Foto: Laura Viñals
Foto: Laura Viñals

L’aprofitament de plantes silvestres o plantes anomenades «invasores» és un dels postulats principals de La Cuina. Per això, hem treballat amb la borratja i la figuera de pala (nopal) que es troben en estat silvestre al voltant de Barcelona.

Us convidem a apropar-vos a aquests aliments desconeguts, però primer cal descobrir-los: veure’ls, tocar-los, olorar-los i tastar-los. Després imaginareu i pensareu amb quins altres ingredients els podeu combinar per crear un nou plat. Per això volem convidar-vos a participar en aquest procés de preparació de la fulla de figuera de pala. A l’Estat espanyol només se’n sol menjar el fruit, la figa de pala. En podeu collir a Montjuïc, preparar un plat i enviar-nos-en la recepta a programespublics [at] macba [dot] cat. Ens encantarà saber com l’adapteu i la transformeu a la vostra cuina. 

En el cas de la borratja estem convidant cuineres de Ciutat de Mèxic perquè comparteixin també les seves receptes experimentals. A Mèxic, de la borratja només se n’aprofita la flor per guarnir plats; la resta, fulles i tija, va directa al compostatge.

Mentre ens feu arribar les vostres formes de cuinar la figuera de pala i la borratja, us deixem un àudio de la nostra companya Patricia del Razo Martínez, que ens explica què és el nopal, com recollir-lo i netejar-lo i dues receptes tradicionals elaborades amb aquests aliments: «Nopals  a la mexicana» i «Crespillos aragonesos». 

Neteja del nopal. La Cuina

 

 

Amanida de nopals a la mexicana

Dibuix: Priscila Vera

Dibuix: Priscila Vera

Elaboració

  1. Talleu en quadrats mitjans els nopals sense punxes i poseu-los a bullir. Quan estiguin cuits, renteu-los amb molta aigua freda fins que en marxi la bava.
  2. Talleu en quadrats el tomàquet, la ceba, el coriandre i el xili. Barregeu-ho amb els nopals i amaniu-ho amb oli d’oliva i sal.
  3. Esmicoleu el formatge per sobre per guarnir el plat.

Crespillos aragonesos

Elaboració

  1. Bateu els ous en un bol; afegiu-hi la farina, la llet i l’anís. Barregeu-ho tot molt bé perquè no hi quedin grumolls.
  2. Netegeu bé les fulles de borratja, assequeu-les i suqueu-les en la massa.
  3. Fregiu les fulles pels dos costats amb abundant oli d’oliva calent i deixeu-les en una safata amb paper absorbent perquè s’escorrin. 
  4. Afegiu-hi mel al vostre gust; tradicionalment s’hi posava sucre. També s’hi pot afegir fulles de menta picades.