La imatge de l’obra no està disponible on-line.

Domination and the Everyday, 1978

La dominació i la vida quotidiana, 1978

La deconstrucció de la unitat entre imatge i text és un recurs habitual en els vídeos de Rosler, però en aquesta peça s’intensifica: imatges de vídeo, fotografies fixes i un text en pantalla discorren en paral·lel sense cap correlació formal.

Una dona de classe mitjana americana dóna el sopar al seu fill petit a la cuina i el prepara per anar a dormir, mentre la ràdio emet una entrevista a una galerista sobre l’art dels anys seixanta i un text escrit que al·ludeix a les formes de dominació de la vida quotidiana recorre lentament la pantalla. Basant-se en les anàlisis sociològiques de l’Escola de Frankfurt, compara la vida a Xile amb la dels Estats Units. A aquests tres registres visuals (l’entrevista televisiva, el diàleg d’una mare amb el seu fill petit, i un text teòric en pantalla), Rosler hi superposa fotografies familiars, anuncis trivials de revistes i imatges del dictador xilè Augusto Pinochet. Aquesta simbiosi fragmentada d’imatges fixes, acció, so i discurs sintetitza, segons la mateixa artista, «el This Is Your Life de l’artista-mare». Un context vital en què els mitjans de comunicació i l’Estat es confonen amb la vida privada: la barreja d’elements auditius, textuals i visuals suposa un episodi condensat de l’experiència diària, a més de mostrar les escletxes per on la política s’infiltra en la vida quotidiana.


Fitxa tècnica

Títol original:
Domination and the Everyday
Número de registre:
3232
Artista:
Rosler, Martha
Data de creació:
1978
Any d'adquisició:
2008
Fons:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de l'Ajuntament de Barcelona
Tipus d'objecte:
Enregistrament audiovisual
Tècnica:
Vídeo monocanal, color, so, 28 min 33 s
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de l'Ajuntament de Barcelona
Copyright:
© Martha Rosler
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.