Tardor 2020
Centre d'Estudis i Documentació (CED), Planta 0

La irrupció del geològic com a agent en els debats d’ecologia política comporta la pèrdua de la centralitat del que és humà en la pregunta sobre el futur. Amb l’ocàs palpable dels imaginaris de futur salvador –a través de les tecnologies humanes o per via revolucionària–, ens enfrontem a l’evidència que l’única cosa absolutament global és la possibilitat d’una fi més o menys propera de la conformació del món tal com el coneixem. Aquest nou comú-precari desposseït de la mirada humanista possibilita un gir polític (i estètic) per posar en qüestió les relacions entre els vivents i la noció mateixa de vida. En aquest gir, el referent humà deixa de ser la fiscalia ètica per pensar aquests assumptes: és, de fet, el seu obstacle.

Comissariat: Grup d’ Investigació Ecologies Culturals PEI 2019-2020, coordinat per Alberto Berzosa i Jaime Vindel
Integrants: Luna Acosta, Renan Araujo, Bia Bittencourt, Gian Cruz, Rafael Frazão, Karen, Ánxela Louzao, Maíra das Neves, José Platzeck , Lucas Pretti, Carolina Seligra
 

La tasca crítica de la qual aquesta mostra vol formar part ja no és pensar quines accions humanes podem imaginar al voltant del problema ecològic, sinó pensar una ecopolítica juntament amb –o a partir de– el que és no-humà. Des del grup d’ecologies culturals del PEI s’ha començat un treball de reflexió que consisteix a revisar les pedagogies del progrés, vinculades a un productivisme inevitable, per tal de dissenyar metodologies de contraaprenentatge que permetin desaprendre la forma humana per fer prevaler la condició compartida d’éssers vivents i escoltar la veu urgent d’altres formes d’existència amb les quals puguem afrontar un futur impossible. El resultat d’aquest treball col·lectiu es concreta en una sèrie de nodes que perfilen els espais de discussió ecopolítica avui dia. Aquests són: plantes invasores, animals sense papers, arbres i paisatges productivitzats, monstres, fongs, bacteris migrants, amb l’aigua com a fil conductor. A l’exposició cada un d’ells està articulat per una selecció de documents, fotografies, còmics, enganxines, vídeos, mapes, il·lustracions, llibres i obres manllevades d’arxius i col·leccions, entre els quals figuren l’arxiu i la col·lecció del MACBA, tant existents com en procés de producció. L’exposició serà interpel·lada, a més, per una programació d’activitats públiques.

Aquesta exposició forma part d'Education from Below, un projecte amb el suport del programa Europa Creativa de la Unió Europea.

logo- def- cofinanciado por el programa Europa Creativa de la Unión Europea
 
Una mateixa imatge pot ser testimoni, alhora, del passat i anticipar un futur previsible.
Ignasi Aballí