Arxius Possibles

L’interès i dedicació del museu pel que fa als arxius, propis i aliens, es fa palès en la seva tasca com a Arxiu i Biblioteca –en què destaca el projecte de Repositori Digital–, però també en les exposicions-activacions que tenen lloc periòdicament a la planta baixa del Centre d’Estudis i Documentació, així com en el tractament especial que els arxius han tingut històricament a les exposicions, programes públics i publicacions del MACBA.

El dispositiu d’Arxius possibles està dissenyat com un marc d’activació de propostes diverses, obert i atent a la participació d’altres institucions, de col·lectius organitzats i de tota la ciutadania, per explorar els límits del que considerem arxivable i per expandir les possibilitats d’accés, ús, difusió i ampliació dels arxius. Amb l’ajuda imprescindible del projecte Arxius Oberts (Cultura Viva, Ajuntament de Barcelona), volem tractar qüestions com la gestió democràtica dels arxius, qui n’ha d’ostentar la propietat, com fer una gestió ètica i oberta dels drets, quins límits i potencialitats té la digitalització, quines iniciatives hi ha en marxa, quines han quedat pel camí, quin paper hi han de jugar les administracions, etc.

L’edició 2022 està marcada per la coincidència i col·laboració amb l’ISEA2022, del qual el MACBA acollirà el 2nd Summit on New Media Art Archiving, a banda de diverses xerrades d’artistes, un taller interactiu i fins i tot una sorprenent performance musical.

La periodicitat d’Arxius possibles encara està per definir, i el seu disseny obert i mutable es basarà en l’autoaprenentatge i la participació col·lectiva.