Ja fa més d’un any que Núria Bàguena, historiadora de la gastronomia, ens va parlar de la garrofa enfront del cacau, mentre ens explicava amb una mirada crítica el nostre passat colonial. La indústria de la xocolata segueix malpagant moltes persones que conreen el cacau arreu, incloent-hi mà d’obra infantil. A La Cuina vam mapar els interessos i l’afany de monopoli d’empreses europees, però també les cooperatives de comerç just, els mites, les propietats, la cultura i l’art entorn d’aquest aliment. Aquesta setmana hem estat cuinant un audiocollage saborós, amb recepta inclosa, que compartim amb vosaltres amb molt de gust.

Paisatge sonor: Joana Brabo

Trufes de garrofes i atmelles

Preparació

Deixeu els dàtils en remull una estona perquè s’estovin, retireu-los de l’aigua i assequeu-los.

Tritureu amb una picadora les ametlles i afegiu-hi la resta dels ingredients fins a obtenir una pasta uniforme. La massa ha de ser densa i una mica enganxosa per poder fer amb les mans unes boles de la mida de la trufa. Quan la massa estigui llesta, feu les boles, deixeu-les entre 20 minuts i mitja hora a la nevera i ja estaran a punt per arrebossar-les, decorar-les i menjar-se-les.

Es conserven força temps sense problemes, tant fora com dins del frigorífic.

Tot i que les meves escultures contenen idees sobre processos de desenvolupament psicològic i emocional, de fet no són sinó exploracions físiques del pensament, el sentiment, la comunicació i la relació.
Karla Black