Dimarts 23 de març de 2021

Yael Davids fa cinc anys que practica el Mètode Feldenkrais. Fa servir aquesta metodologia com a dispositiu de recerca per comprendre el funcionament intern de les estructures i les tendències predominants, tant des del punt de vista corporal com institucional o artístic. En la seva obra, se centra en les condicions de l’aprenentatge i els deures de cura, i aborda un seguit de qüestions com ara: com podem reformar la idea predominant que l’aprenentatge és una experiència competitiva i mentalment exigent? Com podem integrar altres processos d’aprenentatge, més enllà de l’experiència òptica habitual? Com podem fer que la relació entre alumnes i professors sigui més democràtica? Com podem fomentar la pràctica de l’autoreflexió i la interpretació individual? Com podem pensar de manera diferent sobre la limitació? Yael oferirà un taller a través de Zoom en el qual l’anàlisi somàtica de les obres d’art serà el punt de partida d’una classe de Feldenkrais. Es basa en els tallers que va impartir recentment al Van Abbemuseum, on va demanar a cada membre de l’equip de comissaris que seleccionés una obra d’art que, durant la pandèmia, hagués adquirit per a ells un magnetisme especial, que estigués carregada de significat.

Durant la sessió, silencieu el dispositiu per evitar els sorolls de fons. Si necessiteu preguntar alguna cosa, podeu activar el so. Podeu fer preguntes en qualsevol moment. Per tal de poder veure millor els vostres moviments, Yael recomana que, si us estireu sobre una superfície fosca, porteu roba de colors clars. Equipament: estora o manta, coixí, roba còmoda, càlida i que no estrenyi.

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.

Aquesta constel·lació de materials artístics presenta un “cos” unificat però polifacètic que Yael examina per trobar-hi punts en comú, harmonies i superposicions, però també punts de tensió, contrast i resistència. A través d’aquest estudi minuciós de les obres d’art escollides com a materials independents però connectats, Yael vol determinar la millor manera d’escoltar i donar suport a aquest “cos”. Així, Yael estudiarà les obres seleccionades i impartirà la corresponent classe de Feldenkrais.

El taller convida els participants a jaure a terra, en la comoditat de casa seva, i a deixar-se guiar per un seguit de moviments suaus i orientacions corporals. Cada participant integra i experimenta les qualitats estructurals de les obres d’art dins el seu propi cos. No cal estar familiaritzat amb el Mètode Feldenkrais i, a més, el taller és apte per a tots els nivells de mobilitat física. És important tenir la càmera de vídeo engegada i fer-ho en un espai ben il·luminat, per tal que Yael pugui guiar la classe.

Yael Davids examina les capacitats en les quals el cos opera com un recipient documental. Estudia com el patrimoni col·lectiu i les narratives amb càrrega social s’entrellacen amb la biografia i les sensibilitats de cada persona, donant lloc a una experiència del món concret definida a partir d’una finitud única.

Aquesta activitat forma part d'Education from Below, un projecte amb el suport del programa Europa Creativa de la Unió Europea.
Education from below

Aquest programa es presenta en el marc del projecte col·laboratiu de dos anys de durada Education from Below, ideat de manera conjunta amb la Rijksakademie van beeldende kunsten d’Amsterdam i el MACBA – Museu d’Art Contemporani de Barcelona.

Amb el suport de: Fundació per a les Iniciatives Artístiques; Programa Europa Creativa de la Comissió Europea; Col·lecció Kontakt / Fundació ERSTE; Fundació Kultura Nova; Oficina governamental de cooperació amb les ONG, Croàcia; Ministeri de Cultura de la República de Croàcia; Ciutat de Zagreb; Ammodo.

Yael Davids, Diverse ways of distributing weights