al

L’últim trimestre de l’any, volem contribuir a fer més passador el final de mes amb una programació gratuïta de nou folklore. Una invitació a explorar junts la potència de la nostra memòria oral compartida a través de missatges directes que conviden a la trobada, a la reunió i a la festa. Un conjunt de propostes que, a través de la inquietud i la lucidesa, aborden (o desborden) les diverses possibilitats de la cultura popular i del folklore. Ritmes ternaris per perdre’s i reconeixe’s, però sobretot per gaudir.

Llista de reproducció: 

L'activitat del 30 de novembre es en col·laboració amb:
La Poderosa
Dissabte MACBA gratuït gràcies a Uniqlo:
Dissabtes MACBA
Uniqlo
Foto: "Rojo pandereta"

Programa

Activitat

Ayalga i Ajuar

Una ayalga, en asturiano, es algo que se encuentra, un objeto de valor que estaba escondido. Ayalga es el proyecto en solitario de Xabel Ferreiro, excomponente de Montañas o ¡Pelea!, y constituye una vuelta a los orígenes de la canción popular construida sobre voz y guitarra, entremezclando un poco de pasodoble, un poco de tonada, falta de técnica y mucho caminar de aquí para allá reflexionando siempre sobre el mismo tema en un intento totalmente estéril de llegar a alguna conclusión reveladora.
https://ayalga.bandcamp.com/

Ajuar es un proyecto de recuperación y reinterpretación de la memoria popular. Toma las jotas tradicionales (principalmente leonesas y extremeñas) y las reescribe desde una perspectiva feminista, subvirtiendo así la tradición sin olvidarla del todo. Además de las canciones, Ajuar recupera otros aspectos de la tradición popular, los repiensa y actualiza para proponer una relectura crítica y festiva. Ajuar está formado por Ana y Corazón, un mortero y una pandereta.
https://ajuar.bandcamp.com/

 

Activitat

Rojo pandereta i Folclor del Porvenir. Le Parody

Rojo pandereta és una peça de dansa que pren com a referència la posada en escena de 1869 de Don Quijote de la Mancha pel coreògraf francès Marius Petipa. Un marc per reflexionar i qüestionar els paradigmes coreogràfics que, com a ballarines, han travessat i construït les nostres identitats corporals. Aquesta peça, pensada per a un paisatge urbà, treu el ballet fora dels grans teatres i l’ofereix «al poble»: la gent, les veïnes, les places i la festa.

Folclor del Porvenir. Le Parody
Le Parody –projecte musical de Sole Parody– treballa a partir del sampling, el sentiment, l’observació i la memòria. Porvenir porta lletres de la tradició oral andalusa i ecos de la tradició del ball electrònic nord-europeu sense intenció historicista, sense ortodòxia, entenent-los com a materials vius per jugar, pensar i fer. Folclor del Porvenir és un directe que es fabrica a mida i que ens convida a estar actius, en l’àudio, en el visual i en el corporal.

En el marc del cicle Hacer historia(s) vol. 3, organitzat per La Poderosa.

Activitat

Tarta Relena 

Tarta Relena neix el 2016 com un projecte de dues cantants per explorar a cappella les sonoritats de diferents estils de músiques vocals. Lluny de voler crear un segell d’allò tradicional i de definir la mediterraneïtat, Tarta Relena vol fer-se seu un repertori que va des de músiques de tradició oral fins a cançons d’autor que, d’una manera o altra, es relacionen amb l’àrea geogràfica del Mediterrani.

Als arranjaments de Tarta Relena, els timbres tan diferents de les dues veus s’enllacen o fan nusos, flueixen com l’aigua o rasquen com l’estepa; s’allunyen en dissonàncies afilades i més tard es retroben. Sempre buscant la complexitat en la senzillesa i la màxima expressió amb el mínim d’elements.

Tarta Relena son la Marta Torrella i l'Helena Ros.

macba [at] macba [dot] cat
Tel. 93 412 14 13

Se suposa que els objectes tenen el caràcter objectiu dels productes industrials. No pretenen representar res més que allò que són. La categorització prèvia de les arts ja no existeix.
Charlotte Posenenske