al

El MACBA presenta aquesta coproducció entre CA2M, Centro de Arte Dos de Mayo de la Comunidad de Madrid, ARTIUM, Centro Vasco de Arte Contemporáneo, a Vitòria, el Museo Universitario del Chopo, Mexico i la Ciudad de Mexico, comissariada per David G. Torres i en la qual participen més de seixanta artistes, nacionals i internacionals. És un recorregut per la influència del punk en l’art actual i es fa ressò de la importància de la seva presència com a actitud i com a referent entre molts creadors. Hi són presents instal·lacions, rastres documentals, múltiples, fotografies, vídeos i pintura; a més, inclou una secció documental sobre els orígens del punk i els seus rastres fins a l’actualitat.

Algunes de les temàtiques són el soroll, la negació, la violència, el nihilisme o la sexualitat. La insatisfacció, l’inconformisme, la pèrdua de fe en el progrés o la crítica ferotge a les icones del sistema econòmic i social apareixen en l’obra d’aquests creadors.

El punk va sorgir a Londres i Nova York entre 1976 i 1978 com una explosió de malestar i descontentament envers una situació sense futur que de seguida va quallar i es va estendre geogràficament. Una ràbia que encara ressona avui. El periodista i crític musical Greil Marcus va esbossar per primer cop el 1989, a Lipstick Traces. A Secret History of the Twentieth Century (traduït al castellà: Rastros de carmín. Una historia secreta del siglo XX), un recorregut pels antecedents del moviment, remuntant-se al dadaisme i el situacionisme. L’exposició pren com a referència aquest llibre i fa el mateix exercici a la inversa: és un exercici prospectiu que busca els rastres del punk en els artistes actuals.

En aquesta exposició, el punk apareix com una referència explícita en molts artistes; en els usos d’elements com el soroll, la tipografia de retalls, l’antidisseny i el feísmo; o amb la inclusió de referències musicals explícites a grups musicals. Però també es mostra el rastre del punk com a actitud: la negació, l’oposició i la destrucció; el fes-ho tu mateix; l’al·lusió a la por i el terror en una societat que aliena individus; la mateixa alienació que provoca estats psicòtics; la valoració del que surt de la norma; el nihilisme; la crítica al sistema econòmic i l’anarquia; o la reivindicació de la pròpia llibertat sexual, del cos com a lloc de batalla.

ELS ECOS DEL PUNK
Aquest timeline revisa amb vídeos, textos i música, fets rellevants de la gènesi de l’actitud punk, des del dadaisme de principis del s.XX fins a la irrupció de les Pussy Riot a la catedral de Moscú el 2012.

ELS RASTRES DEL PUNK A...
Escolta les seleccions de música comissariada.

LA PUBLICACIÓ
El catàleg Punk. Sus rastros en el arte contemporáneo està disponible online i també a la MACBA Store Laie.

Artistes

Carlos Aires, Marcel·lí Antúnez Roca, Jean-Michel Basquiat, Jordi Benito, Laurent P. Berger, Chris Burden, Tony Cokes, Jordi Colomer, Jimmie Durham, Tracey Emin, VALIE EXPORT, Hans-Peter Feldmann, Claire Fontaine (Col·lectiu d'artistes), Iñaki Garmendia, Kendell Geers, Douglas Gordon, Dan Graham, Eulàlia Grau, Johan Grimonprez, Guerrilla Girls (Grup d'artistes), Antoni Hervàs, Mike Kelley, Martin Kippenberger, Christian Marclay, Paul McCarthy, Jordi Mitjà, Joan Morey, Matt Mullican, Itziar Okariz, Antonio Ortega, Tony Oursler, Mabel Palacín, Juan Pérez Agirregoikoa, Raymond Pettibon, Marria Pratts, Tere Recarens, James Reid, Pepo Salazar, Tres, T.R Uthco/Ant Farm ,
Martin Arnold
Fabienne Audéoud
Eduardo Balanza
Brice Dellsperger
DETEXT
Die Tödliche Doris
Christoph Draeger
Mario Espliego
Chiara Fumai
Gelitin
Nan Goldin
Jota Izquierdo
João Louro
Israel Martínez
Raisa Maudit
Jonathan Meese
Janis E. Müller
João Onofre
Luis Felipe Ortega
Daniel Guzmán
Tim Reinecke
Aïda Ruilova
Santiago Sierra
Federico Solmi
Natascha Stellmach
Gavin Turk

Comissariada per

David G. Torres

Continguts relacionats

Activitats

Vídeos

Àudios

Visita a "Punk. Els seus rastres en l'art contemporani"
AVANT #8. Vagina Dentata Organ. Part I
22.06.2009
SON[I]A #228. Christoph Draeger. Escenes eliminades
09.08.2016
FONS ÀUDIO #27. Jordi Colomer
03.07.2014
INTERRUPCIONS #3. Deutsche Kassettentäter. L'eclosió de la cultura de cassets casolans a Alemanya #1
14.02.2011
INTERRUPCIONS #5. Deutsche Kassettentäter. L'eclosió de la cultura de cassets casolans a Alemanya #2
29.08.2011
Son[i]a #222. Antoni Hervás
19.02.2016
Son[i]a #228. Christoph Draeger
15.07.2016
Son[i]a #230. Jota Izquierdo
20.09.2016
Son[i]a #232 Bob Nickas
16.11.2016