Els dijous, fins el 30 de juny de 2020

17 h

Gratuït amb inscripció prèvia. 

Amb el començament del curs escolar despleguem de nou l’espai permanent, en què els nens i nenes de 9 a 12 anys del barri del Raval poden experimentar amb un artista. Es tracta de viure una experiència col·lectiva en una zona elàstica, oberta a la imaginació i amb ganes de trencar normes.

El taller setmanal que duem a terme amb nenes i nens del barri, junt amb l’artista Cristina Fraser, és un espai amb dos focus d’interès clars: fer grup estant atentes a totes les veus que el formen i encreuar aquestes veus amb la investigació de l’artista al voltant de la potencialitat del joc per generar processos d’exploració i transformació del nostre entorn. Aquestes dues premisses provoquen un cert desplaçament de treball directe amb l’espai expositiu del museu. Només quan el procés de treball ho reclama ens submergim en aquest espai.

Es tracta d’un procés en què és fonamental prestar atenció a tot el que sorgeix a partir de les nostres relacions, les nostres històries, els nostres contextos personals i col·lectius. Perquè és en aquesta interacció que apareixen preguntes pròpies per compartir, generant nous moviments i obrint noves vies per explorar. 

A partir d’aquí construïm una investigació oberta com a estratègia per navegar i desconstruir els temes que ens interessen o que ens preocupen, en diàleg constant amb una pràctica que assaja i prova possibles respostes. Una d’aquestes respostes són les AUTOCONSTRUCCIONS, elements que imaginem i fem, que actuen com a dispositius puntuals inserits en l’espai per veure què és el que passa. Ho fem en el dins i el fora del museu. I no ens posem límits a l’hora d’activar-los.

Les AUTOCONSTRUCCIONS que hem anat dissenyant i temptejant durant aquest curs no han parat de reproduir-se, ni tan sols amb el canvi radical que ha significat per a tot el grup la nova situació de confinament a casa. Molt sovint prenen forma a través d’un procés viu i estan disposades a adaptacions, modificacions, seguint els desitjos però també negociant amb els límits i les possibilitats que ofereix el seu entorn més immediat. La majoria de vegades no són permanents i són fràgils, i aquí rau el seu potencial d’acció.

La crisi de la COVID-19 ens està imposant noves formes de relacionar-nos, establint distància social, distància entre els cossos, distància entre els gestos. Això ens porta a repensar les nostres maneres de fer i examinar com, per què i per a qui està construït i organitzat l’espai públic, així com a prendre aquesta crisi com una oportunitat per canviar l’espai urbà i l’experiència que en tenim, i fer-ho incloent-hi les reflexions i propostes de les nenes i els nens, pensant en les nostres AUTOCONSTRUCCIONS com a eina potent per ajudar a repensar-nos de nou.

Amb Beyond the Spatial Cristina Fraser proposa un projecte de recerca-acció qualitativa per explorar les limitacions i possibilitats del joc en el museu i el seu entorn. La recerca serà guiada segons un tipus de raonament emocional a través del cos i la pròpia experiència com a punts de partida. Els mètodes seran dinàmics, i incorporarem tot el que sentim que necessitem: inventarem proves de pilotes que salten, recorreguts de patins, mapes de molles o inspeccions espacials a través de coreografies.

A càrrec de Cristina Fraser, artista i Yolanda Jolis, coordinadora d’Educació.

Amb el suport de:

Logo Fundación Jesús Serra
Foto: Cristina Fraser

Programa

DEL 17 D'OCTUBRE 2019 AL 28 DE MAIG 2020 (Activitat cancel·lada fins a nou avís)
Horari: dijous, a les 17 h
Durada de l'activitat: 90 min
Preu: Gratuït. Amb inscripció prèvia. Per formar part del grup, cap posar-se en contacte al mail yjolis [at] macba [dot] cat

educacio [at] macba [dot] cat
Tel. 93 412 14 13

El blau protegeix el blanc de la innocència. El blau s’emporta el negre. El blau és la foscor feta visible.
Derek Jarman