Activitats Cursos i seminaris

PUNK. Els seus rastres en l’art contemporani

15 al 16 set. 2016

Punk. Els seus rastres en l'art contemporani

Punk. Els seus rastres en l'art contemporani

Aquesta activitat es podrà seguir en streaming. Retransmissió prevista en directe dijous 15 i divendres 16 de setembre a partir de les 18 h.

Hi ha una manera millor de desmantellar qualsevol residu revolucionari, radical o insurgent que hagi pogut restar del punk que organitzar-ne una exposició? Hi ha cap manera de ser més traïdor al potencial pertorbador del punk que intentar categoritzar-lo i esmicolar-lo en apartats, esquemes i referències? Es pot assegurar una discrepància més gran entre exegetes, hagiogràfics, cronistes, testimonis o amants del punk que amb l’elaboració d’una llista de llocs on es troba present? Museitzar el punk és una forma d’esquarterar-lo i certificar-ne la mort, o bé de ser-hi més fidel?

El punk exemplifica una actitud feta de ràbia, inconformisme i incorrecció, però també de contradiccions i incertesa. Aquesta diversitat conforma el fil conductor d’aquest seminari: des de les preguntes que van portar Greil Marcus, després d’assistir a l’últim concert dels Sex Pistols, a relatar la seva experiència a Lipstick Traces, fins a les reflexions de Marina Garcés sobre el classicisme punkie, al qual seguim enganxats amb amor i odi. També de l’actitud anti que va més enllà del posat a través de Bob Nickas guiat per The Fall; les preguntes d’Eloy Fernández Porta sobre aquestes arts del trasllat i els procediments de valorització cultural a través de dinàmiques d’inclusió i l’exclusió; i com a cloenda, Kendell Geers amb la seva falca de PostPunkPaganPop i els paranys que s’hi amaguen.

Programa

DIJOUS 15 I DIVENDRES 16 DE SETEMBRE DE 2016, 18 h
Lloc: Auditori Meier

DIJOUS 15
Retransmissió prevista en directe de 18 h a 21 h.18 h Introducció a càrrec de David G. Torres, comissari de l’exposició PUNK. Els seus rastres en l’art contemporani.

18.30 h Greil Marcus
Greil Marcus és un periodista i crític musical nord-americà. És conegut per la seva producció d’assajos literaris de música rock en un marc molt més ampli i poc habitual en el gènere musical, que abasta la política i la cultura.
+ Info

19.15 h Marina Garcés
Marina Garcés és filòsofa i assagista. És professora titular de Filosofia a la Universitat de Saragossa. Ha impulsat el projecte col·lectiu Espai en Blanc de pensament crític i experimental.
+ Info

20 h Debat obert entre el públic i els participants.

DIVENDRES 16
Retransmissió prevista en directe de 18 h a 21 h.18 h Eloy Fernández Porta
Doctor en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra i professor d’art contemporani del Programa d’Estudis Hispànics i Europeus de la UPF i a la Barcelona School of Management. Ha publicat dos volums de relats, l’antologia Golpes (amb Vicente Muñoz Álvarez) i, a l’editorial Anagrama, els assajos Afterpop, Homo Sampler, €®O$ (Premi Anagrama) i Emociónese así (Premi Ciutat de Barcelona). Col·labora en les revistes Rockdelux i Jot Down.

18.45 h Robert Nickas, «How I Wrote Elastic Man»
Crític i comissari d’exposicions establert a Nova York, Nickas ha organitzat més de vuitanta mostres i s’ha guanyat la fama de treballar en un estil molt personal que transgredeix l’acceptat. Va formar part de l’equip responsable d’Aperto a la Biennal de Venècia de 1993 i de la Biennal de Lió de 2003. Entre 2003 i 2006 va ser assessor curatorial al P.S.1 Contemporary Art Center de Nova York. És autor de diversos llibres, així com de nombrosos articles i conferències.

19.30 h Kendell Geers, «PostPunkPaganPop»
Kendell Geers és conegut per les seves potents instal·lacions a gran escala en museus i galeries d’arreu del món. Compromès socialment i políticament, plasma en la seva obra la seva convicció i esperança en el poder de l’art per expressar i fer efectiu el canvi social.
+ Info

20.15 h Debat obert entre el públic i els participants.

Patrocinador principal d'activitats:

Inscripció

Amb inscripció prèvia. Preu: 10 € curs complet. Sessions separades (només a taquilla i en cas que no es completi l’aforament): 5 €/sessió. Gratuït amb carnet Amic. Amb traducció simultània.

Contacte

Programes públics
macba@macba.cat
Tel: 93 481 33 68

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Continguts relacionats

Àudios

Exposicions

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.