Formada en escultura i pintura a la Universitat del País Basc, Itziar Okariz (Donostia, 1965) ha viscut a Nova York i a Bilbao. Tant en les seves videoinstal·lacions com en les seves accions, parteix del posicionament crític i la lògica anticapitalista desenvolupada els anys seixanta per la Internacional Situacionista. Amb una gran simplicitat i sovint amb una gran contundència, les accions d’Okariz posen en dubte i revoquen les normes socials i els convencionalismes entorn de la moral, el gènere, el llenguatge i la mateixa configuració del subjecte en el món contemporani.

Ha dut a terme exposicions individuals a la Sala Rekalde de Bilbao (2008), al deSingel Internationaal Kunstcentrum d’Anvers (2007), al MUSAC de Lleó (2014), a la Kunsthaus Baselland (2017), al Centro de Arte Dos de Mayo de Móstoles (2018) i a Tabakalera de Donostia (2018). Les seves performances s’han pogut veure en espais com el Museu Picasso de Barcelona (2010), el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid (2015) i el CA2M de Móstoles (2016). Té obra en col·leccions com la Fundació ”la Caixa” de Barcelona, la Kutxa Fundazioa de Donostia, la Fundación Marcelino Botín de Santander, el Museo de Bellas Artes d’Àlaba, el Museo Guggenheim de Bilbao i el MACBA de Barcelona, entre d’altres.

Visita la mostra permanent
L’or no s’associa amb la brutícia. I l’or, com els diamants, és un material exalçat. Té un grau d’abstracció tal que et situa –si el fas servir artísticament– en un nivell encara més elevat.
James Lee Byars