Divendres, 20 de maig de 2022

Us proposem una escapada sònica de la Terra amb la poeta i compositora Félicia Atkinson, i la reescriptura de la música electrònica des de la perspectiva de gènere i identitats no binàries de Natalia Piñuel Martín. Una jornada que funciona com a tancament de l’exposició Manuals de reparacions i sons còsmics i en la qual també ens acompanyaran les seves comissàries, Magui Dávila i Maite Muñoz.

Trobar el teu lloc a l’espai és un subtítol que apareix a la portada d’una de les primeres edicions de The Whole Earth Catalog. El 1966, el seu editor Stewart Brand, encoratjat per l’LSD, es fa la pregunta: “Per què no hem vist una fotografia de la Terra sencera?” i imprimeix pòsters i xapes que envia a membres de la NASA i reparteix per universitats. Els EUA i Rússia ja tenien mitjans per fer i publicar aquestes imatges, i Buckminster Fuller havia parlat de la importància de la idea de la Terra com una esfera interconnectada per prendre consciència de comunitat i responsabilitat ecosocial. El 1967, la primera imatge en color de la Terra sencera va ser publicada, qui sap si per influència de Brand. Aquella imatge es va convertir en la portada de The Whole Earth Catalog des del seu primer número i va canviar per sempre el paradigma de percepció de la Terra i de l’espai que l’envolta.

Trobar un espai a l’univers també ha estat una idea propulsada per la ficció sònica afrofuturista que cerca un nou planeta en el qual la raça negra pugui prosperar. El 1971, Sun Ra va impartir el curs “L’home negre al cosmos” a la Universitat de Califòrnia, Berkeley. En el transcurs d’aquestes visites a Califòrnia, Sun Ra va cridar l’atenció de Jim Newman, el qual va produir el 1974 la pel·lícula Space Is the Place.

Whole Earth Catalog. Juliol 1970: Find your place in space

Programa

 

Presentació a càrrec de Magui Dávila i Maite Muñoz, comissàries de l’exposició Manuals de reparacions i sons còsmics

Magui Dávila és comissària independent i treballa en arts visuals i en autoedició gràfica i sonora des del projecte Las Lindas Pobres. Investiga i produeix entorn d’un format performatiu que anomena techno marrón. Produeix la imatge del festival She Makes Noise  i és la meitat de deleteD_action_sound. Programa espais d’art i clubs per al ball lent.

Maite Muñoz és investigadora i curadora independent, està especialitzada en pràctiques artístiques relacionades amb arxius i amb l’ús de les publicacions d’artista i l’autoedició com a formes d’expressió. Membre de Vista Oral, Los Angeles Contemporary Archive i Autonomous Oral History Group. Ha comissariat diverses exposicions, programes públics i publicacions.

Xerrada-trobada “Naturaleses Mutants” a càrrec Natalia Piñuel Martín

Les pràctiques ecologistes en contextos de cultura i art contemporani no s’entenen sense l’activisme feminista, antiracista i descolonial. Cal una reescriptura de la música electrònica que consideri la perspectiva de gènere i les identitats no binàries. “El cíborg és una criatura en un món postgenèric”, escrivia Donna Haraway a A Cyborg Manifesto (1988). Aquell gran mite contemporani que suposa la figura del cíborg ha aconseguit fluir i construir-se en el marc online i dels mons virtuals. A través d’aquesta xerrada compartirem com la música electrònica cada dia es troba més a prop de la ciència ficció, però cada dia també se sent més connectada amb allò orgànic, fent visible així la transversalitat de la cultura popular al segle XXI.

Natalia Piñuel Martín és historiadora de l’art per la Universitat de Salamanca, investigadora cultural i comissària. Cofundadora de la plataforma Playtime Audiovisuales. Des del 2015 és coordinadora del Festival She Makes Noise a La Casa Encendida. Conferenciant i docent sobre temes d'audiovisual contemporani i gènere, entre les seves publicacions destaquen Ellas hacen ruido. Panorama Internacional (Las Lindas Pobres, 2020). Actualment dirigeix el podcast d'art contemporani i música electrònica Derivas per a la ràdio de La Casa Encendida.

Performance-concert a càrrec de Félicia Atkinson

Félicia Atkinson és una artista i música francesa nascuda el 1981 a París. El seu treball gira al voltant dels tòpics de l’escolta profunda, els talls, el silenci, el soroll i el llenguatge. És una combinació d’improvisació i composició superimposada, com un material teixit abstracte, en què la veu es troba amb l’electrònica, instruments acústics i enregistraments. Els seus últims àlbums són Everything Evaporate (2020), The Flower and the Vessel (2019), Hand in Hand (2017) i A Readymade Ceremony (2015), i també ha treballat amb Jefre Cantu-Ledesma a Limpid As The Solitudes (2018) i Comme Un Seul Narcisse (2016). Juntament amb Bartolomé de Shelter Press, va cofundar un segell discogràfic/plataforma de publicació que construeix diàlegs entre art contemporani, poesia i música experimental mitjançant publicacions impreses i gravacions. Ha actuat a la Berlin Atonal, la Barbican a Londres, el festival Semi Breve a Braga, Unsound Karkow, Le Guess Who? Utrecht, ISSUE Project Room New York, el festival Presences Electroniques de París i Zebulon Los Angeles.

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.


Exposició