Dijous 11, divendres 12 i dissabte 13 de novembre del 2021

Les relacions humanes són punts radicals de resistència. Alguns dels treballs d’Eszter Salamon se centren en subjectivitats femenines, genealogies feministes i relacions multigeneracionals. M/OTHERS explora la relació mare-filla mitjançant el treball amb l’acció, el sentiment i la percepció. La peça obre un temps intersubjectiu i fa aparèixer un espai singular amb traces i estats d’unió propis.

Aquesta és la segona vegada que l’artista demana a la seva mare que actuï amb ella. El duet destil·la empatia, cura i compassió, i, mitjançant l’atenció sensual, experimenta amb un teixit poètic de significat oscil·lant. Aquesta convivència i reconfiguració constant de l’entrellaçament dels seus cossos es converteix en un procés de desfer i refer la identitat, i crea un moment de coemergència on estar i estar amb, i on presenciar el temps i l’espai més enllà de la identitat.

L’artista té previst presentar el seu treball en format conferència i en diàleg amb el públic el dissabte 13 de novembre al matí. Amb servei de traducció simultània i emissió en streaming.

Concepte i direcció artística: Eszter Salamon
Coreografia i performance: Erzsébet Gyarmati i Eszter Salamon
Escenografia: Sylvie Garot i Eszter Salamon
Disseny de llums: Sylvie Garot
Assistència als assajos: Liza Baliasnaja i Boglárka Börcsök
Vestuari: Sabin Gröflin
Producció: Botschaft GbR, Alexandra Wellensiek, Studio E.S. i Elodie Perrin
Comissariat per: Nataša Petrešin-Bachelez i If I Can’t Dance, I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution (Amsterdam)
Coproducció de: If I Can’t Dance, I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution (Amsterdam), Project Arts Centre (Dublín) i ménagerie de verre (París)
Amb el suport de: Berlin Senate Department for Culture and Europe, Regional Directory of Cultural Affairs of Paris – Ministry of Culture and Communication i NATIONALES PERFORMANCE NETZ (NPN), Coproduction Fund for Dance, finançat pel Comissari de Cultura i Mitjans de Comunicació del Govern Federal
En cooperació amb: Tanz im August Berlin i Kultur Büro Elisabeth
Agraïments a: Susan Gibb, Ferenc Salamon, Lili Kárpáti i Uferstudios
Extractes de:Composition As Explanation de Gertrude Stein

Eszter Salamon és una artista i performer que viu i treballa entre París, Berlín i Brussel·les. El seu treball gira al voltant de la coreografia emprada com a mitjà per navegar entre diferents formats com ara el so, el text, la veu, la imatge, els moviments corporals i les accions. El 2014 va iniciar una sèrie d’obres que exploraven tant la noció de monument com la pràctica d’especular sobre la creació d’història.

Des del 2001 crea obres en solitari i en grup que s’han presentat en espais d’arts vives i festivals de tot el món, com ara el Centre Pompidou, Centre Pompidou Metz, Festival dʼAutomne, Festival d’Avignon, Ruhrtriennale, Holland Festival, The Kitchen New York, HAU Berlin, Berlin Documentary Forum, Kunstenfestivaldesarts, Kaaitheater Brussels, Tanzquartier Wien, Kampnagel Hamburg, steirischer herbst, Dance Triennale Tokyo, Manchester International Festival, PACT Zollverein, Nanterre-Amandiers i FTA Montreal.

Sovint se la convida a presentar la seva obra en museus, com ara el MoMa, Witte de With, Fondation Cartier, Serralves, Museum der Moderne Salzburg, Akademie der Künste Berlin o el Museo Reina Sofía. La seva exposició Eszter Salamon 1949 es va presentar el 2015 al Jeu de Paume com a part de Satellite, amb la curadoria de Nataša Petrešin-Bachelez. Va ser guardonada amb l’Evens Art Prize el 2019 i, en l’actualitat, és artista resident al Théâtre Nanterre-Amandiers.

Gyarmati Erzsébet és professora de biologia i educació física, instructora de dansa i experta en educació. Fa cinquanta anys va començar a dedicar-se a l’ensenyament de la dansa popular i va tenir un paper important en la incorporació de la dansa (folk, ballet i contemporani) a l’educació artística bàsica a Hongria, al costat de la música clàssica. Amb els seus alumnes va fundar l’Szàzszorszép Dance Ensemble, que ha celebrat aquest any el quarantè aniversari, i ha fet gires per Europa, Turquia, Israel i el Canadà.

Gyarmati va ser la fundadora de l’Escola d’Arts Martonvàsàr, de la qual en va ser directora entre el 1993 i el 2000. Entre els anys 1994 i 1997 va participar a MUS-E, el projecte educatiu europeu de música i art de Yehudi Menuhin, com una de les coordinadores hongareses. Basat en un experiment realitzat en nou països (Anglaterra, Bèlgica, Dinamarca, Estònia, França, Alemanya, Portugal, Suïssa i Hongria), els projectes havien de promoure la creativitat i la tolerància a través de les arts. És autora de diversos llibres sobre ensenyament de dansa popular hongaresa, com ara Games and Dance in School I-IV (2001). Va formar part de l’Hungarian Dances d’Eszter Salamon i ha actuat en diversos espais de França, Bèlgica, Alemanya, Anglaterra, Itàlia, Polònia i Àustria.

En el marc del cicle Hacer historia(s) vol. 4, organitzat per La Poderosa
La Poderosa
Eszter Salamon i la seva mare durant la performance M/OTHERS

Programa

Dijous 11 i divendres 12 de novembre, a les 20:00 h

Monument 0.7: M/Others. Eszter Salamon. Performance. Capella MACBA.
Preu d’entrada: 5 €. Places limitades.

Dissabte 13 de novembre, a les 12:30 h

La meva pròpia història de la dansa. Rèplica del projecte “A Minha História da Dança” de Forum Dança i O Rumo do Fumo. Conferència a càrrec d’Eszter Salamon. Auditori Meier.
Gratuït amb reserva prèvia. Places limitades. Amb servei de traducció simultània i emissió en streaming.

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.