Fons de la Col·lecció

Mathias Goeritz 'El Eco I', 1972

El Eco I

Fecha:
1972
Tipo obra:
Material gràfic
Material:
Serigrafia sobre paper
Medidas:
70,5 x 95 cm
Procedencia:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Registre núm:
5647

El Eco I i II són dues serigrafies inspirades en l’edifici del Museo Experimental El Eco, que es troba a la colònia de San Rafael, a Ciutat de Mèxic. Obra arquitectònica de Mathias Goeritz, des de la seva construcció, el 1953, es va convertir en un dels edificis més significatius de l'artista i en una peça crucial dins la història de l'art modern mexicà. Construït a petició de l'empresari Daniel Mont, es va destinar a diversos usos. Entre d’altres, es va utilitzar com a galeria, restaurant-bar, espai d'experimentació teatral, seu activista i, avui dia, museu universitari.

Les dues serigrafies assagen en el paper solucions semblants a les que l’arquitectura del museu aplica en l’espai, amb formes que eludeixen els angles rectes, la simetria i la geometria estàtica, convidant l'espectador al moviment i a una perspectiva accelerada. Com també fa a l’edifici, Goeritz se serveix de l'abstracció per integrar el moviment i la vitalitat de les formes.

Un any després de la construcció del museu, Goeritz va redactar el Manifiesto de la arquitectura emocional. L’edifici és la millor mostra d’aquest corrent que aposta per aconseguir integrar, en l’arquitectura, una vivència orgànica i emocional dels espais. A través de factors com el color, la il·luminació, l’ús de l’aigua i la geometria irregular de les formes arquitectòniques, s’aguditzen certs sentits de l’ésser humà. El Eco va marcar la producció posterior de l’artista.

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.