14, 21 i 22 de juny de 2023

Invocacions és un programa de performance, música i arts en viu al voltant del poder del ritual com a catalitzador d’experiències transformadores. Per celebrar el solstici d'estiu, aquest programa d'encanteris, sortilegis i oracles ens convida a explorar la dimensió subversiva d'aquells rituals i sabers que han estat relegats als marges de la modernitat.

El solstici d'estiu és un fenomen astronòmic marcat per ritus populars en què es rendeix culte al sol per foragitar l'hivern. Antigament, aquests eren els dies indicats per a la recol·lecció d’herbes medicinals, la confecció de pocions d’amor i les arts de la divinació. Establint un diàleg amb el pensament de Denise Ferreira da Silva, que a l'exposició Corpus Infinitum proposa desordenar la raó occidental, aquest programa d’arts en viu reuneix a artistes que desafien els límits del que és raonable en un món desencantat, posant en suspens les categories polítiques i les normes socials i de gènere heretades de la modernitat colonial.

Més enllà de les nocions de coneixement i natura que ens han arribat de la Il·lustració, els artistes reunits en aquest programa assumeixen el repte d’afirmar una pluralitat de formes d’habitar i de sentir el món, reconeixent que no som els únics actors a l’univers. Es tracta d'ampliar la nostra concepció d’allò social perquè hi puguin cabre vius i morts, animals i plantes, oceans i boscos, astres i esperits... Si la figura de l’artista fos equiparable, en certa mesura, amb la d'un mèdium, podem amplificar aquesta pluralitat de veus que han estat desateses? I, si aquest fos el cas, estem disposats a escoltar allò que ens han de dir?

Comissariat per Sabel Gavaldon, Responsable de Programes del MACBA, i Alicia Escobio, Coordinadora de Programes del museu.

Aquest programa es desplegarà les nits del dimecres 21 i dijous 22 de juny als espais Capella MACBA i el Convent dels Àngels. Estarà precedit per un preludi, el dimecres 14 de juny, en forma de la performance Submission Submission de Bryana Fritz.

Amb la col·laboració de:
Hangar
Cartell de l'activitat "Invocacions"

Programa

Activitat
Imatge de una performance de Bryana Fritz

Submission Submission

Dimecres 14 de juny de 2023

En el marc de Sâlmon, Festival d’arts vives de Barcelona, el MACBA acull la proposta Submission Submission de Bryana Fritz, en què l’artista assumeix el paper d’hagiògrafa amateur. Etimològicament, l'amateur es refereix tant al principiant com a un amant. L’hagiògraf, com en el gènere literari medieval de l’hagiografia, és qui escriu les vides dels sants. 

En una sèrie de retrats performatius, Fritz encarna les estratègies corporals, retòriques i performatives que les santes i místiques medievals utilitzaven per subvertir les seves vides, morts i passions. En el marc del Festival Sâlmon, Fritz performarà els seus retrats de Hildegarda de Bingen, Caterina de Siena, Cristina de Bolsena, Llúcia de Siracusa i Joana d’Arc.

Activitat
Cartell de l'activitat "Invocacions"

Invocacions (Acte I)

Ariadna Guiteras, Cruhda, Itxaso Corral, Marissa Malik (àlies Manuka Honey), Metzineres, Christina Schultz i Patricia Domínguez
Dimecres 21 de juny de 2023

Primera sessió d’Invocacions, un programa de performance, música i arts en viu al voltant del poder del ritual com a catalitzador d’experiències transformadores.

Veure programa

Activitat
Cartell de l'activitat "Invocacions"

Invocacions (Acte II)

Cantaires de la Barceloneta, Jesús Jeleton (Equipo Jeleton), JOVENDELAPERLA i BERENICE, Juan Carlos Lérida, Marina Monsonís, Manuka Honey + Safety Trance, Metzineres, Christina Schultz, Sindicat Popular de Venedors Ambulants
Dijous 22 de juny de 2023

Segona sessió d’Invocacions, un programa de performance, música i arts en viu al voltant del poder del ritual com a catalitzador d’experiències transformadores.

Veure programa

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.


Exposició


Continguts relacionats

Imatges

Vistes de l'activitat "Invocacions", 2023. Foto: Dani Cantó
Vistes de l'activitat "Invocacions", 2023. Foto: Dani Cantó
Vistes de l'activitat "Invocacions", 2023. Foto: Dani Cantó
Vistes de l'activitat "Invocacions". Foto: Dani Cantó
Vistes de l'activitat "Invocacions", 2023. Foto: Dani Cantó
Vistas de la actividad "Invocaciones", 2023. Foto: Dani Cantó
Vistes de l'activitat Invocacions, 2023. Foto: Dani Cantó
Vistes de l'activitat "Invocacions". Foto: Dani Cantó

Àudios

Son[i]a #381. Marissa Malik
08.09.2023