. 

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.


Exposició