Dimecres 21 de juny de 2023

Primera sessió d’Invocacions, un programa de performance, música i arts en viu al voltant del poder del ritual com a catalitzador d’experiències transformadores.

Veure programa

Per celebrar el solstici d’estiu, aquest programa d’encanteris, conjurs i oracles es desplega a través dels espais Capella MACBA i Convent dels Àngels, un edifici concebut com a convent de monges de clausura que es va construir als albors de la modernitat colonial.

El programa es divideix en Macrocosmos, invocacions col·lectives a la Capella MACBA, una capella de traçat gòtic dessacralitzada, i Microcosmos, que consisteix en sessions individuals d’introspecció i arts endevinatòries a la cripta que hi ha amagada sota els fonaments del museu.

Invocacions es completa amb la Fira d’Oracles, organitzada pel col·lectiu Metzineres en col·laboració amb Christina Schultz. A més, un espai habilitat com a Gabinet acollirà els tarots heterodoxos d’Equipo Jeleton —les seves cartes van ser pintades amb sang menstrual— i el grup de treball feminista cuir/queer INVASORIX, així com una instal·lació d’spirits (begudes espirituoses) d’Ariadna Guiteras.

A manera de portal entre els diferents espais del Convent dels Àngels, els diagrames alquímics de Suzanne Treister ofereixen una cartografia de les històries enrevessades que connecten l’ocultisme, la psicodèlia, la contracultura i la cibernètica.

Comissariat per Sabel Gavaldon, Responsable de Programes del MACBA, i Alicia Escobio, Coordinadora de Programes del museu. Més informació sobre aquest programa a la pàgina principal d’Invocacions.

Amb la col·laboració de:
Hangar
Cartell de l'activitat "Invocacions"

Programa

 

MICROCOSMOS

Sessions individuals d’introspecció i arts endevinatòries a la cripta del Convent dels Àngels.

19:30-22:30 h

Marissa Malik: Lectura de tarot astrològic

Marissa Malik, més coneguda com a Manuka Honey, és astròloga, bruixa, DJ i productora musical a l’avantguarda de l’underground procedent del Regne Unit. El seu treball explora trànsits terrenals i planetaris, rutes diaspòriques i anhels ancestrals. Aquesta sessió ens acosta a una faceta més desconeguda de la seva pràctica com a tarotista a través de trobades personals de cartomància.

FIRA D'ORACLES

Un viatge a través de les interpretacions simbòliques i les connexions intuïtives del Tarot de drogues de Christina Schultz i Metzineres.

19:30-21:30 h

Christina Schultz amb Metzineres: Tarot de drogues

Aquest tarot surt del projecte Conjuros y colocones, que és el resultat de la col·laboració entre Christina Schultz i Metzineres, un col·lectiu del barri del Raval que ofereix entorns d’aixopluc per a dones que usen drogues i sobreviuen a múltiples situacions de vulnerabilitat i violència.

MACROCOSMOS

Invocacions col·lectives i experiències transformadores a la Capella MACBA.

19:30-20:00 h

Ariadna Guiteras: La somnàmbula

Com si fos una mèdium, l’artista Ariadna Guiteras invoca en aquesta performance una multiplicitat de veus, entre d’altres la d’Amalia Domingo Soler, una mèdium anarquista de finals del segle XIX, al mateix temps que recupera al seu pas històries ocultes de l’espiritisme i del feminisme, la teoria renaixentista del cos porós o els coneixements populars sobre les flors i les plantes a través de la seva poètica.

 

20:15-21:00 h

Itxaso Corral: Oscil·lants

“Fluctuants, vibratòries, titubejants”—escriu la Itxaso—“és oscil·lant com anem aprenent des de les primeres aigües l’experiència de desplegar-nos en la vida. Aquesta nit de solstici convocarem cal·ligrafies, coreografies i gramàtiques màgiques per continuar plegades la tasca d’intentar noms i tractar-nos amb l’inaudit.”
21:15-22:00 h

Patricia Domínguez: Tecnologies d’encantament

Patricia Domínguez presenta una lectura ritual de Tecnologies d’encantament, un viatge etnobotànic a través de terres indígenes arrasades pel neoliberalisme a Xile, Bolívia i el Perú. El seu treball desenterra històries d’hibridació i resistència amagades sota la superfície de preses hidroelèctriques, piràmides inques reconvertides en sucursals bancàries i altres temples de l’extractivisme.

22:15-23:00 h

Cruhda (amb Judith Adataberna)

Cruhda combina electrònica, arrels folklòriques i tenebrisme en un paisatge sonor de l’“Espanya negra”. L’enregistrament de camp, el mostratge, les melodies vocals, els sintetitzadors i els clarinets són el nucli de la seva composició. Per a aquesta invocació, Cruhda s’uneix a la visualista gallega Judith Adataberna, amb qui comparteix una connexió íntima en relació al dol i la pèrdua.

GABINET

Espai que acull els tarots heterodoxos d’Equipo Jeleton —les seves cartes van ser pintades amb sang menstrual— i el grup de treball feminista cuir/queer INVASORIX, així com una instal·lació d’spirits (begudes espirituoses) d’Ariadna Guiteras.

A manera de portal entre els diferents espais del Convent dels Àngels, els diagrames alquímics de Suzanne Treister ofereixen una cartografia de les històries enrevessades que connecten l’ocultisme, la psicodèlia, la contracultura i la cibernètica.

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.


Exposició


Continguts relacionats

Activitats

Imatges

Vistes de l'activitat "Invocacions", 2023. Foto: Dani Cantó
Vistes de l'activitat "Invocacions". Foto: Dani Cantó
Vistes de l'activitat "Invocacions", 2023. Foto: Dani Cantó
Vistes de l'activitat "Invocacions", 2023. Foto: Dani Cantó
Vistes de l'activitat Invocacions, 2023. Foto: Dani Cantó
Vistes de l'activitat "Invocacions". Foto: Dani Cantó