Activitats Conferències i debats

Desuniversalitzar el món

Seminari PEI Obert dirigit per Lucía Egaña

10 al 11 oct. 2019

16 - 21 h

.

.

Aquesta activitat es podrà seguir en streaming.


Els llegats del colonialisme continuen afectant la societat contemporània en múltiples aspectes. Com una conseqüència colonial, la paraula continua sent avui una propietat privatitzada per la blanquitud. La paraula i la raó s’han regit per les epistemologies occidentals de persones blanques, i en aquest sentit els discursos i les pràctiques estan marcats d’una manera violenta pel seu racisme universalitzador. Per aquest motiu calen espais de dissidència i de resistència en què la paraula i la veu pertanyin a persones no-blanques i a epistemologies considerades “altres” que, tot i ser ancestrals, han estat sistemàticament silenciades per la violència colonial.

Programa

DIJOUS 10 I DIVENDRES 11 D'OCTUBRE DE 2019
Idioma:
El seminari es desenvoluparà en castellà. La conferència en anglès tindrà traducció simultània al castellà.
Lloc: Auditori Meier i Capella MACBA.
Accés a l'Auditori Meier per persones amb mobilitat reduïda a través de l'edifici Meier (recepció del museu).
Inscripció: Amb inscripció prèvia. Aforament limitat. L’accés a aquesta activitat gratuïta es farà per ordre d’arribada. Si alguna persona inscrita no pot accedir perquè l’aforament està complert, podrà seguir l’activitat per streaming a l’espai de La Cuina.
Preu: Gratuït
* Les performances de Pêdra Costa i Jota Mombaça es realitzaran a la Capella MACBA. Entrada lliure. No és necessària inscripció prèvia. Aforament limitat.


Dijous 10 d'octubre de 2019
16:00 h
Presentació a càrrec de Lucía Egaña Rojas, directora del seminari
16:30 h Oyèrónké Oyèwùmi, Decolonizing Knowledge: Re-Centering Africa and African Epistemologies in the Quest for Global Transformation
17:30 h María Lugones, De la universalitat del gènere en la metodologia colonial
18:30 h Pausa
18:45 h Taula rodona. Xarxes polítiques i d'afectes 1. Hi intervenen: Grup de pensament, pràctiques i activismes afro/negres (GPPAAN, Barcelona); Colectivo Ayllu (Madrid), iki yos piña narváez i Francisco Godoy; Gitanas Feministas por la Diversidad (Múrcia), María José Jiménez Cortiñas i Eva Hernández Viudes. Dinamitzada per Úrsula Santa Cruz.
20:30 h Performance de Pêdra Costa, de_colon_isation part III: the bum bum cream

Divendres 11 d'octubre
16:30 h
Silvia Rivera Cusicanqui, Pensar en temps del dol planetari
17:30 h Pausa
18:00 h Taula rodona. Xarxes polítiques i d'afectes 2. Hi intervenen: Espacio Afrofeminista (Madrid), Yania Concepción Vicente i Esther (Mayoko) Ortega Arjonilla; Col·lectiu Catàrsia (Barcelona), Anne Cath Cornec i Gemma Ferreón Rivera; Escuelita Feminista, Antipatriarcal i Antiracista (València), Deborah Ekoka i Aisetou Kajakeh; Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona, Lamine Sarr. Dinamitzada per Tjaša Kancler.
20:00 h Performance de Jota Mombaça, A Gente Combinamos de Não Morrer

Co-organitzat

Our Many Europes és un programa de la confederació europea de museus "L'Internationale" i cofinançat pel Programa Europa Creativa de la Unió Europea. Els membres de L'Internationale (Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, Moderna Galerija (MG + msum), Ljubljana, Van Abbemuseum, Països Baixos, MACBA, Museu d'Art Contemporani de Barcelona, Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie, SALT Research and programs a Istanbul i Ankara, i el Museu Reina Sofia, Madrid) i els seus socis del National College of Art and Design y (NCAD), Dublín i Valand Academy (Gothenburg University) estan presentant més de 40 activitats públiques (conferències, exposicions, tallers) des d'ara fins a maig de 2022.

Contacte

Programes públics
macba@macba.cat
Tel: 93 481 33 68

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Continguts relacionats

Documents

Activitats

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.