Exposició

Miserachs Barcelona

Xavier Miserachs

Xavier Miserachs

Xavier Miserachs "Festes de Gràcia, Barcelona", 1964

 • Fecha:
  18 set. 2015 - 28 març 2016
  Lugar:
  Sales del museu

Miserachs Barcelona proposa un viatge emocionant en el temps, una aventura en la qual la fantasmagoria característica de les fotografies és de vegades pura arqueologia i altres vegades el mateix present. A l’exposició les imatges de Barcelona, blanc i negre són vives, canvien de la mateixa manera que es transforma contínuament l’energia de la ciutat i la seva gent. D’una manera semblant al fotollibre, la mostra Miserachs Barcelona planteja experiències urbanes tan fluides i instantànies com les fotos, que sempre són incompletes i imperfectes, però en canvi conserven l’efímer i resisteixen a l’oblit.

El setembre de 1964, el fotògraf barceloní Xavier Miserachs publica la seva obra més destacada, Barcelona, blanc i negre, un fotollibre que aplega gairebé quatre-centes fotografies. Malgrat que tot just té 27 anys, ja és un fotògraf veterà, membre des de 1952 de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya, que ha exposat i ha vist premiades les seves imatges de fotògraf aficionat. Des de 1961, Miserachs és un professional dedicat a la publicitat, el fotoperiodisme i, sobretot, a la fotografia de carrer, «el plaer de deambular mirant d’explicar el que em semblava característic i significatiu d’un lloc ».

Xavier Miserachs participa en algunes exposicions, però creu que el millor espai per a les fotos són les pàgines de les revistes i els llibres. Té ganes de fer «un llibre estrictament fotogràfic d’estil i contingut lliures», compost d’imatges que formin un conjunt que es pugui llegir i mirar com una pel·lícula o una novel·la. És a dir, un fotollibre, el model que aleshores defineix la història de la fotografia, marcada per la publicació d’obres mestres com Life is Good & Good for You in New York de William Klein (1956) o Les Américans de Robert Frank (1958).

Amb els fotollibres es construeix una història pròpia de la fotografia, diferent de la que s’explica en l’àmbit del mercat i als museus. Una història més propera a l’experiència que no pas a l’art, en la qual les fotos no es troben dins les exposicions, sinó en els anuncis, els prospectes comercials, els àlbums familiars, les revistes, els fotollibres o els núvols on es guarden avui els arxius informàtics. Per sort, com que la condició artística és un concepte variable, els millors fotollibres són progressivament considerats obres d’art, per la seva combinació única entre alta i baixa cultura i per la seva capacitat per construir relats tan complexos com els del cinema i la literatura.

Activitats relacionades

A càrrec d’Horacio Fernández, comissari de l’exposició

Data inici:
23 gen. 2016
Horari:
Espai:
Sales del museu

Una conversa amb Martin Parr

Data inici:
28 gen. 2016
Horari:
Espai:
Auditori Meier

A càrrec d'Horacio Fernández

Data inici:
22 gen. 2016
Horari:
Espai:
Auditori Convent dels Àngels

Conversa

Data inici:
12 nov. 2015
Horari:
Espai:
Sales del museu

Seminari comissariat per Horacio Fernández

Data inici:
Del 20 nov.
Data fi:
al 21 nov. 2015
Horari:
Espai:
Auditori Meier

Ruta de Autor

Data inici:
Del 14 nov. 2015
Data fi:
al 12 març 2016
Horari:
Espai:
Sales del museu

Informació de contacte

#MiserachsParticipa a la conversa!

MACBA AppExperimenta una visita diferent!

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Continguts relacionats

Publicacions

Vídeos

Àudios

Obra

Galeria de fotos

 • Xavier Miserachs 'El Born, Barcelona', ca. 1964
 • Xavier Miserachs 'Festes de Gràcia, Barcelona', 1964
 • Fons Xavier Miserachs 1954-1998

Artistes

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.