al

Programa de concerts

Variacions. Una mostra d'apropiacionisme sonor ofereix una primera aproximació a la història del sàmpling i l'apropiacionisme sonor de la mà d'alguns dels seus principals protagonistes, tots ells amb un discurs militant i provocador respecte a l'ús d'enregistraments aliens d'una manera creativa. El cicle, que consta de tres concerts, complementa la sèrie documental del mateix títol a Ràdio Web MACBA (http://rwm.macba.cat/ca/curatorial/), a càrrec de Jon Leidecker, que repassa exemples d'apropiacionisme en la composició del segle XX, en l'art popular i en els mitjans comercials, fins a la confluència de tots aquests corrents als nostres dies.

Comissària: Anna Ramos
Amb la col·laboració de Jon Leidecker

Erik M

Programa

Dijous 18 de febrer, 25 de març i 22 d’abril, a les 21 h

Dijous 18 de febrer
John Oswald
Conferència amb audicions

Pare del terme i la pràctica de la plunderfonia (o plunderphonics), que se serveix del collage musical i el muntatge sonor per transformar qualsevol enregistrament en un discurs singular i propi, John Oswald ha estat un dels pioners en la reivindicació del sàmpling tant a través de la seva pràctica sonora, com dels seus assaigs magistrals. El seu interès per l'electroacústica i la seva aproximació al so des del prisma de l'art han cristal·litzat en creacions musicals conceptualment riques i alhora properes al públic. El seu caràcter provocador l'ha portat a protagonitzar també algunes de les polèmiques més sonades de la lluita anticopyright. http://www.plunderphonics.com

Dijous 25 de març
Erik M
Concert

Actiu des de 1992, Erik M ha col·laborat amb personatges de la talla de Luc Ferrari, Christian Marclay, Akosh S., Mathilde Monnier, Bernard Stiegler i FM Einheit. Turntablista virtuós, utilitza els plats com a generadors de sons en un flux constant i els manipula en directe, traient el màxim profit de la improvisació i l'atzar. La seva obra s'alimenta de referències a l'alta i la baixa cultura, en un pols entre el soroll més experimental i l'exercici de collage referencial.
http://www.erikm.com

Dijous 22 de juliol
People like us

Vicki Bennett és un dels estendards del collage apropiacionista, que treu tot el partit possible del reciclatge de material i de rampoines sonores documentals. Amb un plantejament fresc i irònic alhora, aquesta britànica recupera del bagul dels records retalls memorables de la cultura popular en format audiovisual, oferint un discurs d'aparença amable però amb un rerefons fosc i crític. En aquesta ocasió presenta el seu nou directe audiovisual, Genre Collage, en el qual manipula gèneres cinematogràfics establerts (pel·lícules d'acció, comèdia, aventura, musicals, ciència ficció...) amb la finalitat de transformar escenes universalment compartides en una nova narració.
http://www.peoplelikeus.org/

[Programa subjecte a canvis d'última hora]

Programes públics MACBA
Tel. 93 481 46 81
programespublics [at] macba [dot] cat

Continguts relacionats

Activitats

Àudios

Variacions
Autobiography
VARIACIONS #1. Transició
28.04.2009
VARIACIONS #2. El Globus
12.06.2009
VARIACIONS #3. L'enfocament
28.08.2009
VARIACIONS #4. L'explosió
07.01.2010
VARIACIONS #5. La disciplina
28.07.2010
VARIACIONS #6. La biblioteca
03.03.2011