A càrrec d'Antonio Gagliano i Loli Acebal, Passar a l'acció fa un recorregut per l’art de la performance, l’acció musical i l’acció poètica que va tenir lloc en els noranta. Aquesta va ser una dècada fonamental en la configuració del món contemporani, ja que es consolida el projecte neoliberal de la globalització, amb l’expansió d’algunes de les tendències apuntades en dècades anteriors per sexualitats dissidents i l’impacte de la pandèmia de la sida en les relacions afectives.

Guió i direcció: Loli Acebal i Antonio Gagliano
Narradora: Cris Celada
Edició: Antonio Gagliano
Música: Mariokissme i Matías Rossi
Dibuixos i gràfica: Diego del Pozo

Antonio Gagliano és un artista visual, nascut a Córdoba (Argentina) el 1982. Llicenciat en Belles Arts per la Universitat Nacional de Córdoba, va obtenir un màster en Teoria Crítica i Estudis Museístics pel PEI (MACBA). Els seus projectes entrellacen les pràctiques artístiques i la investigació, recorrent al dibuix i l’escriptura per explorar les moltes maneres en què el coneixement emergeix, s’organitza i es dissemina. Ha participat en exposicions com ara Acció. Una història provisional dels 90 (MACBA, 2020), Eine Neue Zunge (WKS Querungen, Stuttgart, 2017), Manufactories of Caring Space-Time (Museum voor Schone Kunsten, Gant, 2017), Anarchivo Sida (Tabakalera, Sant Sebastià, 2016) i Buno (Fundació Joan Miró, Barcelona, 2014), entre d’altres. Ha estat seleccionat en premis com ara arteBA-Petrobras, X edició (Buenos Aires, 2013) o Generación 2018 (Madrid, 2017). Els seus dibuixos han aparegut en publicacions com ara Der Spiegel i La Vanguardia i en assajos com ara Pornotopia. An Essay on Playboy's Architecture and Biopolitics (Paul B. Preciado, MIT Press, 2014). Entre els seus llibres destaquen El espíritu del siglo XX (Album, 2014) i Estado de la técnica / Stand der Technik (Verlag für Handbücher, 2019). Col·labora regularment com a editor i productor a Son[i]a de Radio Web MACBA. Des de 2020 forma part de l’àrea d’investigació i transferència de coneixements d’Hangar.

Loli Acebal, nascuda a Rosario el 1973. Historiadora de l’art, guionista, documentalista i algunes coses més. Col·labora des de 1998 amb el MACBA, on ha dut a terme treballs de coordinació editorial i creació de continguts, així com d’entrevistadora i productora de Ràdio Web MACBA (RWM). Ha escrit una novel·la històrica de fulletó en línia (Reis de sorra) per a l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural i diverses crítiques d’art, cinema i teatre per al Diari de Tarragona. Ha comissariat una exposició digital sobre pintura impressionista (Living at the speed of light. Impressionist instants towards abstraction), organitzada per Second Canvas, a la Riad Denise Masson de Marràqueix, i darrerament està entretinguda creant podcasts, com ara Eudald de Juana i la transgressió de la forma per al Museu de l’Empordà i Compartir. Descobrir. Habitar per a l’aplicació del MACBA.

Diego del Pozo Barriuso és artista i professor de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Salamanca. El seu treball està motivat per les polítiques de les emocions, les economies afectives i per com es produeixen socialment i culturalment els afectes. És membre dels col·lectius artístics Subtramas, C.A.S.I.T.A. i Declinación Magnética. Va rebre la beca Leonardo BBVA 2019 d’Arts Plàstiques i Art Digital. Ha fet nombroses exposicions, tant individuals com col·lectives, i programes de vídeo en diverses galeries i centre d’art contemporani com ara la XIII Biennal de l’Havana (2019), II BIENALSUR (2019), Atlas de las ruinas de Europa a CentroCentro Cibeles de Madrid (2016-2017), Anarchivo Sida a Tabakalera (Sant Sebastià, 2016), X Biennal Centreamericana (2016), Un saber realmente útil al Museo Reina Sofía (Madrid, 2014-2015), Colonia apócrifa al MUSAC (Lleó, 2014-2015) o Hasta que los leones no tengan historiadores… a Matadero Madrid (2014-2015). També ha participat en exposicions i programes a La Casa Encendida de Madrid, CAB de Burgos, DA2 de Salamanca, Centro Cultural Montehermoso de Vitòria, Nikolaj Kunsthal de Copenhaguen, Haus der Kulturen der Welt de Berlín i, a París, Jeu de Paume, Théâtre Chatelet, Centre Pompidou i el Palais de Tokyo, entre d’altres.

Les seves obres d’art es troben en col·leccions com les de Comunidad de Madrid - CA2M de Móstoles, MUSAC de Lleó, CDAN d’Osca, DA2, Fundación Martínez Guerricabeitia, Diputación de Huesca, Fundación Díaz Caneja, Junta de Castilla y León, Diputación de Valladolid i Caja Burgos. Troba a Diego del Pozo a Hamaca i Archivo de Creadores.

Amb el suport de
Fundación Daniel y Nina Carasso
El blau protegeix el blanc de la innocència. El blau s’emporta el negre. El blau és la foscor feta visible.
Derek Jarman