Carregant...

Radiation Hazard. Sèrie: «Methane for All», 2008

Risc de radiació. Sèrie: «Metà per a tothom», 2008
Fotografia, 41 x 60 cm

Cal situar Methane for All com una obra específica en un context molt concret: l'encàrrec fotogràfic del MACBA a alguns artistes contemporanis per fer un diagnòstic de la ciutat actual i detectar-ne els pols d'innovació. Aquesta iniciativa, del Programa d'Estudis Independents (PEI) del MACBA, amb el títol Imatges metropolitanes de la nova Barcelona, es va presentar a l'exposició Arxiu universal. La condició del document i la utopia fotogràfica moderna el (MACBA, 2008).

Sekula (Erie, Pennsilvània, 1951 - Los Angeles, Estados Unidos, 2013) documenta l'arribada dels vaixells metaners, com el Sestao Knutsen, que es va construir a les drassanes de Bilbao, o el Moss, des dels jaciments de gas de Qatar, Líbia i Algèria. Aquests barcos, que només es poden fotografiar des de la proa, el pont de comandament i la popa –ja que el simple clic d'un obturador mecànic podria generar una espurna d'electricitat estàtica i provocar un accident–, arriben a la Barceloneta, el port històric de la ciutat. L'artista documenta també diversos escenaris de la terminal d'inflamables, com ara la construcció d'un nou tanc d'emmagatzematge o els moments de màxima alerta després que la policia hagués detectat un complot per posar una bomba al metro de Barcelona. Des de la terminal d'inflamables, el gas es condueix cap al nord de la ciutat per conductes submarins, fins que arriba a la central tèrmica del Besòs, propietat de Gas Natural.

Sekula fotografia la Torre Gas Natural, seu de la companyia energètica, i altres edificis antics de l'entorn també relacionats amb la transformació de l'energia. Però la seva obra posa l'accent en l'element humà i en la influència del treball en la manera de viure.


Fitxa tècnica

Títol original:
Radiation Hazard. Sèrie: «Methane for All»
Número de registre:
4079
Artista:
Sekula, Allan
Data de creació:
2008
Any d'adquisició:
2010
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Fotografia
Tècnica:
Fotografia cromogènica
Dimensions:
41 x 60 cm (alt x ample)
Número d'edició:
Ed. 1/5
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA. Col·lecció Fundación Repsol
Copyright:
© The Estate of Allan Sekula
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.


Continguts relacionats

Exposicions

Àudios

Son[i]a #119 Allan Sekula
27.01.2011
Entrar en un museu és una cosa que comença a casa, en un avió, en un tuit
Mark Wigley