al
Edifici Meier, Planta 0

L’artista grec Takis (Panagiotis Vassilakis; 25.10.1925-9.08.2019) va ser pioner en la creació de noves formes artístiques utilitzant el magnetisme, la llum i el so. Takis va néixer a Atenes el 1925, però una part important de la seva carrera artística es va desenvolupar a París, Londres i Nova York, entre 1950 i 1970. Des de llavors ha viscut a Atenes. Aquesta exposició serà la primera mostra individual de l’artista a Barcelona.

Al llarg de setanta anys de carrera, Takis ha creat algunes de les obres més innovadores i potents ‒a més de lúdiques‒ de l’art del segle XX, amb les quals ha reinventat els formats de l’escultura, la pintura i la música en relació amb l’energia. Takis va ser un dels pioners de l’art experimental més avançat de la dècada dels seixanta; en concret, la seva obra posava en relació la investigació artística amb la científica i la filosòfica. Encara que les seves primeres escultures feien referència explícita a la cultura clàssica grega, aviat va començar a innovar incorporant forces naturals ‒sobretot el magnetisme, la llum i l’electricitat‒ a les seves escultures i pintures, així com en accions. De manera semblant, va passar de la figuració a una obra que s’apropava més a l’abstracció experimental.

Comissariada per: Guy Brett (crític i comissari independent), Michael Wellen (conservador d’art internacional, Tate) i Teresa Grandas (curadora, MACBA)

Exposició organitzada per la Tate Modern, MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona i el Museum of Cycladic Art, Atenes.

Entre les principals contribucions de Takis, destaquen les escultures anomenades Signals, inspirades en els senyals ferroviaris i que sovint incorporen llums intermitents, i les escultures telemagnètiques, que va iniciar a principis dels cinquanta i va exposar per primera vegada a la Galerie Iris Clert de París. Aquestes escultures consisteixen en objectes metàl·lics suspesos en l’espai gràcies a un sistema d’imants. El 1964, l’obra de Takis va inspirar el nom de la galeria Signals de Londres; el 1968 va ser un dels primers artistes convidats al Center for Advanced Visual Studies, fundat per György Kepes al MIT; i el 1969, el fet que retirés una de les seves obres del MoMA de Nova York va catalitzar la creació del grup activista Art Workers Coalition (AWC). So, llum i energia electromagnètica són els principals elements d’un ric llenguatge personal, que es presenta a través d’una selecció de les obres més significatives de la seva trajectòria.

Aquesta exposició posa en relleu la poètica essencial i la bellesa de l’univers electromagnètic explorat per un artista, que pretenia descobrir a l’espectador el poder de les forces invisibles que animen el món. Takis va fer servir residus industrials i tecnologies científiques en la seva obra, que va imbuir d’un sentit existencial. Al llarg de la seva carrera, va produir les ja esmentades escultures semblants a antenes denominades Signals, que es podrien definir com artefactes que rebessin i transmetessin missatges a mons llunyans, esdeveniments còsmics, i aparells musicals que fan servir imants, l’electricitat i la participació del visitant per generar sons. Aquestes invencions van reportar a Takis l’admiració de l’avantguarda internacional, des dels poetes de la generació beat americana fins a artistes com Marcel Duchamp.

Al MACBA, el públic hi trobarà boscos de Signals, obres que incorporen dials recuperats d’avions i objectes magnètics inspirats pel radar. El so dels Musicales de Takis, la instal·lació mòbil Silver Musical Sphere i el seu Gong completaran la presentació. L’exposició a Barcelona també incorpora una part important documental referent a la relació de Takis amb la galeria i publicación “Signals”, amb MIT, AWC, entre d’altres.

Entitats organitzadores:

Logo MACBA
Logo TATE
Logo Museum of Cycladic

Amb el suport de:

Logo Henry Moore

Itineràncies:


Continguts relacionats

Activitats

Vídeos

Imatges

Takis "Magnètic Ballet", 1961
Champs magnétiques, 1969. Museo Solomon R. Guggenheim, Nova York. Donació parcial de Robert Spitzer per intercanvi, 1970

Àudios

Parlem de Takis amb Teresa Grandas, conservadora del MACBA.

Publicacions

Penso que una obra d’art hauria de deixar perplex l’espectador, fer-lo meditar sobre el sentit de la vida
Antoni Tàpies