Dijous 22 de juny de 2023

Segona sessió d’Invocacions, un programa de performance, música i arts en viu al voltant del poder del ritual com a catalitzador d’experiències transformadores.

Veure programa

Per celebrar el solstici d’estiu, aquest programa d’encanteris, conjurs i oracles es desplega a través dels espais Capella MACBA i Convent dels Àngels, un edifici concebut com a convent de monges de clausura que es va construir als albors de la modernitat colonial.

El programa es divideix en Macrocosmos, invocacions col·lectives a la Capella MACBA, una capella de traçat gòtic dessacralitzada, i Microcosmos, que consisteix en sessions individuals d’introspecció i arts endevinatòries a la cripta que hi ha amagada sota els fonaments del museu.

Invocacions es completa amb la Fira d’Oracles, organitzada pel col·lectiu Metzineres en col·laboració amb Christina Schultz. A més, un espai habilitat com a Gabinet acollirà els tarots heterodoxos d’Equipo Jeleton —les seves cartes van ser pintades amb sang menstrual— i el grup de treball feminista cuir/queer INVASORIX, així com una instal·lació d’spirits (begudes espirituoses) d’Ariadna Guiteras.

A manera de portal entre els diferents espais del Convent dels Àngels, els diagrames alquímics de Suzanne Treister ofereixen una cartografia de les històries enrevessades que connecten l’ocultisme, la psicodèlia, la contracultura i la cibernètica.

Comissariat per Sabel Gavaldon, Responsable de Programes del MACBA, i Alicia Escobio, Coordinadora de Programes del museu. Més informació sobre aquest programa a la pàgina principal d’Invocacions.

Amb la col·laboració de:
Hangar
Cartell de l'activitat "Invocacions"

Programa

 

MICROCOSMOS

Sessions individuals d’introspecció i arts endevinatòries a la cripta del Convent dels Àngels.

19:30-22:30 h

Jesús Jeleton (Equipo Jeleton): Lectura de cartes floral 

“Aquestes cartes”—en paraules de Jeleton—“convoquen principis de les flors, dels cossos i de les figures. Els principis són poders. El poder de llegir allò que no està escrit. El poder de sentir la cosa no dita. El poder de tocar el que, negat, està present. A flor de pell. Sabem que hi ha qui no creu en el poder del tarot, o dels símbols, o de l’art. No és aquesta la nostra experiència.”

FIRA D'ORACLES

Un viatge a través de les interpretacions simbòliques i les connexions intuïtives del Tarot de drogues de Christina Schultz i Metzineres.

19:30-21:30 h

Christina Schultz amb Metzineres: Tarot de drogues

Aquest tarot surt del projecte Conjuros y colocones, que és el resultat de la col·laboració entre Christina Schultz i Metzineres, un col·lectiu del barri del Raval que ofereix entorns d’aixopluc per a dones que usen drogues i sobreviuen a múltiples situacions de vulnerabilitat i violència.

MACROCOSMOS

Invocacions col·lectives i experiències transformadores a la Capella MACBA.

19:30-20:30 h

Marina Monsonís amb els Cantaires de la Barceloneta, Juan Carlos Lérida i Sindicat de Manters

Partint de la cultura popular de barri i del mar, dels cants corals de la Barceloneta, de la dansa ritual de Juan Carlos Lérida i de la memòria oral del Sindicat Popular de Venedors Ambulants, honrarem amb un ritual de proximitat les vides i les morts que s’interconnecten en una sopa de peix de rebuig, que ens nodrirà la resta de la jornada.

 

20:45-21:30 h

Cuarto de Pastilla (JOVENDELAPERLA i BERENICE)

Després d’anys de papallonejar entre sales d’hospital i concerts, JOVENDELAPERLA i BERENICE es fusionen en el duet místic Cuarto de Pastilla. Un espectacle de poesia litúrgica psicodèlica. Una performance que s’ha d’entendre com un assaig clínic, gestat entre paraules i sons, encerts i errors, moments de repòs i d’alteració. Cada directe és una nova invocació a la vida. 
21:45-23:15 h

Manuka Honey + Safety Trance: Desenterrada del foc

L’astròloga, DJ i productora musical Manuka Honey presenta un ritual sonor en què explora trànsits planetaris i anhels ancestrals. Invocarà el pensament d’Edward Said per abordar les arts d’endevinació des d’una òptica decolonial. Al costat de Safety Trance (àlies de Cardopusher), tancarà aquesta nit de solstici amb un DJ set incendiari, des de la diàspora llatinoamericana i més enllà.

GABINET

Espai que acull els tarots heterodoxos d’Equipo Jeleton —les seves cartes van ser pintades amb sang menstrual— i el grup de treball feminista cuir/queer INVASORIX, així com una instal·lació d’spirits (begudes espirituoses) d’Ariadna Guiteras.

A manera de portal entre els diferents espais del Convent dels Àngels, els diagrames alquímics de Suzanne Treister ofereixen una cartografia de les històries enrevessades que connecten l’ocultisme, la psicodèlia, la contracultura i la cibernètica.

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.


Exposició


Continguts relacionats

Activitats

Imatges

Vistas de la actividad "Invocaciones", 2023. Foto: Dani Cantó
Vistes de l'activitat "Invocacions", 2023. Foto: Dani Cantó
Vistes de l'activitat "Invocacions", 2023. Foto: Dani Cantó
Vistes de l'activitat "Invocacions", 2023. Foto: Dani Cantó
Vistes de l'activitat "Invocacions", 2023. Foto: Dani Cantó
Vistas de la actividad "Invocaciones", 2023. Foto: Dani Cantó