Dimarts 9, 16 i 23 de març de 2021

Al llarg del període 2019-2022, la Rijksakademie, el MACBA i WHW duen a terme el programa Education from Below, que explora l’art com a espai de diàleg, aprenentatge col·lectiu i imaginació. El programa reconeix que les pràctiques artístiques poden desterrar les divisions tradicionals entre teoria i pràctica, i, alhora, generar coneixement mitjançant l’intercanvi i l’aprenentatge mutus. De manera conjunta, exploren i comparteixen metodologies i models de pràctiques artístiques basades en l’intercanvi.

Com que les possibilitats de reunir-se físicament s’han reduït de manera dràstica, s’han organitzat conjuntament diversos esdeveniments en línia on s’exploren les eines que els artistes, els intel·lectuals i les institucions desenvolupen i utilitzen de manera experimental per fer front a un període d’immenses dificultats i canvis socials, i quins tipus d’ecologies artístiques es poden crear amb aquestes eines.

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.

Aquesta activitat forma part d'Education from Below, un projecte amb el suport del programa Europa Creativa de la Unió Europea
Education from below

Aquest programa es presenta en el marc del projecte col·laboratiu de dos anys de durada Education from Below, ideat de manera conjunta amb la Rijksakademie van beeldende kunsten d’Amsterdam i el MACBA – Museu d’Art Contemporani de Barcelona.

Amb el suport de: Fundació per a les Iniciatives Artístiques; Programa Europa Creativa de la Comissió Europea; Col·lecció Kontakt / Fundació ERSTE; Fundació Kultura Nova; Oficina governamental de cooperació amb les ONG, Croàcia; Ministeri de Cultura de la República de Croàcia; Ciutat de Zagreb; Ammodo.

Ecologies artístiques

Programa

Activitat
Sensing salon

Sensing Salon, Denise Ferreira da Silva i Valentina Desideri

Comissariat per Pablo Martínez, Emily Pethick i WHW
Dimarts 9 de març de 2021

La curació, així com l’art, és una praxi transformadora. És una cosa que es fa i que, a més, fa alguna cosa: repara. En la seva obra col·laborativa, Valentina Desideri i Denise Ferreira da Silva exploren la curació com una forma d’art, una praxi dels sentits i de donar sentit que inclou l’estudi, el pensament, la lectura i la restauració d’experiències que arriben al nivell més profund de la nostra intricada existència. Ferreira da Silva i Desideri acolliran un Sensing Salon —un estudi per a la pràctica de les arts curatives—, on es compartiran i es podran utilitzar diverses eines de lectura i curació, com ara tarots, plantes medicinals, targetes de Fake Therapy, llibres, astrologia, reiki, etc.

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.

Activitat
Max

Descolonitzar, democratitzar, deselititzar, Max Jorge Hinderer Cruz

Comissariat per Pablo Martínez, Emily Pethick i WHW
Dimarts 16 de març de 2021

Entre el març del 2019 i el juny del 2020, el Museo Nacional de Arte (MNA) de La Paz va engegar un procés de renovació de les seves directrius institucionals bàsiques. Aquest procés es basava en tres accions fonamentals: “descolonitzar, democratitzar i deselititzar”.

Però què vol dir descolonitzar un museu? Vol dir cremar-lo, destruir-ne l’arquitectura colonial, destruir-ne les obres colonials?

L’experiència a l’Estat Plurinacional de Bolívia és especial. Voler descolonitzar el Musée du Quai Branly de París, per exemple, implicaria partir de premisses completament diferents de les que s’utilitzarien per descolonitzar el Museo Nacional de Arte de La Paz. El procés de descolonització no pot cometre els mateixos errors que la colonització, que consisteix a enderrocar els hàbits i les estructures locals per imposar un principi universal que no té en compte les circumstàncies prèvies. No obstant això, podem plantejar determinats aspectes epistemològics i determinades premisses ètiques i polítiques com a principis indispensables per tal d’intervenir en la colonialitat del museu, una institució totalment basada en la lògica eurocèntrica del segle XIX.

Aquesta conversa també es transmetrà en directe via streaming a través d'aquest enllaç.

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.

Activitat
Yael Davids, Diverse ways of distributing weights

U sempre és plural: avançar junts en la distància, Yael Davids

Amb les obres de Lygia Clark, Vlatka Horvat, Sanja Iveković, Fina Miralles, Àngels Ribé, Mladen Stilinović i Cecilia Vicuña. Comissariat per Pablo Martínez, Emily Pethick i WHW
Dimarts 23 de març de 2021

Yael Davids fa cinc anys que practica el Mètode Feldenkrais. Fa servir aquesta metodologia com a dispositiu de recerca per comprendre el funcionament intern de les estructures i les tendències predominants, tant des del punt de vista corporal com institucional o artístic. En la seva obra, se centra en les condicions de l’aprenentatge i els deures de cura, i aborda un seguit de qüestions com ara: com podem reformar la idea predominant que l’aprenentatge és una experiència competitiva i mentalment exigent? Com podem integrar altres processos d’aprenentatge, més enllà de l’experiència òptica habitual? Com podem fer que la relació entre alumnes i professors sigui més democràtica? Com podem fomentar la pràctica de l’autoreflexió i la interpretació individual? Com podem pensar de manera diferent sobre la limitació? Yael oferirà un taller a través de Zoom en el qual l’anàlisi somàtica de les obres d’art serà el punt de partida d’una classe de Feldenkrais. Es basa en els tallers que va impartir recentment al Van Abbemuseum, on va demanar a cada membre de l’equip de comissaris que seleccionés una obra d’art que, durant la pandèmia, hagués adquirit per a ells un magnetisme especial, que estigués carregada de significat.

Durant la sessió, silencieu el dispositiu per evitar els sorolls de fons. Si necessiteu preguntar alguna cosa, podeu activar el so. Podeu fer preguntes en qualsevol moment. Per tal de poder veure millor els vostres moviments, Yael recomana que, si us estireu sobre una superfície fosca, porteu roba de colors clars. Equipament: estora o manta, coixí, roba còmoda, càlida i que no estrenyi.

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.