Dissabte, 13 de novembre del 2021
Una sessió de dansa que trenca les convencions i convida a pensar col·lectivament.

Cecilia Bengolea i Erika Miyauchi presenten Hakai Dub, una proposta en la qual mostren, en format obert, la seva investigació compositiva en temps real inspirada en el sound system. El títol prové del terme hakai, que en japonès vol dir destrucció, però també s’entén com l’oportunitat de millorar i reconstruir coses, i del dub, una tècnica en la qual la música se separa en 16 pistes i es recompon en directe en cada sessió.

Hakai Dub intenta trencar amb les convencions teatrals de l’espectador passiu. El públic està convidat a participar-hi, tant metafòricament com física, i a reconnectar amb el ritus de moure’ns junts i generar entre tots intel·ligència col·lectiva.

Hakai Dub s’articula en tres parts: una projecció en vídeo en què es mostren obres de Cecilia Bengolea en col·laboració amb l’escena dancehall de Jamaica; un solo de la ballarina japonesa Erika Miyauchi, amb sabatilles de punta, i un taller en el qual es convida el públic a participar en la realització d’un ball conjunt.

Cecilia Bengolea i Erika Miyauchi mantenen una col·laboració des del 2015 que les ha dut a investigar en profunditat el llenguatge dub, la cultura dancehall i el sound system originaris de Jamaica i considerats espais de llibertat i expressió, de creativitat i transformació social. La seva feina conjunta ha desembocat en la creació de diverses peces escèniques que s’han presentat en espais públics i museus de tot el món.

Cecilia Bengolea (Buenos Aires, 1979) treballa amb diversos mitjans, que inclouen la performance, el vídeo i l’escultura, i fa servir la dansa com a eina i com a mitjà d’empatia radical i intercanvi emocional. Bengolea desenvolupa tot un art en el qual hi veu moviment, dansa i performance com una escultura animada, on ella mateixa és objecte i subjecte de la seva feina. Impregnades de les energies simbòliques que es troben a la natura i les relacions empàtiques, les seves composicions es conformen al voltant de les idees del cos —tant individual com col·lectiu— utilitzat com a mitjà.

Bengolea ha col·laborat amb artistes dancehall com ara Craig Black Eagle, Bombom DHQ o Damion BG, i amb els artistes Dominique Gonzalez-Foerster i Jeremy Deller. La seva feina en col·laboració amb el coreògraf francès François Chaignaud a Pâquerette (2005-2008) i Sylphides (2009) l’ha portat a aconseguir diversos premis, com el Prix de la Critique de Paris el 2010 i el Young Artist Prize a la Biennal de Gwangju el 2014. També han cocreat peces de dansa per a la seva companyia, així com per al Ballet de Lió (2013), el Ballet de Lorena (2014) i el Tanztheater Wuppertal Pina Bausch.

Erika Miyauchi (Japó, 1990) s’endinsa en la dansa clàssica als set anys. Es forma al Rui Ballet Studio del Japó, i fa les seves primeres representacions als Yoe Ballet, K-Ballet, Royal Ballet i Jan Nuyts. Amb l’afany de convertir la seva passió en la seva professió, decideix marxar a Londres per perfeccionar-se, i assisteix a les escoles de dansa Pineapple i Danceworks.

El 2011 s’instal·la a París per començar la carrera de ballarina, on, a partir del 2014, s’incorpora a la companyia Vlovajobpru, en la qual, a més, comença un treball d’investigació amb els coreògrafs Cecilia Bengolea i François Chaignaud. Debuta com a intèrpret associada en la investigació coreogràfica dels encàrrecs How Slow the Wind per a l’òpera de Lió (2014) i Devoted per al ballet de Lorena (2015). Com a intèrpret, forma part de la peça contemporània Sylphides, en una representació al Palais de Tokyo a París (2014). A partir del 2016 és intèrpret en la creació DFS i participa en nombrosos festivals, com el Block Universe Art Festival de Londres (2015), el FIG-2 Exhibition de Londres (2016), l’Art Night London (Delfina Foundation, 2016) i, darrerament, amb la Fundació Dia: Beacon dels Estats Units (2017), en una representació única que reprèn les peces més conegudes de la companyia Vlovajobpru, com ara Sylphides, Dub Love i DFS.

A més, del juny del 2015 al juny del 2016, Erika integra la companyia de dansa clàssica Ballet 18.6, per a la qual interpreta Dans le rêve de Pygmalion i Hana. Com a artista japonesa expatriada a França, Erika Miyauchi participa en esdeveniments artístics de l’associació Le Murmure, una organització franco-japonesa que fomenta l’intercanvi entre cultures.

En col·laboració amb
Loop
Dissabtes MACBA. Gratuït gràcies a Uniqlo
Dissabtes MACBA
Uniqlo
Erika Miyauchi durant una actuació

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.