Carregant...

Suite Two. The Rotham Certificates, 1977

Suite Dos. Els certificats Rotham, 1977
Material gràfic, 40 postals: 10,4 x 10,8 cm c/u; capsa: 15 x 10,9 x 1,3 cm

La complicitat vital i professional entre Dieter Roth i Richard Hamilton va donar lloc a nombrosos projectes artístics, denominats amb el nom genèric de Collaborations. Bona part d’ells van ser resultat de l’estada de Hamilton a Cadaqués i les visites que li feia Roth. Suite Two. The Rotham Certificates és una d’aquestes obres. El títol combina les tres primeres lletres dels noms dels artistes: Rot i Ham. Va ser realitzada el juliol de 1976, mentre treballaven conjuntament en les mateixes obres en aquest poble de la Costa Brava, on van passar tres setmanes preparant la seva primera exposició a la Galeria Cadaqués, Collaborations. Inaugurada a finals de juliol, la mostra va itinerar després a Gran Bretanya, Suïssa, Alemanya, Holanda i Espanya.

L’obra consisteix en 40 postals que es guarden dins una capsa de cartró de color blanc. Mostren el llenguatge immediat i el registre entre irònic i lúdic que va caracteritzar les col·laboracions entre Roth i Hamilton. Tres de les postals contenen un text que explica l’obra en dues llengües (castellà i alemany) i 37 són dibuixos acolorits que reprodueixen ‒i per tant, certifiquen‒ els 37 quadres que van formar part de l’exposició. Com expliquen els mateixos artistes en el text que presenta l’obra: «Les 37 targetes postals d’aquest conjunt són reproduccions dels ja així denominats “certificates” per a 37 imatges produïdes amb tant d’esforç i alhora tan casualment.» Segons els mateixos artistes, la dificultat d’interpretació dels quadres de l’exposició va fer que consideressin la necessitat de generar una mena de «certificat» que els traduís a uns termes més acceptables visualment. «Els horrors grotescos, la terrible dolçor i l’estudiada ingenuïtat (inventiva i, en tot cas, provocativa) que fan tan difícil l’assimilació. El resultat d’aquestes interaccions (els quadres), conseqüència d’una ambició de fer-los tan profunds com hilarants, va plantejar un problema d’ambigüitat qualitativa. La solució a aquest problema de comunicació, proposada per Roth, va ser produir un “certificat”, que consisteix en una versió separada, pintada o dibuixada, de cadascuna de les obres, que referma les qualitats (negatives o no) “originals” en termes acceptables convencionalment.»


Fitxa tècnica

Títol original:
Suite Two. The Rotham Certificates
Número de registre:
3332
Artista:
Roth, Dieter - Hamilton, Richard
Data de creació:
1977
Any d'adquisició:
2008
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Material gràfic
Tècnica:
Tinta impresa sobre cartolina
Dimensions:
40 postals: 10,4 x 10,8 cm c/u; capsa: 15 x 10,9 x 1,3 cm
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA. Dipòsit Família Bombelli
Copyright:
© Estate of Dieter Roth; © Richard Hamilton, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.