Cruhda, també coneguda com a Paula Gómez de Caso, és una artista que va créixer al cor de l’estepa ibèrica (Meco, Madrid), tocant marxes de processó i pasdobles amb el seu clarinet. Llicenciada en Filosofia a Madrid, va fundar diverses bandes post-punk i va passar a formar part de VACIADOR 34, un reconegut col·lectiu d’avantguarda musical i política amb seu a Carabanchel (Madrid) que va acollir artistes destacats de l’electrònica experimental d’arreu del món.

En el seu projecte musical, Cruhda explora la combinació de l’electrònica amb les arrels folklòriques espanyoles. L’enregistrament de camp, el mostratge, els sintetitzadors, les melodies vocals i els clarinets són el nucli de la seva composició. El 2019 es va autoeditar el seu primer EP, Íbera Morte, coproduït i mesclat amb Avel Mismo i masteritzat per Harto Rodríguez. El 2020, Humo Internacional en va llançar una versió ampliada en vinil. Ha tocat en festivals i sales com Ithaka, Eufònic, Her (Tenerife), Link (Museo Reina Sofía), Etopía (Saragossa), KM28 (Berlín) i Ormside Projects (Londres). El 2021 va obtenir una residència per a música electrònica a Matadero (Madrid) i va presentar el seu treball en progrés al festival L.E.V. en col·laboració amb la cineasta gallega Judith Adataberna.

El 2022 Cruhda es va traslladar a Berlín i va acabar la producció del seu segon àlbum, Lux Ahena, amb Avel Mismo, mesclat i masteritzat per Bridget Ferrill. L’àlbum amplia la seva exploració de l’electrònica i la música tradicional espanyola, afegint-hi elements de dark ambient. L’emancipació, la terra, la sororitat, la mort, la veritat i la poesia són centrals en el seu imaginari.

Més informació: cruhda.bandcamp.com