Dijous 24 de febrer de 2022

En el marc del projecte “Benestar Planetari”, impulsat per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, el MACBA col·labora amb la xarxa d’universitats europees The Europaeum i la UPF acollint una de les sessions de l’Europaeum Winter School, l’objectiu de la qual és introduir i promoure el debat al voltant del concepte innovador de “benestar planetari” i els reptes que aquest planteja en les societats contemporànies. L’objectiu de l’escola és aprofundir en la formulació d’aquesta idea situada en la intersecció de diverses disciplines, de les ciències socials i les humanitats, i obrir un espai de reflexió i diàleg en el marc d’institucions d’educació superior, tot proporcionant als estudiants l’oportunitat de compartir discussions amb acadèmics en diversos moments de la seva carrera que treballen en temes afins, així com amb responsables d’organitzacions internacionals i grans fundacions.

La sessió plantejada al MACBA, oberta no només als alumnes inscrits a la Winter School sinó al públic que hi pugui estar interessat, proposa una reflexió sobre com l’art pot ajudar a comprendre i respondre als reptes del segle XXI. Problemes planetaris com el canvi climàtic no es poden abordar, i encara menys resoldre’s, només a través de la ciència. Aquesta ens proporciona explicacions i possibles solucions, però també ens cal l’emoció: estar commoguts per les explicacions que se’ns ofereixen. No n’hi ha prou només amb els fets, tal com explica Bruno Latour, per activar-nos. Aquesta activació social pot arribar a través de l’art, és a dir, aquells espais de creació que ens toquen, que són més intensos que les explicacions científiques. En aquesta sessió, un teòric de l’art, un filòsof i una conservadora intentaran explicar com els canvis que necessitem poden partir de l’art.

L'activitat és presencial a l'Auditori Meier del MACBA, però també pots seguir-la en directe des de la pàgina web del museu i al canal de YouTube. Totes les sessions seran en anglès sense traducció simultània.

Santiago Zabala és professor investigador de Filosofia a l’ICREA de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. És autor de nombrosos llibres, com ara Why Only Art Can Save Us: Aesthetics and the Absence of Emergency (Columbia University Press, 2017) i Being at Large: Freedom in the Age of Alternative Facts (McGill-Queen’s University Press, 2020). Els seus articles d’opinió s’han publicat a The Guardian, The New York Times i Al-Jazeera, entre altres mitjans de comunicació internacionals.

T. J. Demos escriu sobre art contemporani i política mundial. És professor del Departament d’Història de l’Art i Cultura Visual a la Universitat de Califòrnia, Santa Cruz, i director fundador del Center for Creative Ecologies de la mateixa universitat. Centra la seva recerca en la intersecció entre cultura visual, política radical i ecologia política, i és autor de nombrosos llibres, com ara Beyond the World’s End: Arts of Living at the Crossing (Duke, 2020), Decolonizing Nature: Contemporary Art and Political Ecology (Sternberg, 2016), i Against the Anthropocene: Visual Culture and Environment Today (Sternberg, 2017). Recentment ha coeditat The Routledge Companion on Contemporary Art, Visual Culture, and Climate Change (2021). Va rebre una beca de l’Institut de Recerca Getty (primavera del 2020) i va dirigir el projecte de recerca Beyond the End of the World (2019-20) del Mellon-funded Sawyer Seminar. Demos també és president i curador en cap de Climate Collective, que ofereix una programació pública relacionada amb el programa Climate Emergency > Emergence del 2021 del Museu de Arte, Arquitectura e Tecnologia (MAAT) de Lisboa. Actualment treballa en un nou llibre sobre futurismes radicals.

Amb el suport de
Logo Europaeum
Logo Planetary Wellbeing UPF
Logo de la Universitat Pompeu Fabra
Fotograma d'un bosc de l'obra "A Forest" de Max de Esteban

Programa

16:00h

Presentació de la sessió, a càrrec d'Isabel Valverde i Lela Mélon

Isabel Valverde, professora del Departament d’Humanitats de la UPF i ex vicerectora de projectes per a la Internacionalització, i Lela Mélon, directora executiva de Benestar Planetari de la UPF.

16:15h

Presentació i projecció de la pel·lícula A Forest, de Max de Esteban (2019), a càrrec de Claudia Segura

Claudia Segura, conservadora d’Exposicions i Col·lecció del MACBA. A Forest, vídeo monocanal, color, so, 23' 38", pertanyent a la Col·lecció MACBA.
16:45h

Why and How can Art rescue us into the Greatest Emergencies? Presentació a càrrec de Santiago Zabala

 

17:15h

An Emergency of Emergencies: Contemporary Art and Climate Justice Today. Presentació a càrrec de T. J. Demos

Connexió online
17:45h

Preguntes i debat

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.