Dimarts, 22 de febrer de 2022

A principis del 2016, l’artista Raisa Maudit escriu al comissari Martí Manen per mantenir un diàleg epistolar amb la idea de dirigir-se sense por cap al cor de la bèstia. “La bèstia” és el sistema de l’art, és l’economia, és la política i és l’acadèmia. “La bèstia” és tot allò que envolta i que oprimeix, és allò que s’interioritza com a veritat absoluta de la qual no es pot fugir. Amb la derrota com a punt de partida, el diàleg entre Raisa Maudit i Martí Manen esdevé una crítica sistèmica que no s’amaga en encantaments propis de la por i l’estratègia. Tot és directe i no es pot fer marxa enrere.

Aquest diàleg agafarà forma a Las disidencias, llibre publicat el 2020 per Storm And Drunk, plataforma independent ubicada a Madrid que ofereix idees i maneres de fer més enllà del que és habitual.

Aquesta sessió de diàleg i lectura —entre allò performatiu i allò declamatiu— torna a la correspondència inicial entre Maudit i Manen, i s’apropa a emocions carregades, la ràbia i el desig de llegir el codi de l’establert per dinamitar tant com sigui possible. Des de les ruïnes serà factible redefinir.

Raisa Maudit ha presentat el seu treball artístic en contextos institucionals i independents. Ha exposat al MUSAC, Gitte Böhr Galerie (Berlín), Galería Códice (Nicaragua), CA2M, Museo El Chopo (Ciutat de Mèxic), Fundació Joan Miró, MACBA, HOME (Manchester), Kingston Gallery (Los Angeles) o Kunstraum Flat1 (Viena), entre altres. Ha rebut premis com el Generaciones 2019, Area 60 2017, Injuve 2015, Ayudas a la creación 2019 o Centro de Residencias Matadero 2021. Des del 2014 dirigeix l’espai d’art independent, laboratori especular i editorial Storm And Drunk, i ha escrit llibres com ara Cartas a Wolfi o Días de Ira. Forma part del grup d’investigació internacional Visionary Women Reseach Group i ha comissariat exposicions al MIAC, PS Mirabel o TEA Tenerife.

Martí Manen és el director d’Index - The Swedish Contemporary Art Foundation a Estocolm. Ha comissariat exposicions al Museo de Historia Natural (Ciutat de Mèxic), Aara (Bangkok), la Sala Rekalde (Bilbao), el Konsthall C (Estocolm), el CA2M (Madrid) o la Fundació Miró (Barcelona). Manen va ser el comissari del pavelló espanyol a la Biennal de Venècia 2015 i ha comissariat la biennal Momentum10 (Moss, Noruega, 2019). Als anys noranta, va comissariar cinc anys d’exposicions a la seva habitació en un pis d’estudiants a Barcelona. Ha publicat els llibres Salir de la exposición, Contarlo todo sin saber cómo o Quan les línies són temps, entre d’altres.

Llibre de Les Dissidències

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.